Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje porządnego systemu na mojego Asusa, który będzie stabilny i dzialał sprawnie na bardzo wolnym HDD. Kolejna sprawa jest taka, że może lepiej 32-bit wrzucić i odblokować RAM ?

Mam otwarte sporo kart w przeglądarce i aplikacje w tle więc przydałoby się dobre zarządzanie RAM.

Na Windows 10 nie jestem pewien czy uda się odpalić WiFi, bo jest tam sieciówka Ralink MT7630.

i3-3217u

4GB RAM DDR3 1600

GT 720m

500GB HDD

Opublikowano

Kolejna sprawa jest taka, że może lepiej 32-bit wrzucić i odblokować RAM ?

Nie

na bardzo wolnym HDD

Jedyne lekarstwo, to kupno SSD - obecnie można wyrwać na Allegro nawet nowe dyski 120-128GB w cenie 120-150pln - trzeba tylko upolować.

i3-3217u

Tu kolejny powód słabości, na który nie ma już lekarstwa. Żaden system nie pomoże. SSD da zauważalny komfort pracy, a 8GB ramu rozwiąże rozterki z brakującą pamięcią. Do jest laptop do przeglądania internetu w podróży, a nie do pracy.

Przepraszam, czasem trzeba brutalnie powiedzieć prawdę, choć rozumiem, że ktoś może być skazany na taki, a nie inny.

Opublikowano

Właśnie w tym rzecz że rzadko kiedy mam zużycie procesora 100%, prawie nigdy, najczęściej komp dławi się na dysku. Sprawdzałem to na nowszych laptopach też z HDD i jest podobnie, te dyski co montują fabrycznie to jest kompletny szit.

Zapewne mam problemy przez HDD, niby transfery są 107mb/107mb/s ale coś jest nie tak. Nie będę SSD kupował tylko zapewne zmienie lapka na Lenovo Y580 i będę miał zapas mocy na 2-3 lata

Przecież bez problemu szło na nim GTA V w ~40 FPS :P

Windows 7 czyścioch najlepszy wybór?

Opublikowano

najczęściej komp dławi się na dysku. Sprawdzałem to na nowszych laptopach też z HDD i jest podobnie, te dyski co montują fabrycznie to jest kompletny szit.

Całkowita prawda.

Co do systemów, to jedyna różnica widoczna jest w interfejsie oraz szybkim uruchamianiu jeśli z tego korzystasz(nieistotne na SSD). Każdy system jest tak samo wydajny jeśli chodzi o szybkość procesora, przepustowość pamięci, szybkość dysku, przepustowość kart sieciowych itd, itp.

System instaluj wg własnego upodobania - nie kieruj się żadnymi opiniami czy sugestiami. Najlepszy system dla kogoś, może nie odpowiadać Twoim upodobaniom i praca na nim będzie męczarnią.

Opublikowano

Nie chciałbym korzystać z oddzielnego antywirusa. Mam teraz Avire i niestety muli mi kompa gdy skanuje sobie pliki w tle, na Defenderze tego nie było (mam moda 8.1 z wyciętym defenderem).

Na Windowsie 7 działa defender czy lepiej na 8.1/10?

Zrobie jeszcze trick tego typu, że zainstaluje system na pendrive z USB 3.0 który ma transfery do 125mb/s odczytu i zobacze czy to kwestia dysku czy laptopa 

Opublikowano

Defender na Win 7 i Viście nie posiada funkcji antywirusa jak w Win 8 wzwyż. Jak instalujesz jakiegoś antywira, to wyłącz Defendera w każdym systemie.

A tu masz lekturę na temat antywirusów i zapór:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na pewno nie ma sensu kupowac żadnego antywira płatnego, a tym bardziej pakietu IS. Z darmowych sensownych pozostały dwa: Avira i Avast(wchłonął AVG). Nie sądzę, by była jakakolwiek odczuwalna różnica w użytkowaniu pomiędzy nimi, a tym bardziej jakimiś chińskimi wymysłami z potrójnymi i ośmiokrotnymi silnikami. ;)

Opublikowano

Instaluje moda od Mr.T 8.1 V4, bo jakoś tak 8.1 działą chyba najżwawiej. Wrzucam go najpierw na pendrive ADATA 32GB, który jak pisalem ma do 125mb/s odczytu (sprawdzałem) na USB 3.0. Jak system nie będzie się na nim dławił to będę miał odpowiedź że mam walnięty dysk.

Opublikowano

To jest możliwe na dysku 5400rpm i tym procesorze. Dobra konfiguracja systemu sporo by pomogła. Jeśli nie ma zacięć podczas startu i freezów, a w trakcie użytkowania bluescreenów, to raczej nie ma winy dysku - od tego są programy diagnostyczne.

Opublikowano

Freezów nie ma żadnych, komputer jest włączony minimum 8-12h dziennie, jak się więcej dzieje to jest czasami brak odpowiedzi w programach i zamulenie, na wykresach wtedy jest 100% użycia dysku, a procesor nie przekracza nawet 70%...

Właśnie pobieram iso z mega (najpierw pobieranie z serwera a potem na dysk). Szybciej mi się pobierał plik z serwera bo jakieś 12mb/s niż już pobrany plik na dysk. Plik zapisywany jest na dysk z prędkością 4-6 mb/s a użycie dysku w menadżerze jest 100%. To chyba nie jest normalne.

Opublikowano

To już było robione i wrzucane na forum na samym początku, NIC nie wzbudzało podejrzeń. 

W DiskMarku na pendrive mam 128mb/s odczytu, jak zainstaluje na nim Windowsa powinien normalnie działać w trybie szybkości USB 3.0 ?

Opublikowano

Sam Windows nie pozwoli zainstalować systemu na nośniku USB, przeczytane w sieci.

Spróbuje jeszcze jakiegoś Live systemu bo widze jest troche obrazów na forum. Narazie system wrzucam poprzez WinToUSB a potem mam zbootować kompa z tego pena, bo chciałbym mieć zainstalowany pełnoprawny system a nie Live.

Opublikowano

Ale co ty chcesz zainstalować system na USB czy instalkę? Jeśli system, to jest tu na forum odpowiedni program do tego: WinToUSB 3.1 Enterprise portable.

Instalke USB to i dziecko zrobi.

Chce system na USB postawić, narazie mam WinToUSB 3.3 zainstalownay na kompie i pendrive sie robi, zobaczymy czy ruszy

Opublikowano

Tak uważasz? Odczyt ms wyższy transfer niż dysk. Poza tym w menadżerze mam użycie dysku 10MB/s i 100% uzycia. Chyba coś nie tak.

Druga sprawa, zdecydowałem się na 8.1, instalować czyściocha z forum czy Moda od Mr. T?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie