Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam w planach zakup laptopa podanego w tytule tematu. Owy sprzęt na upatrzonej przeze mnie stronie jest wyposażony w Windowsa 10 Home (64-bit) aczkolwiek chciałbym używać Windowsa 7, taki sentyment i gwarancja sprawności :) Stąd moje pytanie, Windows 7 (pewnie Ultimate 64-bit) będzie dobrym systemem dla tego laptopa, czy nie kombinować i fabrycznie korzystać z Windowsa 10? Pozdrawiam.

Parametry:
Intel Core i5-7300HQ (2.5 GHz, 3.5 GHz Turbo, 6 MB Cache) 

NVIDIA GeForce GTX 1050 4096MB / Intel HD Graphics 630 

1920x1080 pikseli

8 GB RAM DDR4
Windows 10 Home (64 bit)

Opublikowano

Podaj dokł.adny model albo linka z tym laptopem, masz spore szanse że W7 nie będzie działał poprawnie na

tym laptopie z powodu braku driverów od producenta.

Sama instalacja W7 na laptopie z tym procesorem jest trudna.

Także pewnie zostanie fabryczny Windows 10.

Opublikowano

@neex - instalacja Win 7 na tym sprzęcie jest trudna, ale nie niemożliwa. Jeśli jesteś średnio-zaawansowanym użytkownikiem komputerów, to dasz radę. Co musisz zrobić?

1. Zintegrować sterowniki USB 3.0 z instalką Win 7

2. Prawdopodobnie(w zależności od posiadanego typu dysku SSD) konieczne będzie zintegrowanie poprawek do obsługi dysków na protokole NVMe.

3. Być może konieczne okaże się zintegrowanie dodatkowych sterowników NVMe w zależności od posiadanej marki dysku SSD.

4. Sam musisz ręcznie wyszukać wszystkie sterowniki.

5. Musiałbyś zastosować trick, aby otrzymywać aktualizacje do Win 7 z WU.

Opublikowano

Dzięki wielkie, Panowie, za odpowiedź! Patrząc na to, co piszecie, jednak zdecydowałem pozostać przy Win 10. Temat do zamknięcia, pozdrawiam.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - przepraszam że się wtrącam, ale co to za trick - możesz opisać?

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jest jeszcze trick sprzętowy - instalujesz system na procesorze 6 gen i uruchamiasz WU, a potem wkładasz 7 gen. ;) W laptopach nie da rady.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie