Skocz do zawartości

Windows 8 nie uruchamia się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Podczas uruchamiania laptopa z Windowsem 8 wyświetla się na ekranie tylko logo windows i sobie "kółkuje". Po ok. 30 minutach wyświetla się jakiś błąd ze smutną buźką na górze ":(". Następuje szybki restart, więc nie umiem odczytać reszty. Po restarcie uruchamia się narzędzie automatycznej naprawy windows. Po tym pojawia się tylko czarny ekran (podświetlanie jest). Obojętnie co nie zrobię jest tak samo. Problem pojawia się 3 raz na tym laptopie. Zawsze pomagało wgranie nowego systemu (zresztą z tego forum:) ). Jednak takie rozwiązanie służy maks. tydzień. Wszystko jest ok, super śmiga i nagle ten brak uruchomienia systemu.

Wykluczam dysk oraz podzespoły laptopa, ponieważ po reinstalacji wszystko śmiga i nie ma żadnych problemów, czy zacięć.

Czy ktoś ma jakieś pomysły, wskazówki, rady?

Z góry dziękuję za poświęcony czas oraz okazaną pomoc.

Laptop z pełną specyfikacją: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Słabej jakości obraz

Windows 8 Hal Initialization Failed:

HAL_INITIALIZATION_FAILED is also a common blue screen error for windows 8 and 8.1 users. After opening a specific program, Windows users may face this error.

Why HAL_INITIALIZATION_FAILED:

Error HAL_INITIALIZATION_FAILED has several reasons. It can be caused by following things.

1. Old, corrupted or incorrectly configured drivers.
  2. Malware infection.
  3. Damaged system files.
  4. Corrupted hard disk.
  5. Corrupted memory (RAM).
  6. Driver conflict.

Czyli po kolei test dysku twardego, RAM, a najlepiej zacznij od wgrania win8.1.

Win8 a win 8.1 to niby tylko zmiana wersji 0 .1 a to całkowicie inne systemy.

Opublikowano

Więc po kolei.

Chciałem wgrać system 8.1. Instalacja zatrzymuje się po wybraniu języka oraz klawiatury na: "instalator przygotowuje do instalacji". I od 16 minut stoi w tym miejscu..

Chodzi Ci o sprawdzeniem konkretnym programem?

Sprawdzałem zarówno RAM jak i dysk twardy programem systemowym UEFI (chyba f2 podczas uruchamiania) i wszystko było dobrze.

Zastanawia mnie dlaczego cały czas się wiesza na logo albo podczas instalacji na instalatorze..

Opublikowano

W tej chwili nie. Mogę dysk sprawdzić w innym koło godziny 18.

A możliwe jest, że jakiś zainfekowany plik lub np. upadek (nie mogę niczego wykluczyć-małe dziecko) uszkadza jakiś plik systemowy i przez to nie umie się uruchomić?

Tylko czemu by nie działał instalator?

Natomiast podczas ostatniego razu jak miałem taki problem to przełożyłem stary dysk z xp. Na starym laptopie chodził bez problemu, a na tym też nie umiał się uruchomić.

Opublikowano

Sprawdziłem dysk pod innym laptopem. Dokładnie ten sam efekt.

Natomiast włożyłem w zepsutego laptopa dwa inne dyski (win xp i win 7) na żadnym system się nie uruchomił. Wyświetla się logo po czym czarne menu z opcjami. Między innymi tryb awaryjny itd. Żaden wybór nie włącza systemu..

Po zamontowaniu dysku w innym laptopie wszystko normalnie działa. Tylko w tym laptopie coś nie startuje..