Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dostałem starego laptopa Asus F5V-AP086 o następujących parametrach:

Procesor: Mobile Intel Celeron 530, 1733 MHz (1,73 GHz)

Płyta Główna: Asus F5000V Series Notebook (SiS M671DX)

Grafika: ATI Mobility Radeon X2300 (256 MB)

Pamięć Ram: Nanya NT1GT64U8HB0BN-3C DDR2 SDRAM DDR2-667 (333 MHz)

2 kości obie po 1 GB

Bios: American Megatrends Inc. AMI. Wersja 213

Obecnie zainstalowany jest na nim system Windows XP z SP-3 PL. Z uwagi na to, że system

ten nie jest już wspierany i że coraz trudniej jest o wspierające go

sensowne aplikacje oraz na to, że sam sprzęt spisuje się nad podziw dobrze, zacząłem

zastanawiać się nad zastąpieniem XP-peka jakimś nowszym systemem. Mam tutaj na

myśli Windows 7. Dlatego mam do was trzy pytania:

1. Czy na wyżej wymienionej maszynie można zainstalować Windows 7 i czy ma to jakiś sens?

Dodam tu, że 7-demka postawiona na tym sprzęcie na maszynie wirtualnej Vmware spisuje się

naprawdę dobrze.

2. Z uwagi na to, że dla tego modelu laptopa brak jest sterowników pod Windows 7 to czy

można zastąpić je sterownikami pod Windows Vista?

3. To pytanie jest czysto teoretyczne i tylko dla zaspokojenia mojej ciekawości mianowicie

z tego co czytałem w necie i co pokazuje program Securable procesor w tym laptopie jest

64 bitowy, wiec czy dałoby radę zainstalować tym sprzęcie 64 bitowy system?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Opublikowano

Od. 1. Win 7 ok ale jakiś kastrat np win7 starter (jest na forum), kastrat w10 też by dał rade ale jak wiadomo 1 rdzeniowe cpu szybko się dławią :)

Od. 2. ID sprzętu i szukasz sterów w google, ale fakt stery z visty powinny działać na 99%

Od. 3. Instalacja 64bit systemu na mniej niż 4gb ramu to strzał w kolano, tym bardziej na jedno rdzeniowy nisko taktowany cpu :)

Opublikowano

Dzięki kolego M4T za pomoc. Zaciekawiła mnie jeszcze jedna sprawa otóż w programie

Aida 64 w kolumnie temperatura mam coś takiego:

Procesor 59 °C (138 °F)

Procesor nr 1 60 °C (140 °F)

ST9500325AS 48 °C (118 °F)

Ten trzeci wynik to dysk twardy ale te dwa pierwsze odnoszą się do procesora i tak

na chłopski rozum wynika, że są tu dwa rdzenie. Czy mam rację?

Opublikowano

Ten trzeci wynik to dysk twardy ale te dwa pierwsze odnoszą się do procesora i tak
na chłopski rozum wynika, że są tu dwa rdzenie. Czy mam rację?

musze cie zasmucić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Jeden rdzeń. Pierwsze to Temp CPU. A drugie to to samo :E.

Zainstaluj 7ke na próbę i użyj do sterowników Snappy Driver Installer.

Tap Tap ... TapaTalk!

Opublikowano

Tak też zrobię. A co do sterowników to co sądzisz o programie: Driver Genius Professional? Kiedyś go zakupiłem i używałem z

powodzeniem, dziś ponoć- wnoszę to z wypowiedzi użytkowników w necie- się popsuł chodź opinie są podzielone.

Opublikowano

Również mam laptopa z tej serii, F5-RL, słabsza grafa i 1.5gb ram. 

Chodził domyślnie na 51lite i była kosa do pod internet, jakies stare gierki strongholdy itd.

Zainstalowałem teraz dreamos extreme pc od Mr.T i jest git, zjada około 300mb ramuu na start.

Sterowniki instalowalem Driver Boostere - jest w dziale Portable.

Sterowniki z Visty działają pod 7 - tak zainstalowałem od karty graficznej ze strony Asusa.

Gdybyś instalował W7 Starter daj znać co i jak z systemem, może też go przeinstaluje jeśli będzie jeszcze lżejszy niz DreamOs.

Szukam również jeszcze większej optymalizacji, póki co mam GameMode :D

Opublikowano

Kolego lou777, system Windows 7 Starter działa dobrze. Nie wiem jak u ciebie to zafunkcjonuje bo jak sam piszesz

masz mniej ramu i słabszą grafikę ale możesz spróbować a w razie potrzeby wróci do poprzedniego systemu. Najlepiej sporządzić jego

backup a gdyby poszło coś nie tak to przywrócenie z kopii trwa krócej niż instalacja od nowa.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie