Skocz do zawartości

Aktualizacja Androida do 6.0 - LG G3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam telefon brandowany przez Plus'a z systemem Android 5.0. Obecnie używam w sieci Play.

Próbowałem zaktualizować do wersji 6.0 z poziomu telefonu, ale dostaję informację, że korzystam z najnowszej wersji oprogramowania dla bieżącej wersji systemu operacyjnego. Dlaczego nie ma dostępnej aktualizacji? Przecież Android wyszedł już rok temu.

Opublikowano

Bo Play nie przygotował jeszcze paczki OTA dla Twojego telefonu.

W przypadku brandowanych telefonów operator musi przygotować zmodyfikowana przez siebie wersję 6.0 o udostępnić ją OTA.

Jeśli chcesz mieć 6.0 natychmiast, pozostaje sflashować ogólnodostępny obraz dla LG G3 (wersja international): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak niestety jest z telefonami brandowanymi przez operatora - chcesz mieć aktualizację szybciej - instaluj ogólnodostępny ROM (INT/XEO) - operatorzy zwykle są dość opieszali w kwestii aktualizacji. 

Opublikowano

Nie czekaj na operatora tylko pobierz najnowszy soft V30N i wgraj flashtoolem.Gwarancji nie tracisz,wiem bo jestem posiadaczem G3 i kilkukrotnie oddawałem do serwisu z wgranym softem bez brandu.Zresztą teraz po czwartej wizycie w serwisie zażądałem wymiany i za kilka dni przyjedzie do mnie nówka G4 :)

Opublikowano

Nie czekaj na operatora tylko pobierz najnowszy soft V30N i wgraj flashtoolem.Gwarancji nie tracisz,wiem bo jestem posiadaczem G3 i kilkukrotnie oddawałem do serwisu z wgranym softem bez brandu.Zresztą teraz po czwartej wizycie w serwisie zażądałem wymiany i za kilka dni przyjedzie do mnie nówka G4 :)

Tyle czasu minęło od startu 6.0, że miałem nadzieję na pojawienie się paczki OTA. :mellow:

Telefon jest brandowany przez PLUS, a teraz jest w Play. Ma to jakieś znaczenie skąd ta paczka OTA?

Opublikowano

Jeden producent przygotowuje szybciej, inny wolniej. Wgraj sobie 6.0 na czysto tak jak napisałem w poście [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i już. Gwarancji nie tracisz. 

Muszę robić jakieś kopie, utracę dane?

Opublikowano

Zrobiłem kopię na kartę SD.

Dzięki hitman i razor za pomoc. Przez weekend wezmę się za aktualizację pewnie. Trochę jest jednak strach, że coś pójdzie nie tak, jeszcze się w to nie bawiłem.

Opublikowano

Procedura wgrywania softu jest bardzo bezpieczna,dokładne poradniki znajdziesz na forum które podałem na PW w dziale G3 a w razie jakbyś czegoś nie wiedział to koledzy z forum pomogą :)

Największa zaleta G3 to że można go bardzo łatwo zrootować i wgrać custom rom/recovery a kiedy chcesz oddać do serwisu możesz w prosty sposób przywrócić gwarancję wgrywając oryginalny soft flashtoolem z zaznaczoną opcję CSE Flash - to przywraca telefon w 100% do ustawień fabrycznych i usuwa ślady po ingerencji w oprogramowanie.

Musisz tylko pamiętać że po wgraniu Marshmallowa nie można wgrać niższej wersji Androida flashtoolem bo spowoduje to brick telefonu - nowe zabezpieczenie od LG.Żeby cofnąć się z powrotem do 5.1 trzeba użyć programu LG UP.

Opublikowano

Możesz wybrać normal flash jednak przechodząc na inną wersję systemu zalecany jest reset do ustawień fabrycznych a to wymazuje pamięć wewnętrzną w telefonie.CSE Flash automatycznie wymazuje wszystkie dane.

Opublikowano

Możesz wybrać normal flash jednak przechodząc na inną wersję systemu zalecany jest reset do ustawień fabrycznych a to wymazuje pamięć wewnętrzną w telefonie.CSE Flash automatycznie wymazuje wszystkie dane.

Niestety nie działają linki do V30N i sterowników do wgrywania firmware

Opublikowano

Dziękuję bardzo, dam znać.

Ściągnąłem kdz dla Playa ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nawet mi to pasuje, że jest dla Play.

Właśnie ukończyłem aktualizację i robię backup.Nie ma jednak żadnych motywów z Play'a, brak ekranu powitalnego i pożegnalnego z Playa.