Marcel1 Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Witam. Dostałem starego laptopa Asus F5V-AP086 o następujących parametrach: Procesor: Mobile Intel Celeron 530, 1733 MHz (1,73 GHz) Płyta Główna: Asus F5000V Series Notebook (SiS M671DX) Grafika: ATI Mobility Radeon X2300 (256 MB) Pamięć Ram: Nanya NT1GT64U8HB0BN-3C DDR2 SDRAM DDR2-667 (333 MHz) 2 kości obie po 1 GB Bios: American Megatrends Inc. AMI. Wersja 213 Obecnie zainstalowany jest na nim system Windows XP z SP-3 PL. Z uwagi na to, że system ten nie jest już wspierany i że coraz trudniej jest o wspierające go sensowne aplikacje oraz na to, że sam sprzęt spisuje się nad podziw dobrze, zacząłem zastanawiać się nad zastąpieniem XP-peka jakimś nowszym systemem. Mam tutaj na myśli Windows 7. Dlatego mam do was trzy pytania: 1. Czy na wyżej wymienionej maszynie można zainstalować Windows 7 i czy ma to jakiś sens? Dodam tu, że 7-demka postawiona na tym sprzęcie na maszynie wirtualnej Vmware spisuje się naprawdę dobrze. 2. Z uwagi na to, że dla tego modelu laptopa brak jest sterowników pod Windows 7 to czy można zastąpić je sterownikami pod Windows Vista? 3. To pytanie jest czysto teoretyczne i tylko dla zaspokojenia mojej ciekawości mianowicie z tego co czytałem w necie i co pokazuje program Securable procesor w tym laptopie jest 64 bitowy, wiec czy dałoby radę zainstalować tym sprzęcie 64 bitowy system? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
VACek Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Od. 1. Win 7 ok ale jakiś kastrat np win7 starter (jest na forum), kastrat w10 też by dał rade ale jak wiadomo 1 rdzeniowe cpu szybko się dławią Od. 2. ID sprzętu i szukasz sterów w google, ale fakt stery z visty powinny działać na 99% Od. 3. Instalacja 64bit systemu na mniej niż 4gb ramu to strzał w kolano, tym bardziej na jedno rdzeniowy nisko taktowany cpu
Marcel1 Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Dzięki kolego M4T za pomoc. Zaciekawiła mnie jeszcze jedna sprawa otóż w programie Aida 64 w kolumnie temperatura mam coś takiego: Procesor 59 °C (138 °F) Procesor nr 1 60 °C (140 °F) ST9500325AS 48 °C (118 °F) Ten trzeci wynik to dysk twardy ale te dwa pierwsze odnoszą się do procesora i tak na chłopski rozum wynika, że są tu dwa rdzenie. Czy mam rację?
VACek Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Ten trzeci wynik to dysk twardy ale te dwa pierwsze odnoszą się do procesora i takna chłopski rozum wynika, że są tu dwa rdzenie. Czy mam rację? musze cie zasmucić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
m4s Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Jeden rdzeń. Pierwsze to Temp CPU. A drugie to to samo . Zainstaluj 7ke na próbę i użyj do sterowników Snappy Driver Installer. Tap Tap ... TapaTalk!
Marcel1 Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Tak też zrobię. A co do sterowników to co sądzisz o programie: Driver Genius Professional? Kiedyś go zakupiłem i używałem z powodzeniem, dziś ponoć- wnoszę to z wypowiedzi użytkowników w necie- się popsuł chodź opinie są podzielone.
lou777 Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Również mam laptopa z tej serii, F5-RL, słabsza grafa i 1.5gb ram. Chodził domyślnie na 51lite i była kosa do pod internet, jakies stare gierki strongholdy itd. Zainstalowałem teraz dreamos extreme pc od Mr.T i jest git, zjada około 300mb ramuu na start. Sterowniki instalowalem Driver Boostere - jest w dziale Portable. Sterowniki z Visty działają pod 7 - tak zainstalowałem od karty graficznej ze strony Asusa. Gdybyś instalował W7 Starter daj znać co i jak z systemem, może też go przeinstaluje jeśli będzie jeszcze lżejszy niz DreamOs. Szukam również jeszcze większej optymalizacji, póki co mam GameMode
Marcel1 Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2017 Kolego lou777, system Windows 7 Starter działa dobrze. Nie wiem jak u ciebie to zafunkcjonuje bo jak sam piszesz masz mniej ramu i słabszą grafikę ale możesz spróbować a w razie potrzeby wróci do poprzedniego systemu. Najlepiej sporządzić jego backup a gdyby poszło coś nie tak to przywrócenie z kopii trwa krócej niż instalacja od nowa. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Temat uważam za zamknięty
VACek Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi