Cozza Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Witam, Od dwóch dni głowie się nad moim laptopem ponieważ po zakupie go w moim miescie od pewnego człowieka 2 miesiące temu, mam pewnien problem ponieważ pewnego razu udało mi się uruchomić partycje PQSERVICE lecz jej nie usuwałem po instalacji kolejnego systemu. Jak stała tak stoi. I mam zamiar zainstaować sobie ten system który jest na tej partycji czy mogę ją jakoś przywrócić do "życia" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I na dole gdy klikne prawym mam tylko "pomoc" Quote
dj-aro Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 W acerach jest to zazwyczaj skrot klawiaturowy ALT F10 Quote
Mr.T Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Cozza Posted March 1, 2014 Author Report Posted March 1, 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale jest problem bo nie włącza mi się erecovery Quote
dj-aro Posted March 1, 2014 Report Posted March 1, 2014 Przywracanie fabrycznego MBR oraz funkcji eRecovery (ALT+F10) w laptopach Acer z serii AspireUwaga: Rozwiązania w tym temacie będą działac jedynie w przypadku nienaruszonej ukrytej partycji z systemem dołączonym do komputera!Fabrycznie nowy laptop z serii Acer Aspire najczęściej zawiera system Windows na ukrytej partycji EISA. Po pierwszym uruchomeniu komputera system samoczynnie się instaluje.O ile nie majstrujemy w kompie i twardym dysku to w każdej chwili przy pomocy eRecovery oraz kombinacji klawiszy ALT+F10 można przywrócic komputer do stanu fabrycznego lub też przywrócic stan z własnoręcznie wykonanego backupu. Szerzej na ten temat możecie poczytac w instrukcji obsługi dołączonej do laptopa.Często po próbie instalacji innego systemu, bądź po formatowaniu dysku w Acer One, przetaje nam działać odzyskiwanie systemu z partycji eRecovery.Jest jednak na ten problem sposób, co po krótce chciałem przedstawić.-Odkrywanie zawartości ukrytej partycji recoveryInformacje które będą potrzebne do przywrócenia fabrycznego MBR są zawarte w pliku RTMBR.BIN. Ten plik powinien gdzieś się znajdowac na ukrytej partycji recovery. Jako że istnieje możliwośc że różne modele laptopów posiadają różną strukturę katalogów na dysku eRecovery, warto zerknąc gdzie faktycznie plik RTMBR.BIN oraz MBRWRWIN.EXE (też się może przydac, ale o tym później) może się znajdowac. W tym celu należałoby dostac się do tej ukrytej partycji.Najprostszym sposobem jest użycie narzędzia PARTEDIT32, który jest dostępny do ściągnięcia na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Uwaga: Pod Vistą programik PARTEDIT32 należy uruchomic w trybie zgodności z WinXP oraz jako administrator.Mając ten programik, trzeba po kolei :- najpierw w BIOS-ie wyłączyc funkcję D2D (Disc to Disc recovery)- uruchamiamy pod Windowsem PARTEDIT32 i znajdujemy w nim ukrytą partycję. Można ją rozpoznac po TYPE oraz rozmiarze partycji- dla ukrytej partycji należy zmienic SET TYPE z wartości 12 na 07- naciskamy SAVE, wychodzimy z programu i robimy restart komputera- po uruchomieniu komputera partycja recovery powinna byc widoczna-uruchamiamy Eksplortor i przeglądamy odkrytą partycjęJeśli dostaliśmy się do ukrytej partycji to gdzieś w jej zanadrzu ten programik oraz RTMBR.BIN powinien się znajdowac - w moim przypadku był to katalog Główny. W takim przypadku postępujemy następująco:- przekopiowujemy z partycji recovery na dysk C:documents and settings/xyz pliki MBRWRWIN.EXE oraz RTMBR.BINUwaga: Nie kopiujemy MBR.BIN!- włączamy wiersz poleceń (cmd), przechodzimy do dysku C:. Innymi słowy "cd C:", po czym wpisac "mbrwrwin.exe install rtmbr.bin"powinien wyświetlic się komunikat o wykonaniu operacji- restartujemy komputer- powinno się wyświetlić ,że system wykrył nowy sprzęt, niech się zainstaluje, po czym ponowie reboot- teraz ponownie użyjemy programu PARTEDIT32 aby zmienić atrybuty partycji z 07 na 12 i reebbot- przy bootowniu komputera wchodzimy do biosu (F2) i włączamy D2D: Enabled. Można też wyłączyc Quick Boot w BIOSie żeby miec więcej czasu na kliknięcie ALT+F10Zapisujemy ustawienia i uruchamiamy komputer, podczas wyświetlania Logo Acer wciskamy kombinacje ALT+F10 po czym jeśli wszystko poszło ok, powinien się uruchomić firmowy system do odzyskiwania.Na koniec uwaga: Warto sobie gdzieś zgrać oba pliki, to jest mbrwrwin.exe i rtmbr.binTeraz twój Acer może spróbować skrzydeł na każdym systemie Opis pochodzi ze strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sorki link na przeklej nie dziala tu jest aktualny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Albertoeco Posted October 23, 2022 Report Posted October 23, 2022 Cześć Wszystkim! Jako, że jest to mój pierwszy post na Forum to witam wszystkich bardzo serdecznie! I po tych uprzejmościach... do rzeczy. Pacjentem jest Acer TravelMate 2313 WLMi. Laptopa kupiłem ostatnio bo a) był bajecznie tani, b)mam do niego sentyment bo ten model był moim pierwszym w życiu, własnym laptopem, którego kupiłem za własne pieniądze Niestety - jak to po tylu latach, dysk był sformatowany do absolutnego zera, tysiąc razy nadpisany itd. W związku z tym - brak na nim partycji recovery. Udało mi się znaleźć obraz dysku z Acera One ZG5 z Windą XP Home i nawet D2D (przez ALT+F10) zadziało po odtworzeniu obrazu i wykonaniu sztuczek opisanych przez @dj-aro. Można by rzec, że 1/3 drogi za mną. Teraz kombinuję z przerobieniem listy drawjerów, tapety i takich drobiazgów, by po odtworzeniu systemu - nie trzeba było wszystkiego doinstalowywać ręcznie. Może się uda, ale... pozostaje jeszcze krok 3 z 3 czyli obraz systemu w języku angielskim. Bardzo bym chciał zrobić tak: 1. zainstalować windę po polsku, 2. dograć brakujące stery i poprawki z Windows Update przez mojego WSUS'a, a następnie zrobić z niego taki obraz, żeby oryginalne środowisko Recovery mi go odtworzyło. W oryginale, na partycji odtwarzania mamy takie pliki: \PQSERVICE\D2D\IMAGES\60EA1000.XXX (XXX to cyferki oznaczające kolejną część archiwum). Chodzi o to, że to jakiś rodzaj archiwum jest i bardzo bym chciał móc je edytować. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Z góry ślicznie dziękuję Tomek [EDIT] Pokopałem dalej. Jakoś do tej pory nie wpadłem na to, żeby zobaczyć co jest "za górką" (na końcu folderu z obrazem w częściach). Otóż, znalazłem tam 4 pliki: - 60EA1000.ALL - 60EA1000.P1 - 60EA1000.P2 - 60EA1000.WSI Pierwsze trzy otwierają się w Notepadzie ++ i pierwszy ma taką treść: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pozostałe są podobne i różnią się ścieżką do źródła (jeden jest dla recovery z partycji, a drugi - z płyty). Ostatni plik ma 51 200KB, czyli tyle samo co pliki 60EA1000.XXX, czyli jest pierwszą częścią (na logikę). Udało mi się wykopać, że to pliki przygotowane przez Wise Package Studio. Kopię dalej.... Quote
Nieobecny Posted October 23, 2022 Report Posted October 23, 2022 A nie lepiej zapomnieć o męczarniach i zrobić kopię/klona systemu, partycji, dysku (co kto woli) i odtworzyć/przywrócić jednym kliknięciem? Na dodatek można sobie ją aktualizować dynamicznie wraz z posiadanymi zasobami. Quote
Albertoeco Posted October 31, 2022 Report Posted October 31, 2022 @wiktorynek ja już mam taką kopię, ale chciałbym mieć wersję "wypas" pod alt+f10 Wiesz, takie widzimisię i nadmiar czasu Quote
Recommended Posts