Gość Vuko Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Witajcie Z czystej ciekawości chcę spróbować Windowsa 8.1 ale tym samym nie chcę się pozbywać obecnego Windowsa 7 (HP od SROM-otnika). Żeby wszystko było w porządku partycja z Windowsem 8.1 musi sąsiadować z obecną partycją Windowsa 7? Czy mogę po prostu wrzucić go na partycję NAUKA (oczywiście wcześniej ją formatując i powiększając)? Zależy mi również na tym, żebym w razie czego mógł się pozbyć Windowsa 8.1 w sposób jak najbardziej "bezinwazyjny" tzn bez formatowania dysku/Windowsa 7. Mam dysk 500GB i rozkład partycji jak na obrazku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przyznam, że w kwestii partycji jestem prawie totalne nemo. Jakoś nigdy nie mogę sobie wtłuc do głowy co i jak z nimi jest Pozdrawiam! Cytuj
provectus Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 na w8.1 30gb starczy i na "nauke" wrzuć ale nie formatuj, winda sama to zrobi przy instalowaniu, ty tylko wazne dane przenieś na inna partycje Cytuj
Gość Vuko Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Dane z NAUKA są na 3 chmurach internetowych dla pewności, bo tam są materiały do sesji bez których nie przeżyję, poza tym od miesiąca staram się robić kopie zapasowe bo wywaliłem sobie cały dysk danych instalacją ubuntu 30GB starczy ale chcę dołożyć trochę żeby móc wrzucić wszystko to co chcę sprawdzić jak będzie działało Nie ma żadnej różnicy że to partycja Logical a nie Primary? Nie będzie to jakoś kolidowało? Dzięki za pomoc ;] Cytuj
provectus Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 starczy ci 30gb, bo ja mam z sterownikami zajęte 15GB (PRO VL) ... ale max 50gb wiecej nie potrzebne i przetestuj od odmina wersje... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Vuko Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Faktycznie 30GB starczy No własnie się nie mogłem zdecydować którą modyfikację wrzucić, ale skoro polecasz mi tą to ona pójdzie pierwsza na warsztat Dzięki za pomoc! ;] Cytuj
provectus Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 sam używam i wiem, bo mam ssd 64gb (60gb dostepne) i mam po sterach i softach wolne 44gb tylko plik wymiany wywal bo ci nie potrzebny Cytuj
Gość Vuko Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 No i to będzie który typ instalacji? Upgrade czy Custom? Na logikę wychodzi że Custom, ale na YT czy innych źródłach co poniektórzy dawali Upgrade i chyba trochę się pogubiłem. Cytuj
Gość Vuko Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Działa ;] teraz tylko się przyzwyczaić do kafelków Ale takie pytanie na zapas: W8.1 zacznie mnie wkurzać i będę chciał zostawić sam W7. Formatuje partycje z W8 ale wtedy pewnie muszę naprawić fixboot i fixmbr? W msconfig ustawiłem W7 jako domyślny i uruchamia mi się "siódemkowe" menu z wyborem systemu, więc chyba nie będzie problemu. Pytam, bo w razie czego muszę poszukać i zabezpieczyć płytkę. Cytuj
provectus Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 nie, wystarczy suawić jako głowny so w7 , na "kafellki" jest "witaminka" ^^ Cytuj
Gość Vuko Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Ale skoro zainstalowałem nowszy system na starszy to bootmenu W8 nie nadpisuje tego W7? Bo na początku jak ostatnia lama ustawiłem domyślny system W8, dopiero później w msconfig ustawiłem W7 jako domyślny Hehe wiem wiem, póki co próbuje te kafelki, ale "witaminka" w razie czego jest w moim zasięgu i nie zawaham się jej użyć jeśli moja cierpliwość się skończy Ogółem muszę powiedzieć że nie ma zbyt wielkiej różnicy, no może prócz zużycia CPU ale to myślę że wrzucę później jakąś modyfikację 8.1 i będzie z tym lepiej Cytuj
Nieobecny Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Możesz sformatować partycję z Win 8 jeśli był zainstalowany jako drugi system i nie będzie problemu z menedżerem rozruchu jeśli korzystasz z menedżera w Win 7 i masz ustawiony domyślny system Win 7(zarówno w Win 8 jak i Win 7 tak samo - czyli masz tradycyjne czarne tło z wyborem systemów). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi