themrstamp Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Witam mam zamiar kupić tego laptopa poniżej zamieszczam link. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie mój budżet to max 3k. Wydaje mi się że sprzęt jest dobry jak na swoją cenę. Dodam że nie zamierzam grać w jakieś wymagające produkcje typu wiedźmim.. Mam pytanie co sądzicie o tym sprzęcie oraz czy zmiana systemu z modem poprawi wydajność? Z góry dzięki za pomoc. Specyfikacja:
Nieobecny Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Sprzęt jest słaby i nie nadaje się do nowych gier. Procesor też słaby. Absolutne minimum: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i najlepszy w tej samej cenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a tu cała lista - im niżej tym drożej ale tym wydajniej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Porównanie kart graficznych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
themrstamp Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Sprzęt jest słaby i nie nadaje się do nowych gier. Procesor też słaby. Absolutne minimum: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i najlepszy w tej samej cenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a tu cała lista - im niżej tym drożej ale tym wydajniej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Porównanie kart graficznych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeżeli chodzi o ten najlepszy który zaznaczyłeś, naprawdę myślisz ze będzie duża różnica pomiędzy nimi? oraz czy da radę pograć już na bardziej wymagających produkcjach? oraz jaki system był by najlepszy pod tego MSI? Myślę że dysk HDD może spowalniać działanie trochę? Jestem skłonny kupić właśnie zaproponowaną przez Ciebie wersję GV62 lub GL62 tylko teraz pytanie która ostatecznie będzie lepsza i dlaczego? I co z tymi kartami z testów wynika że MX150 jest dużo lepszy od 940MX? W takim razie dlaczego bardziej polecasz lapka z MX940? Jakbyś mogł wytłumaczyć. Z góry dzięki
Gość Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Kolego jak wydajesz 3tys i chcesz mieć " podrasowaną syrenkę " to lepiej dołożyć 500 więcej i kupić w miarę OK sprzęt a do gier zawsze będzie za cienki - nie nadążysz z tym. " Myślę że dysk HDD może spowalniać działanie trochę? " przecie masz tu Dysk twardy 1000 GB SATA 5400 obr. i 120 GB SSD M.2 więc co ci będzie spowalniać - 120 M2 na system i gierkę dobrze to skonfigurować i grasz. ( system Win10_1703_MSMG.iso już masz wykastrowany dokumentnie ) Oczywiście od razu bym składał pieniądze na dodatkową pamięć ram . Z tego co ci podał wiktorynek to bym brał [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
themrstamp Opublikowano 4 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Kolego jak wydajesz 3tys i chcesz mieć " podrasowaną syrenkę " to lepiej dołożyć 500 więcej i kupić w miarę OK sprzęt a do gier zawsze będzie za cienki - nie nadążysz z tym. " Myślę że dysk HDD może spowalniać działanie trochę? " przecie masz tu Dysk twardy 1000 GB SATA 5400 obr. i 120 GB SSD M.2 więc co ci będzie spowalniać - 120 M2 na system i gierkę dobrze to skonfigurować i grasz. ( system Win10_1703_MSMG.iso już masz wykastrowany dokumentnie ) Oczywiście od razu bym składał pieniądze na dodatkową pamięć ram . Z tego co ci podał wiktorynek to bym brał [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] On oznaczył że według niego ten jest najlepszy w podanym przedziale cenowym: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście ten który podałeś z tym dyskiem ssd wydaje się już serio dużo lepszy od tego za 3k początkowego którego wybierałem i myślę że takie gierki jak LOL, CSGO powinny śmigać bez żadnego problemu.
Nieobecny Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2017 Jeżeli chodzi o ten najlepszy który zaznaczyłeś, naprawdę myślisz ze będzie duża różnica pomiędzy nimi? Różnica w cenie wynosi 10%. W grach różnica grafik to też ok 10% + lepsze wspomaganie przez procesor + szybsza pamięć RAM da łączny zysk w zależności od gry 15-30%. Sam procesor, to już różnica w wydajności sporo ponad 2 x więcej. Tu masz porównanie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] + wydajniejsza grafika zintegrowana RAM DDR4 2133MHz vs DDR3 1600MHz czy da radę pograć już na bardziej wymagających produkcjach Da radę, ale na niskich lub średnich detalach. jaki system był by najlepszy pod tego MSI 6 gen Intela czyli można zainstalować z pełnym wsparciem Win 7(trzeba zintegrować sterowniki USB 3.0), Win 8.1 lub Win 10. Myślę że dysk HDD może spowalniać działanie trochę A jaki dysk jest w tym zaproponowanym Lenovo? - SSHD czyli tylko ciut lepszy start systemu. Nie zapominaj, że w tym MSI masz miejsce na SSD M.2, który sobie dokupisz w przyszłości. I co z tymi kartami z testów wynika że MX150 jest dużo lepszy od 940MX? Karty są niemal identyczne. Możesz wybrać tego laptopa z procesorem 7 gen, ale skazujesz się praktycznie tylko na Win 10 jeśli nie jesteś zaawansowanym komputerowcem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A ja osobiście polecam ci dołożyć jeszcze 200 pln i kupić tego z GTX950M: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub kolejne 200 pln i masz już przyzwoity laptop gamingowy z GTX960M + SSD 240GB + HDD 1TB + i5 7300HQ: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kolega @woj_ani217 dobrze ci napisał - jakiejkolwiek grafiki byś nie wybrał, to szybko będzie za słaba. MSI to laptopy gamingowe z mocnym procesorem. Ten Lenovo ma energooszczędny, niskonapieciowy, niskotaktowany, dwujajowy, wykastrowany pseudo i7 - to jest czysty marketing - napis i7 robi robotę.
themrstamp Opublikowano 5 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 Okej, zamówiłem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki za pomoc w przyszłości planuje dokupić dysk SSD i ram.
Gość Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 Okej, zamówiłem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki za pomoc w przyszłości planuje dokupić dysk SSD i ram. Dobry wybór choć zawsze jest lepszy - szkoda że nie od razu z M2 no ale nie zawsze wszystko od razu można mieć ( jest zasada że " biednego nie stać na tandetę " ) ja ostatnio też kupiłem " graczowi " MSI ale GE72VR 7RF Apache Pro na razie nie stęka zobaczymy za pół roku ?. Przeczytaj dokładnie instrukcje z ustawieniami bo jest tego sporo - potrzebnych rzeczy jak i bzdetów bez wartości. Ściągnij nowe stery z suportu i instaluj w kolejności : 1. Chipset , 2. Intel VGA , 2a_nVidia , 3.audio , 4.LAN_KillerSuite_9.0.0.42 , 5.Czytnik kart , 6.WLAN_WiFi , 7.BT_Bluetooth , 8.touchpada , 9.ME_Intel Engine Management, 9a.Radio Switch_Przełącznik ENE Radio dla trybu samolotowego , 9b.POZOSTAŁE . Przyda Ci się też program - MSI Smart Tool. - Jak go używać: Tu do pobrania : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bios też wgrywałem nowy ( ale jak nie robiłeś nigdy tego to nie wgrywaj - jest to trochę inaczej jak w starych wer... ). Gdzieś widziałem ? dobry i nie drogi M2 więc jak byś wydobył jeszcze " parę groszy " to by było OK od razu instalować system na nim a jeżeli nie to świat się nie zawali - poczekasz aż uzbierasz. Powodzenia PS. A może to zobacz jeszcze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Jakub Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 Powiem ci tak szkoda że kupiłeś akurat tego. Bo z tymi kartami są mało polecane. Lepiej wziaść 1050 pascala do grania:D W rankingu kart graficznych na benchmark.com jest wszystko opisane:) jakie procesory, jakie grafiki itp.
Nieobecny Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 Z GTX 1050 zaczynają się od 3800 pln.
Techlords Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2017 Nie zupełnie od 3600 zł dokładnie wydajność jest zdecydowanie lepsza Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/256/GTX1050 Matryca FULL HD IPS matowa, wygodna podświetlana klawiatura, procesor 4 rdzeniowy 7 generacji Kaby Lake, USB Typu C, bardzo dobrze rozmieszczone porty, dysk SSD M2 PCIe NVMe, solidnie wykonany z atrakcyjnym designem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W przypadku jak potrzebujesz systemu HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050 Matryca FULL HD IPS, dobre rozmieszczenie portów, kompaktowe zewnętrzne, dobra żywotność baterii, podświetlana klawiatura. Jest to nowsza odsłona modelu HP omen z lepszym chłodzeniem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
themrstamp Opublikowano 6 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 Dobry wybór choć zawsze jest lepszy - szkoda że nie od razu z M2 no ale nie zawsze wszystko od razu można mieć ( jest zasada że " biednego nie stać na tandetę " ) ja ostatnio też kupiłem " graczowi " MSI ale GE72VR 7RF Apache Pro na razie nie stęka zobaczymy za pół roku ?. Przeczytaj dokładnie instrukcje z ustawieniami bo jest tego sporo - potrzebnych rzeczy jak i bzdetów bez wartości. Ściągnij nowe stery z suportu i instaluj w kolejności : 1. Chipset , 2. Intel VGA , 2a_nVidia , 3.audio , 4.LAN_KillerSuite_9.0.0.42 , 5.Czytnik kart , 6.WLAN_WiFi , 7.BT_Bluetooth , 8.touchpada , 9.ME_Intel Engine Management, 9a.Radio Switch_Przełącznik ENE Radio dla trybu samolotowego , 9b.POZOSTAŁE . Przyda Ci się też program - MSI Smart Tool. - Jak go używać: Tu do pobrania : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bios też wgrywałem nowy ( ale jak nie robiłeś nigdy tego to nie wgrywaj - jest to trochę inaczej jak w starych wer... ). Gdzieś widziałem ? dobry i nie drogi M2 więc jak byś wydobył jeszcze " parę groszy " to by było OK od razu instalować system na nim a jeżeli nie to świat się nie zawali - poczekasz aż uzbierasz. Powodzenia PS. A może to zobacz jeszcze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wiadomo że nie miałem aż takiego budżetu żeby pozwolić sobie na sprzęt np za 4k+ może nawet i miałem ale są też inne wydatki. Wydaje mi się że sprzętu który kupiłem i tak jest dużo lepszy od tego który proponowałem na początku. Kolejna sprawa mam do wyboru dwa systemy, który według was będzie najbardziej odpowiedni? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - oczywiście do tych windowsów będę potrzebował jakiegoś aktywatora, macie coś do polecenia? oraz oczywiście po zainstalowaniu systemu nie ma np jakiegoś programu który wyszuka i pobierze potrzebne sterowniki? Powiem ci tak szkoda że kupiłeś akurat tego. Bo z tymi kartami są mało polecane. Lepiej wziaść 1050 pascala do grania:D W rankingu kart graficznych na benchmark.com jest wszystko opisane:) jakie procesory, jakie grafiki itp. Aktualnie mam starą stacjonarkę o połowę gorszych parametrach i jakoś dawało radę grać w jakieś gry na LOW, także myślę że ten sprzęcik który kupiłem naprawdę mi wystarczy. Poza tym trochę czytałem podobno mx150 jest wydajniejszy i lepszy od 940MX dlatego głównie go wybrałem. Mam przecież możliwość rozbudowy tego sprzętu zawszę mogę dołożyć ramu i wystawić dysk SDD.
Rekomendowane odpowiedzi