Hellboy Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Witam, niedawno zainstalowałem ósemeczkę (nawiasem mówiąc, wziętą z Winclubowego forum , wcześniej tworząc w Win7 pustą partycję, w której Win8 miał zamieszkać. Zrobiłem to chyba w dość nietypowy sposób, ponieważ w nowym systemie nadal mam dostęp do WSZYSTKICH plików (ba, nawet programów!) ze starego systemu, którego WIN8 lokuje po prostu na dysku "D".Niestety nigdzie w BIOSie nie widzę opcji wyboru systemu i za każdym razem staruje 8.1. Co prawda w sam BIOS można wejść, niestety opcje są tam dość ubogie. Jak utworzyć okienko wyboru systemu?Dotarłem do tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]niestety nowy system za nic w świecie nie może dojrzeć swojego starszego brata na drugiej partycji Jesli to zly dzial przepraszam i przeniesienia upraszam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
palkins86 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 w msconfig masz opcje mozna to ustawic tam bedzie rubryka uruchamianie Cytuj
provectus Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 zawsze instaluje sie od najstarszego do najnowszego... nigdy odwrotnie a zaoszczędzi wiele problemów Cytuj
nemo1960 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 zawsze instaluje sie od najstarszego do najnowszego... nigdy odwrotnie a zaoszczędzi wiele problemów Przecież napisał że tak zrobił. Panel sterowania->System->Zaawansowane ustawienia systemu->Uruchamianie i odzyskiwanie-> tam kliknij na ustawienia pojawi się okienko gdzie można wybrać domyślny system Cytuj
stens Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 zainstaluj sobie mały programik i w nim wzysto ustawisz "EasyBCD2.2" Cytuj
Hellboy Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Dzięki za konktretny odzew Zarówno msconfig jak i Uruchamianie & Odzyskiwanie odkryłem wczoraj i rezultaty były takie jak na załącznikach. Zostaje mi tylko propozycja stens'a? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
nemo1960 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Lub za pomocą płyty/pendriva zacznij instalację. Tam jest opcja napraw system, instalator powinien znaleźć system i go naprawić. Cytuj
Hellboy Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Ok, ale oba systemy działają, mają wszystkie potrzebne do działania pliki itp. Chodzi mi tylko jak wywołać ten magiczny pstryczek Windows 7 <-/-> Windows 8.1 Cytuj
Hellboy Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Lub za pomocą płyty/pendriva zacznij instalację. Tam jest opcja napraw system, instalator powinien znaleźć system i go naprawić. Ok, ale oba systemy działają, mają wszystkie potrzebne do działania pliki itp. Chodzi mi tylko jak wywołać ten magiczny pstryczek Windows 7 <-/-> Windows 8.1 Cytuj
nemo1960 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 To 7 ci się też uruchamia? Wg tego co masz na zdjęciach nie powinna. Cytuj
Hellboy Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 pfff, jak by Ci to powiedzieć nemo ... Działa, ale się nie uruchamia od kiedy zainstalowałem Windowsa 8.1,stał sie on domyślnie uruchamianym systemem i nie mam możliwości włączenia siódemki. Wydaje mi sie że trzeba to zrobić w BIOSie. Cytuj
nemo1960 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Jak się nie uruchamia to nie działa Albo EasyBCD2.2. Albo instalator może przywrócić 7 do życia. BIOS nakazuje startować systemowi z dysku, CD/DVD, USB, itd To na dysku jest informacja jaki system ma wystartować. Cytuj
Hellboy Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Niech będzie OK, to jedźmy z instalatorem, potrzebuję tylko paru instrukcji.1. Mam włożyć płytę z win 7 czy tzw. dysk naprawy systemu?2.startować płytę z Windowsem przez BIOS?3. Czy nie stracę moich rzeczy z "bogatego wnętrza" siodemki? Cytuj
nemo1960 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 1.instalator najlepiej win 8, lub "dysk naprawy systemu" win 8 Jeśli instalator zobaczy możliwość naprawy windows 7 to jest duża szansa naprawy 7 2. tak 3.Jak zrobisz coś nie tak, to możesz stracic 7. Skopiuj swoje cenne dane. Cytuj
Hellboy Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Aaa już czaje, dzięki W międzyczasie zainstalowałem jednak tego EasyBCD2.2 i powiem że jest świetny! W paru kliknięciach pokazałem mu gdzie znajduje się siódemka, aby w końcu uzyskac TO - zwieńczenie naszych wysiłków.Dokładnie o takie okienko mi chodziło.Serdeczne dzięki wszystkim za podpowiedzi, szczególnie dla nemo i stens'a. I'm proud of You now. ps. Napisane z W7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi