Skocz do zawartości

[Acer Aspire One D260-2Dss]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Proszę o pomoc w wyborze systemu do laptopa. Ma on służyć do podstawowej obsługi - internet, pakiet office. W głównej mierze zależy mi na wydajności.

W oryginale jest tam Win 7 Starter, ale nie pracuje wystarczająco płynnie.

Acer Aspire One D260-2Dss

Procesor - Intel Atom N450 1,66 GHz

Pamięć RAM - 1GB DDR2

Karta graficzna - Intel Graphics Media Accelerator 3150

Dysk HDD - SATA 250 GB, 5400 obr/min

Opublikowano

Z takim maleństwem  dużo nie powojujesz.

Mint  czy Lubuntu , Manjaro  z LXDE, może też XFCE  (  Intel gma x3600  nie pamiętam  jak jest ze wsparciem ? )

Win JG7 Starter Lite

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. Wiem, że rewelacji nie ma. Dostałem go i chcę, żeby mi służył jako dodatkowy laptop, ponieważ jest mobilny, nie zajmuje dużo miejsca i wszędzie go można zabrać. Tak myślałem, że może coś z linuxa, ale nie mam w tym doświadczenia i nie wiem co wybrać.

Opublikowano

Jak masz  czas i chęci pobawić się  to zainstaluj   i to i to  zobaczysz co lepiej będzie na nim pracować ,ale pamiętaj  że na takim sprzęciku trzeba  taki system " kastrować " i  minimum , zostawiać tylko to co nie zbędne do działania  i " pracy " żadnych  wodotrysków co by  zżerały  pamięć niepotrzebnie  a to wszystko po to żeby to w miarę  Ci  pracowało.

Opublikowano

Da radę  kiedyś dodawałem do takiego maleństwa  ale czy takiego kopa dostanie ? nie liczył bym na to  no ale ramu nigdy nie za dużo.

Jak by dorwał  gdzieś  kostkę za małe pieniądze  to i owszem bo inwestować cokolwiek w to to bez sensu.

Opublikowano

Da radę  kiedyś dodawałem do takiego maleństwa  ale czy takiego kopa dostanie ? nie liczył bym na to  no ale ramu nigdy nie za dużo.

Jak by dorwał  gdzieś  kostkę za małe pieniądze  to i owszem bo inwestować cokolwiek w to to bez sensu.

odetchnął by bo wtedy śmiało mógłby instalować 8.1 czy 10 moda który by ładnie chodził 

Opublikowano

Ok. A gdybym włożył te 2gb ram, można wtedy pomyśleć o jakimś Windowsie?

Post wyżej :D

odetchnął by bo wtedy śmiało mógłby instalować 8.1 czy 10 moda który by ładnie chodził 

Opublikowano

Dobra. Dzięki wielkie za podpowiedzi. Coś będę kombinował.

Najpierw sprawdź  czy ma bank na ram bo teraz sprawdziłem to dokładałem w HP a nie Acer  czy tam nie jest wlutowana bez dodatkowego banku ? ( może być i tak i tak albo oba warianty )

Linux będzie zawsze lepiej na tym chodził - nic nie stoi na przeszkodzie żeby Win zainstalować.

Opublikowano

Nie bez powodu tam był Windows 7 starter i taki ponownie zainstaluj po zakupie SSD i RAM.

Fakt ssd też warto a nawet trzeba tam wstawić.

A co do sytemu sprzęt nadaje sie jedynie do internetu filmów i muzyki więc z systemami można po testować nic nie straci a jedynie może zyskać między innymi doświadczenie :)

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej, to tylko dodatkowy laptop. Na głównym mam ssd i jestem zadowolony. Tego będę tylko używać kiedy nie będzie mi się chciało zabierać tamtego(15 cali), np. w pociągu, do przeglądania internetu, Skype, czy pisania jakichś dokumentów. Dlatego też, nie chcę za bardzo inwestować. Czy bez zmian hardware będzie zauważalna różnica między win 7 starter, a np. Linux mint?

Opublikowano

Jeżeli jest to możliwe to na te 2 GB ram  też bym Ciebie namawiał  ( poszukaj po ogłoszeniach można trafić tanio )  przy  takiej konfiguracji  jak teraz  Linux mint  powinien działać lepiej.

Zainstaluj  Win  zobacz jak to będzie działać potem format i zainstaluj minta  i zdecyduj co Ci lepiej będzie pasowało.

A najlepszą  opcją  było by  2GB ram i dysk SSD  ale czy to się opłaca ?  - może jak byś  wymieniał dysk w tej 15  to i owszem  a tak ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie