Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Cześć. Proszę o pomoc w wyborze systemu do laptopa. Ma on służyć do podstawowej obsługi - internet, pakiet office. W głównej mierze zależy mi na wydajności. W oryginale jest tam Win 7 Starter, ale nie pracuje wystarczająco płynnie. Acer Aspire One D260-2Dss Procesor - Intel Atom N450 1,66 GHz Pamięć RAM - 1GB DDR2 Karta graficzna - Intel Graphics Media Accelerator 3150 Dysk HDD - SATA 250 GB, 5400 obr/min
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Z takim maleństwem dużo nie powojujesz. Mint czy Lubuntu , Manjaro z LXDE, może też XFCE ( Intel gma x3600 nie pamiętam jak jest ze wsparciem ? ) Win JG7 Starter Lite
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Dzięki za szybką odpowiedź. Wiem, że rewelacji nie ma. Dostałem go i chcę, żeby mi służył jako dodatkowy laptop, ponieważ jest mobilny, nie zajmuje dużo miejsca i wszędzie go można zabrać. Tak myślałem, że może coś z linuxa, ale nie mam w tym doświadczenia i nie wiem co wybrać.
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Jak masz czas i chęci pobawić się to zainstaluj i to i to zobaczysz co lepiej będzie na nim pracować ,ale pamiętaj że na takim sprzęciku trzeba taki system " kastrować " i minimum , zostawiać tylko to co nie zbędne do działania i " pracy " żadnych wodotrysków co by zżerały pamięć niepotrzebnie a to wszystko po to żeby to w miarę Ci pracowało.
VACek Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 A ja obstawiam że da sie tam wsadzić 2gb ramu co by dało sporego kopa mimo wszytko
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Da radę kiedyś dodawałem do takiego maleństwa ale czy takiego kopa dostanie ? nie liczył bym na to no ale ramu nigdy nie za dużo. Jak by dorwał gdzieś kostkę za małe pieniądze to i owszem bo inwestować cokolwiek w to to bez sensu.
VACek Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Da radę kiedyś dodawałem do takiego maleństwa ale czy takiego kopa dostanie ? nie liczył bym na to no ale ramu nigdy nie za dużo. Jak by dorwał gdzieś kostkę za małe pieniądze to i owszem bo inwestować cokolwiek w to to bez sensu. odetchnął by bo wtedy śmiało mógłby instalować 8.1 czy 10 moda który by ładnie chodził
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Ok. A gdybym włożył te 2gb ram, można wtedy pomyśleć o jakimś Windowsie?
VACek Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Ok. A gdybym włożył te 2gb ram, można wtedy pomyśleć o jakimś Windowsie? Post wyżej odetchnął by bo wtedy śmiało mógłby instalować 8.1 czy 10 moda który by ładnie chodził
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Dobra. Dzięki wielkie za podpowiedzi. Coś będę kombinował.
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Dobra. Dzięki wielkie za podpowiedzi. Coś będę kombinował. Najpierw sprawdź czy ma bank na ram bo teraz sprawdziłem to dokładałem w HP a nie Acer czy tam nie jest wlutowana bez dodatkowego banku ? ( może być i tak i tak albo oba warianty ) Linux będzie zawsze lepiej na tym chodził - nic nie stoi na przeszkodzie żeby Win zainstalować.
Tupak Amaru Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Kup dysk SSD to dopiero poczujesz różnicę. Oczywiście 2GB ram wskazane. Nie bez powodu tam był Windows 7 starter i taki ponownie zainstaluj po zakupie SSD i RAM.
VACek Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Nie bez powodu tam był Windows 7 starter i taki ponownie zainstaluj po zakupie SSD i RAM. Fakt ssd też warto a nawet trzeba tam wstawić. A co do sytemu sprzęt nadaje sie jedynie do internetu filmów i muzyki więc z systemami można po testować nic nie straci a jedynie może zyskać między innymi doświadczenie
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Jak pisałem wcześniej, to tylko dodatkowy laptop. Na głównym mam ssd i jestem zadowolony. Tego będę tylko używać kiedy nie będzie mi się chciało zabierać tamtego(15 cali), np. w pociągu, do przeglądania internetu, Skype, czy pisania jakichś dokumentów. Dlatego też, nie chcę za bardzo inwestować. Czy bez zmian hardware będzie zauważalna różnica między win 7 starter, a np. Linux mint?
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Jeżeli jest to możliwe to na te 2 GB ram też bym Ciebie namawiał ( poszukaj po ogłoszeniach można trafić tanio ) przy takiej konfiguracji jak teraz Linux mint powinien działać lepiej. Zainstaluj Win zobacz jak to będzie działać potem format i zainstaluj minta i zdecyduj co Ci lepiej będzie pasowało. A najlepszą opcją było by 2GB ram i dysk SSD ale czy to się opłaca ? - może jak byś wymieniał dysk w tej 15 to i owszem a tak ?
Tupak Amaru Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Używany SSD 64GB mozna kupić już za około 100 złotych a taki wystarczy spokojnie do podstawowych zadań.
VACek Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Kość 2gb ramu to koszt jakichś 20zł
Rekomendowane odpowiedzi