Skocz do zawartości
hubertp

Tryb samolotowy a Win7 – problem z wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
problem polega na tym, że po włączeniu laptopa (HP) aby sieci bezprzewodowe były wyszukiwane trzeba chwilę odczekać i 2 razy kliknąć przycisk z samolotem (F12). Komputer zachowuje się jakby miał tryb samolotowy. Z tego co czytałem w Win7 nie ma trybu samolotowego. Fabrycznie komputer był z Win10 i miałem trochę problemów ze sterownikami, ale teraz są aktualne i działają. W BIOSie nie znalazłem opcji uruchamianie w trybie samolotowym lub nie. Próbowałem w BIOSie wyłączyć klawisze funkcyjne, efekt jest taki sam tylko wciskając 2x samolot trzeba również dusić fn.

Czy jest rozwiązanie tej uciążliwości?

 

Proszę o pomoc,
hubertp

 

System: Win7 professional x64 – ostatnia kompilacja od NiKKA, wcześniej miałem czystą wersję Win7 i problem był ten sam.

 

Laptop: HP Pavilion 17-g172nw (N8J73EA), i7 6gen 6500U, wersja sterownika karty sieciowej 6.30.223.259, dysk z Win10 zamieniony na SSD.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Win 7 nie ma w systemie opcji trybu samolotowego, ale masz sprzętowy w laptopie. Najczęstsze przyczyny, to problemy sterownikowe - energy management, wlan. Sprawdź ustawienia planu zasilania oraz w menedżerze urządzeń jak jest ustawione oszczędzanie/wyłączanie karty sieciowej. Zmień, kombinuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki posprawdzałem, są aktualne. Szukałem opcji planu zasilania związanych z siecią - nie znalazłem. Odznaczyłem możliwość wyłączenia karty w celu oszczędzania energii. Zresetowałem ustawienia BIOSu. I nadal nic w dobrym kierunku. Teraz zamiast 2x wcisnąć przycisk z samolotem potrzebne są 4 i po drodze włącza się Bluetooth, mimo że karta jest wyłączona. Brak dalszych pomysłów. Ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nadal po starcie wifi nie działa, diagnostyka mówi:

„Funkcja sieci bezprzewodowej jest wyłączona”

 

Plan zasilania ustawiony na wysoką wydajność.

Ustawienia karty:

- minimalny pobór mocy - wyłączone

- napięcie wyjściowe - 100%

- prędkość - najlepsza prędkość

- priorytet i VLAN - priorytet i VLAN wyłączone (w sumie nie wiem czy to dobrze)

 

do tego:

Właściwości karty sieciowej >> Szczegóły >> Dane dotyczące zasilania >> Bieżący stan zasilania – Wcześniej był D3, teraz jest D0

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie