Skocz do zawartości

Windows 8.1 i Windows 7 na jednym dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niedawno zainstalowałem ósemeczkę (nawiasem mówiąc, wziętą z Winclubowego forum :), wcześniej tworząc w Win7 pustą partycję, w której Win8 miał zamieszkać. Zrobiłem to chyba w dość nietypowy sposób, ponieważ w nowym systemie nadal mam dostęp do WSZYSTKICH plików (ba, nawet programów!) ze starego systemu, którego WIN8 lokuje po prostu na dysku "D".
2zf99xh.png

Niestety nigdzie w BIOSie nie widzę opcji wyboru systemu i za każdym razem staruje 8.1. Co prawda w sam BIOS można wejść, niestety opcje są tam dość ubogie. Jak utworzyć okienko wyboru systemu?

Dotarłem do tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
niestety nowy system za nic w świecie nie może dojrzeć swojego starszego brata na drugiej partycji :(

Jesli to zly dzial przepraszam i przeniesienia upraszam :)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

zawsze instaluje sie od najstarszego do najnowszego... nigdy odwrotnie a zaoszczędzi wiele problemów

Przecież napisał że tak zrobił. ;)

Panel sterowania->System->Zaawansowane ustawienia systemu->Uruchamianie i odzyskiwanie-> tam kliknij na ustawienia pojawi się okienko gdzie można wybrać domyślny system

Opublikowano

Dzięki za konktretny odzew :)
Zarówno msconfig jak i Uruchamianie & Odzyskiwanie odkryłem wczoraj i rezultaty były takie jak na załącznikach. Zostaje mi tylko propozycja stens'a?

Opublikowano

Lub za pomocą płyty/pendriva zacznij instalację. Tam jest opcja napraw system, instalator powinien znaleźć system i go naprawić.

Ok, ale oba systemy działają, mają wszystkie potrzebne do działania pliki itp. Chodzi mi tylko jak wywołać ten magiczny pstryczek Windows 7 <-/-> Windows 8.1

Opublikowano

pfff, jak by Ci to powiedzieć nemo ... Działa, ale się nie uruchamia :P od kiedy zainstalowałem Windowsa 8.1,stał sie on domyślnie uruchamianym systemem i nie mam możliwości włączenia siódemki. Wydaje mi sie że trzeba to zrobić w BIOSie.

Opublikowano

Jak się nie uruchamia to nie działa ;)

Albo EasyBCD2.2.

Albo instalator może przywrócić 7 do życia.

BIOS nakazuje startować systemowi z dysku, CD/DVD, USB, itd

To na dysku jest informacja jaki system ma wystartować.

Opublikowano

Niech będzie :P OK, to jedźmy z instalatorem, potrzebuję tylko paru instrukcji.
1. Mam włożyć płytę z win 7 czy tzw. dysk naprawy systemu?
2.startować płytę z Windowsem przez BIOS?
3. Czy nie stracę moich rzeczy z "bogatego wnętrza" siodemki?

Opublikowano

1.instalator najlepiej win 8, lub "dysk naprawy systemu" win 8

Jeśli instalator zobaczy możliwość naprawy windows 7 to jest duża szansa naprawy 7

2. tak

3.Jak zrobisz coś nie tak, to możesz stracic 7.

Skopiuj swoje cenne dane.

Opublikowano

Aaa już czaje, dzięki :)

W międzyczasie zainstalowałem jednak tego EasyBCD2.2 i powiem że jest świetny! W paru kliknięciach pokazałem mu gdzie znajduje się siódemka, aby w końcu uzyskac TO - zwieńczenie naszych wysiłków.
Dokładnie o takie okienko mi chodziło.
Serdeczne dzięki wszystkim za podpowiedzi, szczególnie dla nemo i stens'a. I'm proud of You now.  B)

ps. Napisane z W7 ;)