majstermati Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Mam poważny problem z nowym laptopem który został kupiony z windows 8, nie ma nigdzie klucza instalacyjnego a jest mi potrzebny do instalacji świeżego windowsa 8 Niestety poprzedni uległ awarii przez moją siostrzenicę, tak coś namieszała że standardowe oprogramowanie które jest dostarczane wraz z systemem nawet nie może pomóc, nie działa żadna opcja czy to odświeżanie systemu, czy reinstalacja, nie czyta dysku recovery. Jak zainstalować ponownie z płyty aby system był z oryginalnym kluczem? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj
provectus Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 po protach, bo klucz jest w systemie i z systemu oryginalnego trzeba wyciągnąć..., laptopy maja partycje recovery, i z niej postaw w8.1 (przywrócenie) Cytuj
majstermati Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 tylko właśnie w tym problem że partycji recovery nie widzi, nie da się jej otworzyć/uruchomić. Czytałem gdzieś że klucz zapisany jest w samym biosie? czy to prawda? Cytuj
provectus Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 tak, ale bez szyfru klucza który ejst w systemie oryg nic nie odzyskasz...czyli gwara cie ratuje, albo olac legalizacje Cytuj
majstermati Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 Na innym forum znalazłem taka informację, pozwolę ją sobie tutaj zacytować:"Wszystkie komputery z Windows 8 nie potrzebują numeru seryjnego, i ich nigdzie nie maja nalepione. Wiem to doskonale, bo często ja, czy znajomi kupując komputery z Windows 8, z miejsca podmieniają dysk na nowszy SSD, oryginalny "kręciołek" w kosz. Czyli pozbywają się Recovery. Jeśli ktoś nie zrobił juz płytki startującej Recovery, już po zawodach. Ale wystarczy pożyczyć od kogoś płytkę z Windows 8, i założyć od nowa. Ale z jedną bardzo ważną UWAGA. W BIOS wybrać BOOT z UEFI. tam będzie to widać. Podczas uruchomienia ładowania się Windows 8, wybrać opcje usuń "Partycje" i założyć ponownie "Partycje". Windows 8 poleci, i nie będzie się już pytał o numer seryjny, ominie tą informacje, bo ma go w Bios zapisany i po instalacji będzie już aktywowany. Jeśli Windows 8 chce numer seryjny w czasie instalacji, znaczy ze źle się wybrało opcje BOOT. Nie wybierać w BIOS tak jak zawsze się zakładało inne systemy z 1: urządzenia DVD, tylko wybrać opcje UEFI i usuń i załóż ponownie partycje, nie format. Jeśli się tego nie zrobi, będzie pytajnik i będzie pytał o sterowniki jakieś tam cuda, i nie będzie się chciał założyć. " co sądzicie o tej informacji? Cytuj
cropel Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 spróbuj to się przekonasz... ja bym zrobił tak: zainstalował na kluczu uniwersalnym a potem klucz wyciągnął z biosa i aktywowal na oryginalnym Cytuj
majstermati Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2014 a jak ten klucz wyciągnąć z biosa? Cytuj
provectus Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 nie wyciagniesz, to metoda na pierwsze serie (prototypy), było podobnie z SLIC, obecnie tylko z systemu oryginalnego wyciagniesz klucz... lub z zrobionej płytki recovery z ORYGINALNEGO SYSTEMU, bo ten ma klucz szyfru w sobie zintegrowany, normalne systemy sklepowe nie mają tej galęzi... Cytuj
majstermati Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 czyli nic nie pozostaje tylko oddać na gwarancje do serwisu, albo pozostać na kluczu uniwersalnym... utrudnili życie z tym nowym windowsem i braku klucza na naklejce jak to było do tej pory... Cytuj
crimson Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 @majstermati Jeżeli masz klucz zaszyty w biosie, to spróbuj ściągnąć i zainstalować identyczne iso do preinstalowanego i system powinien się sam aktywować (lokalnie), pod warunkiem że klucz OEM, który jest przypisany to OEM:SLP Cytuj
provectus Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 zostaje serwis, lub jak ktos ma tego samego lapka, zrobic płytke recovery i przenieśc na twoj... Ps: zorbili, bo marketing, goni marketing, a ze ludzie to laicy i nie mysla co robia to zysk jest... Cytuj
dareckibmw Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2014 Zrob tak jak pisze peritus. Skoro to jest nowy komputer to ma gwarancje, wiec oddaj do serwisu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi