criswin31 Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2017 Witam Potrzebuje win 10 lekka wersja co bedzie malo brac ramu lub win 7 z opcja gpt czyli odpalajaca sie z ufi pendrive. Pobralem juz kilka wersji win 10 ultralite x64 i x86 ale to jest total porażka zero sterwnikow oraz jak juz jakims cudem zainstaluje sterowniki to brak mozliwosci podlaczenia sie do interenetu wykrywania sieci bezprzewodowych itd. Prosze o pomoc ponizej specyfikacja sprzetu Notebook z serii ASUS F553MA Intel Celeron N2840 2.16 GHz (2.58 GHz Turbo) 4 GB pamięci operacyjnej DDR3 Port USB 3.0 WiFi 802.11 b/g/n Grafika Intel HD
VACek Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2017 Bo sterowniki trzeba mieć własne, każda wersja 64bit win 7 wspiera uefi
Nieobecny Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2017 @criswin31 - przepraszam, ale czy Ty z byka spadłeś? System ma część podstawowych sterowników i bardzo okrojonych dla lepszej kompatybilności z wieloma sprzetami, ale nie wszystkie, a te co ma i tak wymagają zainstalowania nowszych pełnych wersji. Przykład z mojego laptopa po instalacji oryginalnego Win 10 - całkowity brak wielu sterowników: A tak to wygląda po instalacji sterowników: Po drugie napisał ci już kolega wyżej że Win 7 x64 a nawet Vista x64 wspiera UEFI i GPT, tylko po co instalować Win 7 w trybie UEFI/GPT??? - chyba dla utrudnienia sobie życia. Zapraszam do tego tematu, gdzie wyjaśnione są ustawienia biosu i sposób wykonania prawidłowej instalki systemu pod wybrane ustawienia: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Tupak Amaru Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2017 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do tego laptopa są sterowniki do Windows 8.1 jak i do Windows 10 x64. Także można instalować normalną wersję a nie żaden okrojony system. Tylko tu jest słabiutki procesorek i działać to będzie ułomnie co byś nie zainstalował. takich rzeczy się po prostu nie kupuje a za taką kasę czyli 1100-1300 to kupisz dobrego poleasingowca który będzie działał co najmniej tyle co ten Asus. Dysk SSD pomógł by znacznie lepiej niż najlepszy system.
criswin31 Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 Zgodze sie z kolegami ze ten sprzet to tak jak by to byl pecet dla kalkulatorów Ale ja go stałem od kogoś wiec nie miałem wyboru powiedzieć nie bo sam bym takiego nie kupił dla siebie. Bo tak jak powiedziano za 1100-11300 można kupic o wiele lepszego lapka a nie tak jak w tym przypadku nooteebook (kartka do pisania) ale chciałem coś z tym zrobic Miałem zainstalowana widnows 7 ale z uefi ale problem jest niestety z aktywacja windowsa informuje mnie ze nie ma aktywnej partycji a ze niestety mam dane na innej partycji nie moge zmienic mu juz tablicy zeby nie byl czytany na gpt a niestety to strasznie denerwuje i robi duze problemy a ze w nim byl gpt i oryginalny win 10 to juz nie moglem nic zmienic a nie mam gdzie przenies te dane. Moze wy macie jakies pomysly jak zrobic tego kalkulatora by to jakos hulalo. Gry we flashu mozna sie pozegnac zacina sie jak na P II wiec jest masakra ale mam jeszcze jeden pomysl czy nie dac mu linuxa. z kde albo xfce bo jak odpalalem z live pedrive do hula jak nie wiem co zadnego zacinki, tylko znow nie po gram na grach na lixuie z gry wiina A jesli chodzi o te sterowniki to sciagalem wszystkie i zainstalowalem poprawnie w raz z auktualizacja i niestety ten okrojony win 10ultralite nie widzi listy wifi po mimo ze stery byly wgrane. A jak zainstalowalem i na ktorym teraz pracuje win 10 bez jakiekolwiek okrajania tylko czysta win 10 to bez problemowo wszystko chodzi i stery sa zainstalowane itd.
Tupak Amaru Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2017 Nie ma innego lepszego wyjścia, tylko backup plików na innym nośniku i ponowne wgranie Windows 10. Ale na MBR a nie żadne GPT aby nie komplikować sobie życia. Do tego jakiś nawet słaby SSD i tego laptopa da się używać do samego neta wystarczy nie wiem jak z filmami bi to nie mój temat.
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi