Skocz do zawartości

Jakie sterowniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wszystkie te sterowniki trzeba za instalować ?

System Windows 8.1 x64

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Oczywiście(tego nie trzeba: Realtek Ethernet Diagnostic Utility i tego:Intel SATA Preinstall driver(For AHCI / RAID Mode)Note: Press F6 during Windows setup to read from floppy.). 

1. Intel Management Engine Interface

2. Intel INF installation

3. Intel Rapid Storage Technology - tu masz nowsze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

SetupRST.exe

4. Intel VGA Driver (for Ivy Bridge CPU) lub Intel VGA Driver (for Sandy Bridge CPU)

5. Realtek LAN Driver

6. Realtek Function driver for Realtek Azalia audio chip (Including Microsoft UAA Driver in English edition)

Opublikowano

Dzięki wiktorynka.

Mam rozumieć żeby zainstalować je w podanej przez Ciebie kolejności?

A może jakiś sprawdzony program do aktualizacji w/w sterowników ktoś podpowie.

Opublikowano

@wiktorynka

Intel Rapid Storage Technology (platforma nie jest obsługiwana)

Intel VGA Driver (system nie spełnia minimalnych wymagań) ani ivy ani sandy

Reszta się zainstalowała.

Opublikowano

zacząć sie powinno od biosu, potem od sterów...

co do VGA, bo musisz miec ja aktywną na cpu i wybrana na pc, czyli przełączycz karty lub wyciągnąć gpu dedykowane

swoją droga 3 sekcje sa słabe... do oc

Opublikowano

@Alex - AHCI w biosie włączone? - to się tyczy IRST(to musi być zainstalowane - producent płyty to daje - każdy chipset Intela obsługujący SATA bodaj od serii 915 jest wyposażony w tą technologię). Co do sterowników VGA tak jak peritus ci napisał, musi być włączona/przestawiona w biosie, a najlepiej wyjęta dedykowana grafika, wtedy bios sam wykryje zintegrowaną.

Opublikowano

@wiktorynka zamiast AHCI jest IDE ale po przełączeniu na AHCI system nie uruchamia się wykrywa błąd.Może z włączonym AHCI zainstalować system od nowa bo nic na razie nie stracę?

Co do VGA to bawić się z tym? mam kartę gtx 660 i do niej najnowsze sterowniki.

Opublikowano

bo AHCI musi być aktywne w biosie przed instalacja systemu a nie po, bo wtedy system nie wstanie... 

@Alex - dokładnie tak jak peritus ci napisał - jest na to myk żeby zmienić na działającym systemie, ale nawet nie będę ci tego pisał - reinstalka systemu zostaje z włączonym AHCI w biosie.

Opublikowano

W takim razie instaluję jeszcze raz z włączonym AHCI i z pominięciem intel VGA driver.

Opublikowano

VGA możesz sobie pominąć, ale w razie czego po wyjęciu karty graficznej zewnętrznej, będziesz musiał to doinstalować. Najlepiej zainstaluj system z wyjętą kartą graficzną, zainstaluj wszystkie stery(również VGA), włóż kartę graficzną(bios powinien to wykryć automatycznie, jedynie First Init Display ustaw na PEG) i zainstaluj stery do karty graficznej - będziesz miał wszystko gotowe na każdą ewentualność. Twój wybór.

Opublikowano

@peritus

@wiktornka

dziękuję za porady teraz instalacj przebiegła pomyślnie :)

W wolnejj chwili będę miał jeszcze do postawienia system na laptpie i tu też jest sporo sterowników [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Acer Aspire V3 771G

Opublikowano

@peritus

@wiktornka

dziękuję za porady teraz instalacj przebiegła pomyślnie :)

W wolnejj chwili będę miał jeszcze do postawienia system na laptpie i tu też jest sporo sterowników [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Acer Aspire V3 771G

jest wsparcie dla w8.1, ja uzywam pro one od romka 

Opublikowano

@Alex - do tego lapka niemal identyczne sterowniki. Te same ustawienia biosu(uboższy oczywiście będzie). Zaktualizuj bios jak jest nowszy. Ta sama kolejność instalacji sterowników, z tym że tu juz musisz zainstalować stery grafiki zintegrowanej przed instalacją sterów do grafiki dedykowanej. Są podwójne/potrójne  sterowniki do Touchpad, Bluetooth, wi-fi - musisz wybrać właściwe.

Opublikowano

Na stronie producenta mojej płyty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]są już sterowniki do windows 10 ale nie widzę tam Intel Rapid Storage które było dla win 8.1.

Czyli jest nie potrzebny?

Znalazłem tutaj:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale nie da się zainstalować (platforma nie jest obsługiwana) AHCI w biosie włączone.

Starsza wersja się zainstalowała.

Opublikowano

Z Windows update sterowników nie pobieramy a czy przez menadżera urządzeń można czy to będzie to samo co z WU?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie