neex Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 Witam, mam w planach zakup laptopa podanego w tytule tematu. Owy sprzęt na upatrzonej przeze mnie stronie jest wyposażony w Windowsa 10 Home (64-bit) aczkolwiek chciałbym używać Windowsa 7, taki sentyment i gwarancja sprawności Stąd moje pytanie, Windows 7 (pewnie Ultimate 64-bit) będzie dobrym systemem dla tego laptopa, czy nie kombinować i fabrycznie korzystać z Windowsa 10? Pozdrawiam. Parametry:Intel Core i5-7300HQ (2.5 GHz, 3.5 GHz Turbo, 6 MB Cache) NVIDIA GeForce GTX 1050 4096MB / Intel HD Graphics 630 1920x1080 pikseli 8 GB RAM DDR4Windows 10 Home (64 bit)
Tupak Amaru Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 Podaj dokł.adny model albo linka z tym laptopem, masz spore szanse że W7 nie będzie działał poprawnie na tym laptopie z powodu braku driverów od producenta. Sama instalacja W7 na laptopie z tym procesorem jest trudna. Także pewnie zostanie fabryczny Windows 10.
neex Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 ASUS ROG Strix GL553VD-FY033T
Nieobecny Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 @neex - instalacja Win 7 na tym sprzęcie jest trudna, ale nie niemożliwa. Jeśli jesteś średnio-zaawansowanym użytkownikiem komputerów, to dasz radę. Co musisz zrobić? 1. Zintegrować sterowniki USB 3.0 z instalką Win 7 2. Prawdopodobnie(w zależności od posiadanego typu dysku SSD) konieczne będzie zintegrowanie poprawek do obsługi dysków na protokole NVMe. 3. Być może konieczne okaże się zintegrowanie dodatkowych sterowników NVMe w zależności od posiadanej marki dysku SSD. 4. Sam musisz ręcznie wyszukać wszystkie sterowniki. 5. Musiałbyś zastosować trick, aby otrzymywać aktualizacje do Win 7 z WU.
neex Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 Dzięki wielkie, Panowie, za odpowiedź! Patrząc na to, co piszecie, jednak zdecydowałem pozostać przy Win 10. Temat do zamknięcia, pozdrawiam.
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - przepraszam że się wtrącam, ale co to za trick - możesz opisać?
Nieobecny Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest jeszcze trick sprzętowy - instalujesz system na procesorze 6 gen i uruchamiasz WU, a potem wkładasz 7 gen. W laptopach nie da rady.
Rekomendowane odpowiedzi