Skocz do zawartości

Jaki mod Win 8.1 lub 10 pod nowego PC na Xeonie E3-1240V5, 3.9GHz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak mi tylko gorączka spadnie, korzystając ze zwolnienia, biorę się za składanie PC, którego podzespoły już dotarły. Byłem już prawie zdecydowany na Win Eight Pro One - Spring Project 2016 Extreme [x86-x64] v.4 .... kiedy znalazłem Win 10 AU 1607 Extreme 3 (x86-x64) 2k16 i sam już nie wiem co będzie lepsze pod moje potrzeby i sprzęt.

Proszę uprzejmie o pomoc w wyborze :)

Przed 10-ką broniłem się wcześniej dzielnie siedząc obecnie od chyba 2 lat (chyba) właśnie na Spring Project 8.1 głównie ze względu na lepkie łapki Microsyftu czychające na moje dane ;) Aha ... i kavelkoof nie używam plus przy 10-ce nie akceptowałem tego aktualizowania systemu na siłę :)

Z tego co zrozumiałem z opisu to ta 10-ka jest ładnie odrobaczona i da się zachować prywatność plus nie muszę nic aktualizować bo Microsoft tak ce i już ...
PRO mnie interesuje bo mogę mieć legalną od studentki mającej swój komputer metr ode mnie, ma przydziałowy legalny więc może mieć legalnie zapasowy system na moim PC ... za 80% którego i tak zapłaciła ;)

Mam nadzieję, że podzespoły będą ze sobą współpracowały bo został mi tylko tydzień na odesłanie :/ ale muszę wiedzieć jaki system na tym postawić, żeby nagrać płytkę DVD jeszcze na starym kompie przed składaniem.

Warto postawić ten Win 10 AU 1607 Extreme 3 (x86-x64) 2k16 ? Czy zostać na nowszej wersji S.P. 8.1 ?

Bedę zobowiązany za podpowiedzi - dziękuję i pozdrawiam.

Moje potrzeby i konfiguracja PC:

Kamputer pod internet, filmy, office, amatorską obróbkę zdjęć z aparatu, czasem jakiś filmów i sporadycznie gry typu Homeworld ... jak taki zabytek da się jeszcze odpalić.
Awaryjnie Żona - programowanie, dużo więcej grania, internet, multimedia.
Lubię jak PC jest stabilny, szybki i cichy.

Mam dwuletnią obudowę Antec P100 i zasilacz XFX TS550W 120mm 80+ Bronze (P1-550S-XXB9). Zostawiam HDD WD Red 1TB i SSD GOODRAM C50 60GB.

A dorzucam:
Płyta: MSI E3 KRAIT GAMING V5, C232, DDR4-2133, SATA 3/M.2/USB 3.1 (E3 KRAIT GAMING V5)
CPU: Intel Xeon E3-1240V5, 3.9GHz, socket 1151, BOX (BX80662E31240V5 944496)
Chłodzenie: SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 (SPC144)
RAM: HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2133MHz, CL14 (HX421C14FB2K2/16) (Pamięci RAM)
Grafika: MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING X 4GB GDDR5 (128 Bit) HDMI, DP, DVI-D, BOX
Muzyka: AIM SC808 (PCI-E)
C: Crucial MX200 250GB SATA3 (CT250MX200SSD1)
Magazyn_01: Western Digital Red, 3.5\'\', 3TB, SATA/600, 64MB cache (WD30EFRX)
Napęd: LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB.

Opublikowano

Problem z 10 jest taki iż w zasadzie nigdy nie będzie w jej przypadku czegoś takiego jak wersja docelowa. Co ileś tam miesięcy wychodzi kolejna "pełna" wersja i zabawa zaczyna się od nowa. Windows 8,1 wydaje się być bardziej stabilnym systemem (w sensie braku ciągłych zmian systemu). Bo oczywiście tak jeden jak i drugi system będzie chodził na tej konfiguracji śpiewająco. Tu tak na dobrą sprawę jest kwestia tego co kto lubi. Najbardziej normalnym Windowsem jest cały czas Windows 7 (i najbardziej popularnym po uwaleniu przez MS Win XP) ale i tu powoli kończy się wsparcie. Tyle mojej opinii ale ja nie mam się za fachowca. Tu bardziej potrzeba opinii twórców modów systemów lepiej znających sprawę na styku system konkretny sprzęt.

Opublikowano

Hmmm ... jeszcze jedno pytanie bo teraz dopiero się połapałem, że przy 8.1 mam możliwość pobrania PRO ale przy Win 10 tylko "Windows 10 Education 32/64-bit (Polish) - Microsoft Imagine". Tak to jest jak się z gorączką czyta ;/

Czy instalując Win 10 AU 1607 Extreme 3 (x86-x64) 2k16 aktywuję go kluczem od tego Education ?

Opublikowano

Na 100% nie. (Mod "Win 10 AU 1607 Extreme (x86-x64)" zbudowany został na bazie "Windows 10 Pro i Home 14393.479" PL). Czyli klucz od wersji "Education" odpada. 

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi :)

Wybrałem w końcu Win Eight Pro One - Spring Project 2016 Extreme [x86-x64] v.4, bo mam legalny klucz :)

Nie udało mi się jednak ustawić "otwórz za pomocą" korzystając ze skryptu w tamtym temacie :( więc za kilka dni pewnie reinstalacja na nowszą wersję z poprawionym tym błedem.

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie