Skocz do zawartości

Problem z zainstalowaniem Windows 8.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy temat. Chciałbym poinformować o pewnym problemie związanym z instalacją Windowsa 8.1, który u mnie się pojawił. 

Pobrałem Windowsa 8.1 z exsite.pl  od usera, którego linki bezpowrotnie przepadły (post usunięty, ale... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :D). Chciałem nawet pobrać iso stąd, ale nie mam uprawnień  :angry:

Po kliknięciu na instalator mam takie coś:

WinclubBUG.png

Opublikowano

Proszę:

• Procesor: Intel Pentium Dual-Core 2.16 GHz
  • Pamięć RAM: 3 GB DDR2 (max. 4 GB)
  • HDD: 250 GB
  • Matryca: VibrantView 15.4″ typu glare (1280 x 800 pikseli)
  • Karta grafiki: nVidia GeForce G 9300M (wydzielone 256 MB pamięci)
  • Inne: nagrywarka DVD, uniwersalny czytnik kart pamięci
  • Porty: 3 x USB 2.0, ExpressCard, VGA, HDMI, RJ-45, RJ-11,
  • Komunikacja: WiFi 802.11 a/g/n, Bluetooth

Ponadto Windows 8 na nim sprawuje się dobrze   :)

Próbowałem zainstalować 8.1, klikając to:

Heheh.png

Udało mi się doprowadzić do instalowania, ale podczas tego procesu (kiedy komputer się rebootuje) wyskakuje mi BSoD. Okazało się, że wywaliło mi dysk wirtualny :(

DRIVER_VIOLATION -> nazwa problemu w BSOD

Opublikowano

@WinFrank, spróbuj to zainstalować, i spróbuj jeszcze raz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Podaj jeszcze jaką wersję próbujesz zainstalować (32 czy 64 bitową) i jaką masz aktualnie zainstalowaną, bo może być tak że po prostu ty masz wersję 32 bitową a próbujesz zainstalować 64 bitową i stąd ten błąd.

Opublikowano (edytowane)

@WinFrank, spróbuj to zainstalować, i spróbuj jeszcze raz. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Podaj jeszcze jaką wersję próbujesz zainstalować (32 czy 64 bitową) i jaką masz aktualnie zainstalowaną, bo może być tak że po prostu ty masz wersję 32 bitową a próbujesz zainstalować 64 bitową i stąd ten błąd.

Próbuję zainstalować wersję 32-bitową (x86). Identyczną już mam :)

Edit: Chociaż mam procka x64  :O  (dopiero teraz się o tym dowiedziałem z Panelu Sterowania...)

Edit 2: Użycie programu od mańka wskazuje takie coś:

BugsWinUp.png

Może to przez błąd z aktualizacjami?

Edit 3: Aktualnie ściągam oryginalnego Windows 8.1 Enterprise [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

Edytowane przez WinFrank
Opublikowano

Już za późno, spróbuję zainstalować tego Enterprise (ponad 80% ściągania). Jeśli nie odpali, zainstaluję inną wersję. A gimbaza czeka :P

Ponadto w podanym wyżej temacie nie mogę pobrać wersji Pro; plik usunięty :(

Opublikowano

hm dziwne  moze zle sie pobrala czy cos roznie bywa  warto sprobowac jeszcze raz sam mialem z kilkoma wersjami problemy  np kafelki nie dzialaly wynikalo to z tego ze sie sumy niezgdzaly zle sie pobral lub postawil system  sprobuj moze tez z pendriva zainstalowac

Opublikowano (edytowane)

A nie lepiej będzie Ci zainstalować czysty system (rozchodzi mi się o nagranie obrazu na płytę i uruchomienie instalatora podczas startu systemu).

Próbowałem wcześniej DVD Decrypterem, ale się nie nagrało; płyta była kompletnie pusta :(

Edit: Instaluję już tego Enterprise'a bez żadnych komplikacji omówionych w temacie  :thumbsup:

Edytowane przez WinFrank
Opublikowano

Po raz kolejny ta sama sytuacja, a wystarczy czytać: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]ój-sprzęt-pod-kątem-zintegrowanej-grafiki-intela/ - ta konfiguracja nie ma wsparcia dla Win 8.1 - dla Win 8 juz był na zasadzie protezy. Nie ma na to reguły, może działać, a może nie działać. Na tego lapka Win 7 jest idealnym systemem.

Opublikowano (edytowane)

I co mi po tym? Mój 6 letni Lenovo i tak ledwo zipie, więc warto poeksperymentować  :huh:

Edit: Mimo, że w Panelu Sterowania jest napisane "procesor x64", nie mogę zainstalować Windowsa 8.1 x64, bo jest to nieodpowiednia wersja. No kurczę  :OI

Edit 2: Zaraz ściągnie mi się wersja x86, trzymajcie kciuki  :D

Edit 3:  Znowu problem z Install.exe  :(

Edytowane przez WinFrank
Opublikowano

Procek to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Użyłem WiNToBoot do wgrania Windowsa 8.1 na pendrive. Wszystko pięknie, ale mam ten sam błąd - BSoD DRIVER_VIOLATION

Sprawdzałem wcześniej, co to znaczy. Coś jakby... "zerwanie" dysku (?).