Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam poważny problem z nowym laptopem który został kupiony z windows 8, nie ma nigdzie klucza instalacyjnego a jest mi potrzebny do instalacji świeżego windowsa 8

Niestety poprzedni uległ awarii przez  moją siostrzenicę, tak coś namieszała że standardowe oprogramowanie które jest dostarczane wraz z systemem nawet nie może pomóc, nie działa żadna opcja czy to odświeżanie systemu, czy reinstalacja, nie czyta dysku recovery.

Jak zainstalować ponownie z płyty aby system był z oryginalnym kluczem?

Bardzo proszę o pomoc.  

Opublikowano

Na innym forum znalazłem taka informację, pozwolę ją sobie tutaj zacytować:

"Wszystkie komputery z Windows 8 nie potrzebują numeru seryjnego, i ich nigdzie nie maja nalepione. Wiem to doskonale, bo często ja, czy znajomi kupując komputery z Windows 8, z miejsca podmieniają dysk na nowszy SSD, oryginalny "kręciołek" w kosz. Czyli pozbywają się Recovery. Jeśli ktoś nie zrobił juz płytki startującej Recovery, już po zawodach. Ale wystarczy pożyczyć od kogoś płytkę z Windows 8, i założyć od nowa. Ale z jedną bardzo ważną UWAGA. W BIOS wybrać BOOT z UEFI. tam będzie to widać. Podczas uruchomienia ładowania się Windows 8, wybrać opcje usuń "Partycje" i założyć ponownie "Partycje". Windows 8 poleci, i nie będzie się już pytał o numer seryjny, ominie tą informacje, bo ma go w Bios zapisany i po instalacji będzie już aktywowany. Jeśli Windows 8 chce numer seryjny w czasie instalacji, znaczy ze źle się wybrało opcje BOOT. Nie wybierać w BIOS tak jak zawsze się zakładało inne systemy z 1: urządzenia DVD, tylko wybrać opcje UEFI i usuń i załóż ponownie partycje, nie format. Jeśli się tego nie zrobi, będzie pytajnik i będzie pytał o sterowniki jakieś tam cuda, i nie będzie się chciał założyć. "

co sądzicie o tej informacji? 

Opublikowano

nie wyciagniesz, to metoda na pierwsze serie (prototypy), było podobnie z SLIC, obecnie tylko z systemu oryginalnego wyciagniesz klucz... lub z zrobionej płytki recovery z ORYGINALNEGO SYSTEMU, bo ten ma klucz szyfru w sobie zintegrowany, normalne systemy sklepowe nie mają tej galęzi...

Opublikowano

@majstermati

Jeżeli masz klucz zaszyty w biosie, to spróbuj ściągnąć i zainstalować identyczne iso do preinstalowanego i system powinien się sam aktywować (lokalnie), pod warunkiem że klucz OEM, który jest przypisany to OEM:SLP