Skocz do zawartości

Optymalizacja Windows 10 (2)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dism++ i razer cortex raczej nie spowodował tego błędu, obstawiam ze mógł ci zaszkodzić tweak który podałem wyżej

ustaw parametr na 0 (ten jest chyba domyślny) to zdaje egzamin głównie na dyskach 5400 RPM choć ja stosuję i nie widzę defektów.
Niektórzy piszą że u nich właśnie system spowolnił po tym tweaku

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Nie wczytywałem jądra do ramu, uważałem ze nie ma to zbytnio sensu przy ssd. Sam już nie mam pomysłu co może stać za tym problemem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

napisz po kolei wszystko co zrobiłeś z mojego poradnika z punktu o optymalizacji

Opublikowano

Aktualizacja

Przy okazji uczulam, że kasuję tweak na wczytywanie jądra systemu do RAM (DisablePagingExecutive na 1 wczytuje do ram także sterowniki)

Z tego względu co jest tutaj opisane

Wpływ na wydajność na granicy błędu pomiarowego, na systemach z 1GB pamięci ram można odnotować spadek wydajności, zalecane jest tylko w wypadku dużej ilości ram.

Ale to i tak niema sensu bo:

Przypisanie liczby 1 blokuje możliwość stronicowania i zarówno jądro, jak i sterowniki stale rezydują w pamięci – nawet gdy nie są potrzebne. Rezultat jest łatwy do przewidzenia: zamiast wzrostu wydajności można się spodziewać spadku – bo mniejsza ilość pamięci jest dostępna dla wymagających jej usług i aplikacji działających w systemie.
Opublikowano

Nie korzystałem z Wise, z programów jedyne z czego korzystałem to : razer cortex i dism++

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Możesz mi powiedzieć po co ci ten Shit Cortex skoro na tym sprzęcie i tak nie odczujesz różnicy, robisz sobie kuku tylko tym :D 

Jak masz AMD to ja niewiele ci mogę pomóc bo nie wiem czy to wina sterownika czy system czy czegoś innego próbuj zainstalować starsze sterowniki, nowsze ;)

Opublikowano

Witam a ja trochę w innym temacie.

Mianowicie mam problem z wgraniem Directx 9.0C....nawet wujek google nie pomógł.

Wypakowuje go do folderu, ruszam setup.exe jako admin i komunikacik, że nie można zainstalować bo wgrana jest nowsza wersja

Opublikowano

Spróbuj z instalatora 

lub

Zajrzyj jeszcze tu

Opublikowano

Spróbuj z instalatora 

lub

Zajrzyj jeszcze tu

Z instalatora również nie działa, już wcześniej sprawdzałem.

Naczytałem się na różnych stronach o wymuszeniu tej instalacji, ale cały czas bez skutku. Narazie sobie to odpuszcze. Dzięki za próbę pomocy i szybką odpowiedź.

A tak z drugiej beczki odnośnie opóźnienia pliku wymiany to zmiany jednak dokonujemy w komendzie Nonpagedpoollimit ? Czytałem ostatnio twój edit: post w jakimś temacie na forum.

Opublikowano

Aktualizacja
Lista zmian:

- Gruntowna przebudowa

- Zaktualizowano w oparciu o wydania RS4 oraz RS5

- Pogrupowano i poukładano alfabetycznie

- Dopasowano tekst do poprawnego wyświetlania na ciemnych motywach

- Wprowadzono legendę

- Poprawiono i zmieniono niektóre porady

- Zaktualizowano nieaktualne linki

- Dodano nowe porady

Opublikowano

Aktualizacja

- dodano link do aktywowanej wersji Wise Care 365 (z możliwością aktualizowania)

- dodano wersje offline poradnika w pdf i docx

Opublikowano

Aktualizacja

- Wprowadzono drobne poprawki

- Dodano nowe porady

- Zaktualizowano linki do poradnika w wersji offline

Opublikowano

Aktualizacja

- wprowadzono niezbędne poprawki i korekty

- zaktualizowano linki do wersji offline 

Opublikowano

Aktualizacja

- linki wersji offline

- instrukcja przygotowania pendrive - rozszerzono komendę o przesunięcie partycji względem początku dysku

Opublikowano

Aktualizacja

- teraz jeden link do wersji docx i pdf w wersji offline

- nowe porady dotyczące optymalizacji

- nowe porady dotyczące partycjonowania dysków

Opublikowano

Witam. Dlaczego BIBLIOTEKI VC++ mają być instalowane po zainstalowaniu wszystkich gier i programów?
A jak będę chciał po instalacji bibliotek zainstalować jakąś grę nową, to co wtedy? Nie rozumiem tego zalecenia... :(

Opublikowano
1 minutę temu, wiktorynek napisał:

Oczywiście że powinny być przed.

Czy w poradniku jest ewidentny błąd, tak?
Zrobiłem dzisiaj format i doinstalowuję różne rzeczy. Czy biblioteki polecane mocno tu na forum z tej strony: 

mogę śmiało sobie wpakować w blaszaka?
Czy prócz tego jakies inne biblioteki/etc. polecasz (polecacie)/ rekomendujesz?

Opublikowano
W dniu 17.11.2018 o 21:50, wiktorynek napisał:

Oczywiście że powinny być przed.

W poradniku niema żadnych błędów. Ma być tak ja napisałem a nie przed. Dlatego że programy gry doinstalowuja swoje i do tego stare wersje podmieniając czasami te nowsze wgrane już z paczek aio.

Ale każdy zrobi jak uważa

Opublikowano

Nie ma co wyolbrzymiać. Kolejność jest dowolna. Jeśli nowa gra czegoś wymaga, to i tak to doinstaluje. Dobrym przykładem jest Steam, który instaluje wymagane biblioteki przy pierwszym uruchomieniu gry, niezależnie od tego, czy są w systemie, czy nie. Przed czy po, to już kosmetyka. Starsza wersja, czy nowsza... Who cares? Co za różnica, skoro gra/program działa tak samo ze starszą, jak i z nowszą? Windows 10 w wersji 1809 jest świetnym przykładem tego, że niezawsze warto brnąć w "najnowszą nowość". ;)

Wersje z AIO i tak zostaną zastąpione przy okazji instalowania jakiegoś softu, więc - reasumując - nie ma to znaczenia.