Skocz do zawartości

Problem z paskiem zadań/Taskbar problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie. Czy jest możliwość przypięcia programu do paska zadań jeśli program zainstalowany jest na karcie SD?

Zauważyłem, że na chwilę obecną nie jest to możliwe. Można przypiąć program tylko, kiedy jest on na HDD.

Hello,

I have a question. Is there a possibility to pin a program to the taskbar if the program is installed on SD memory card?

I have noticed that now it is impossible. I can pin a program only if it is installed on HDD.

Opublikowano

Witam,

Niestety ten trik nie działa. Próbowałem na różne sposoby tworzyć skróty, ale efekt zawsze jest ten sam. W ogóle nie pojawia się opcja "Przypnij do paska zadań", a podczas przeciągania skrótu na pasek pojawia się czerwone przekreślone kółeczko.

Miałem dzisiaj jeszcze możliwość sprawdzenia tego przypadku na innym komputerze z Windows 8.1 i jest ten sam efekt. Wychodzi na to, że jest to wina samego systemu.

Opublikowano

Hmmm... a to dziwne, bo mam Win 8.1 i działa tak samo jak na Win 7. PPM na dowolnym skrócie na pulpicie i w menu kontekstowym mam opcję przypnij do paska zadań(pomiędzy przypnij do ekranu startowego, a wyślij do) oraz działa metoda przeciągnięcia. W drugą stronę PPM na pasku zadań i mam opcję odepnij od paska zadań(niebieska pineska).Każdy program tak samo, również portable. Z każdej lokalizacji, mogę np przypiąć do paska zadań element z narzędzi administracyjnych. Wszędzie jest w menu kontekstowym opcja przypnij do paska zadań. Nawet bezpośrednio z Modern UI jest taka opcja.

Opublikowano

No właśnie też tak mam, ale za wyjątkiem karty SD z czytnika, a na tym mi zależy, bo kartę mam na stałe w czytniku i tam instaluje programy ze względu na wolne miejsce.

Tak jak pisałem wcześniej sprawdziłem też na innym kompie, czy po zainstalowaniu programu na karcie SD da się dopiąć skrót do paska zadań i też się nie dało.

Opublikowano

Ciekawy jestem dlaczego się nie da. Dla mnie to jest troszkę dziwne, bo skoro można podpinać programy ze źródeł "wyjmowalnych", np.: dyski wymienne czy pendrive'y to czemu akurat z karty się nie da?

Pewnie Microsoft by na to odpowiedział, że kartę można wyjąć, itd., itp., a pendrive czy zewnętrzny dysk to niby co? Tez wymienny, a się da.

Akurat to, na czym mi najbardziej zależy nie działa :(

PS. Problem rozwiązany.

Znalazłem w sieci niewielki programik exe, który umożliwia przypięcie dowolnego pliku i nie tylko do paska zadań z dowolnej lokalizacji. Programik umożliwił mi to na czym mi najbardziej zależało, czyli przypięcie skrótów programów z karty SD do paska zadań. Wcześniej nie było to możliwe.

Programik nazywa się "Pin to 8" i jest samodzielnym plikiem exe nie wymagającym instalacji. Działa zarówno z Windows 8 jak i Windows 8.1.