Jump to content

Recommended Posts

Posted

A więc problem polega na tym że po planowanej przesiadce z Ubuntu 16.04 postanowiłem wrócić do Windowsa, utworzyłem w systemie unixowym bootowalną wersję pendrive z Win 8.1 tylko że konieczne było dodanie Grub'a na pendrive, wszystko poszło gładko i pięknie. Mankamentem natomiast jest fakt iż teraz aby włączyć system muszę bootować z pendrive na którym jest Grub wybrać opcję rozruchu z pierwszego dysku i dopiero uruchomi mi się system. Podczas próby bootwania bez pendrive wyskakuje powiadomienie gruba o złym systemie plików i grub secure. Jak naprawić ten problem który jest o tyle uciążłiwy że za każdym razem muszę swoją klawiaturę dodatkowo włączać w trybie bios (Corsair K70 RGB) i po przełączeniu na normalny tryb ona nie działa, jednak wiem żę po naprawie bootwania i braku konieczności za każdym razem wchodzenia w BIOS problem się rozwiąże. Chciałem tylko uwypuklić problematykę.. pomyślcie co się dzieje kiedy trzeba zainstalować sterowniki bądź też aktualizować system. 

Mała dygresja czy lepiej przenieść gruba na dysk na którym jest system czy też naprawić boot sectory fix mbr ? Albo ogólnie jak to wszystko rowwiązać

Guest testowy1test
Posted

Mbr na dysku, partycji i edycja pliku bcd (jezeli jest koniecznosc).