ggregorii Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Hej jakoż iż nie cierpie win 10 chcialem zapodac sobie Win7 na tego malego potworka. Problem w tym ze kazdy win ktory posiadam nie.ma chyba bazy sterownikow po podczas instalacji nie dziala ani touchpad ani zadne urzadzenie podpiete pod usb. W dalszym ciagu nie moge wejsc dalej w win bo nie mam jak i cokolwiek wpisac. Czy jest jakis win 7 ktory obsluzy najnowsze laptopy. Czy potrzebny jest taki z obsluga UEFI ?
razor1995 Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Instrukcja co prawda do innego modelu, ale tutaj tez się sprawdzi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Nieobecny Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 .... oraz temat z podanymi rozwiązaniami z naszego forum: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
ggregorii Opublikowano 26 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Jeszcze pytanko na jakim typie partycji to instalowac MRB czy GPT ( byc moze pomylilem nazwy). Mam dysk hdd i bylo gpt ale wszystko sformatowalem i teraz jest chyba ten drugi rodzaj. Czy to ma jakies znaczenie ?
Nieobecny Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Zwykłe formatowanie nie usuwa tablic partycji. Brak SSD w takim laptopie to morderstwo na samym sobie. Sam schemat partycji nie ma żadnego znaczenia w kwestii użytkowania czy wydajności. Dla zwykłego użytkownika, to tylko różnica w max. ilości partycji.
ggregorii Opublikowano 26 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Mam zamiar sie pokusic na SSD no ale wiadomo trzeba odlozyc. Czyli na GPT mozna zrobic wiecej partycji ?. W starym lapku 500 Gb mialem 4 partycje a w tym nowym 1000 Gb max pozwala mi na 3 i nic wiecej
Nieobecny Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 GPT pozwala na 128 partycji. Czy normalny użytkownik posiada na swoim dysku więcej niż 4 partycje? W starym lapku 500 Gb mialem 4 partycje a w tym nowym 1000 Gb max pozwala mi na 3 i nic wiecej To jest związane z partycjami systemowymi. Bez wątpienia miałeś w takim razie schemat partycji MBR.
ggregorii Opublikowano 26 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Powiem tak na starym lapku wywalilem wszystkie partycje i na nowo ustawilem win7 podczas instalacji. W nowym zrobilem tak samo i pozwala zrobic tylko 3. Nie wiem czemu tak jest ale jest.
Nieobecny Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Bo robi ci jedną systemową(odzyskiwania) podczas instalacji, którą możesz pominąć prostym trickiem nie tracąc nic z jej właściwości. Gdy instalator poinformuje o tworzeniu jednej dodatkowej, to pozwól mu to zrobić czyli potwierdź. Nastepnie usuń wszystkie partycje, a tą systemową w przypadku Win 7 100MB rozszerz do żądanego rozmiaru np 50GB czy 100GB - dowolnie i nan niej zainstaluj system. Z pozostałego wolnego obszaru możesz utowrzyć od razu albo po instalacji systemu jeszcze 3 dodatkowe partycje - łącznie 4 w przypadku MBR. P.S. Cała zawartość tej 100MB znajdzie się na partycji C razem z systemem.
ggregorii Opublikowano 26 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 A to nie bedzie pozniej w zaden problem sie gryzlo ? I pytanko z innej beczki szukalem dyskow ssd i u mnie mozna wlozyc taki cos ala kostka ram. Myslalem ze dyski ssd to tylko w pudeleczkach jak ssd. I pytanko gdzyby taki dysk ssd np 120 gb dac na system a ten talerzowy na dane to bedzie wszystko dzialac plynniej czy tak samo. Bo dysk ssd 1000 gb to
Nieobecny Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 A to nie bedzie pozniej w zaden problem sie gryzlo ? Absolutnie nie. I pytanko gdzyby taki dysk ssd np 120 gb dac na system a ten talerzowy na dane to bedzie wszystko dzialac plynniej czy tak samo. To jest obecnie najpopularniejsze rozwiązanie. Dysk SSD minimum 120/128GB(przy nowym sprzęcie lepiej przyszłościowo od razu 240/256GB) na system, a zwykły HDD na pliki. Wszystko będzie hulać idealnie, jedynie kopiowanie i odczyt plików z HDD pozostanie na poziomie osiągalnym dla tych dysków. I pytanko z innej beczki szukalem dyskow ssd i u mnie mozna wlozyc taki cos ala kostka ram Prawdopodobnie masz tam dysk M.2, tylko trzeba ustalić na jakim interfejsie - SATA czy NVMe? Na szybko sprawdziłem że raczej SATA, ale muszę mieć dokładny model. P.S. Przy okazji widzę że laptop ma chyba również USB 2.0 więc nie powinno być problemów z instalacją Win 7 bez sterowników USB 3.0
ggregorii Opublikowano 26 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Mój model to : GL752VW-T4232T więc nie wiem ale chyma faktycznie to M 2 System win 7 sie uruchamia tzn instalacja, mogę przejść przez instalacje po klawiaturze, ale później już niestety klapa bo brak sterów i nie działa touchpad ani gniazd usb Sciągnąłem jakieś najnowsze win7 może ruszy ze sterami Ps w instrukcji jest napisane: Gniazdo M.2 2280 obsługuje dyski SSD PCIe (NVMe) lub SSD SATA.
Nieobecny Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 M.2 bez wątpienia tylko tu są 2 rodzaje interfejsów: SATA i NVMe. Tyle ze strony Asus: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu natomiast podają że dysk mSATA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To chyba jednak pomyłka. Wg filmu na YT dysk M.2: I bądź tu człowieku mądry i pewny. Okazuje się, że wychodziły w dwóch wariantach: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hmmm... ten laptop to kopalnia problemów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Radzę pilnować aktualizacji biosu. Kupno i użytkowanie tego laptopa bez SSD to tak jak napisałem morderstwo - zabijasz całą jego wydajność.
ggregorii Opublikowano 26 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Bios mam z 2016-07-15 czyli swiezy bo dopiero wgrałem. Własnie bądz tu mądry jaki dysk wybrac zeby nie utopic kasy. I dalej nie wiem jak mam opanować instalacje win 7 i instalacje tych sterowników. Z tej instrukcji nic nie wynika a jak filmik jest to koleś może normalnie kierować myszką itp, ja niestety nie mam żadnej opcji na działanie touchpadem
Nieobecny Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2016 Zrób tak: 1. wyzeruj posiadany dysk HDD 2. wykonaj pendrive z czystym Win 7 wg tej instrukcji oraz ustaw bios również wg tej instrukcji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] czytaj dokładnie i rób krok w krok - jak czegoś nie będziesz wiedział jak ustawić w biosie to napisz 3. w razie problemów zmień pendrive na inny - pendrive sformatuj(pełen format) 4. instaluj z USB 2.0 i mysz też podłączona pod USB 2.0 5. sprawdź w biosie ustawienia obsługi USB - EHCI i xHCI 6. wybierz typ instalacji na MBR - dostosuj do tego bios i odpowiednio wykonaj pendrive Napisz jakie efekty, w razie problemów będziemy kombinować z instalacją z USB 3.0 na GPT pod UEFI. Możesz wrzucać screeny z biosu.
ggregorii Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2016 Pobawię się z tym, ale tak jak mówiłem mam Windowsa Windows.7.AIO.ESD.SP1.IE11.PL.x86.x64.2016.08. Sprawdziłem i ma zintegrowane stery więc ładnie mogę wszystko zainstalować. Mimo to z innymi tez mogę popróbować według twojego schematu thx I pytanko czy taka kostka by pasowała do mojego Asusa ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No dupa po niestety wielu staraniach i instalacji podczas pierwszego startu brak sterownikow. Nic nie da sie zrobic. Wyczytalem ze glupkowaty Asus robi tak ze gniazda usb 2.0 dzialaja dopiero po instalacji sterow od intela dla 3.0. Jedyny patent to chyba wyciagnac dysk i zainstalowac stery na innym dysku. Albo istnieje jakas kombinacja instalacji poprzez wiersz polecen ?
Nieobecny Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2016 Co do dysku - to jest dysk M.2 na SATA. Masz pewność, że nie masz dysku M.2 na NVMe? Wyglądają identycznie. Niestety nie działają zamiennie. Co do instalacji, to widzę że postepujesz chaotycznie zamiast pragmatycznie. Czy użyłeś czystego oryginalnego obrazu Win 7? Czy wyzerowałeś dysk? Czy sformatowałeś pendrive(pełen format lub nawet format niskopoziomowy)? Czy użyłeś innego pendrive? Czy bios prawidłowo ustawiony - wyłączone Secure Boot i wyłączone UEFI czyli ustawiony tryb Legacy(może się nazywać CSM)? Wyłączone fast boot? Ustawiony definiowany tryb Other Os? Ja widziałem już problemy w każdym możliwym elemencie z powyższej listy. Każdy może uniemożliwić instalację. Posuwając się krok naprzód. Instalacja z USB 3.0: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie możesz użyć wymienionego wyżej obrazu - musi być czysty, najwyżej zaktualizowany. Inaczej będziesz błądził we mgle. Wykonaj instalkę wg poradnika. Przeczytaj cały temat.
ggregorii Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2016 Ok sciagne jeszcze oryginalnego windowsa i sprobuje. Co do dysku to jak to wkoncu sprawdzic jaki idzie ? Czy pod klapka tam gdzie sie go wklada bedzie jakies info ?
Nieobecny Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2016 Co do dysku to jak to wkoncu sprawdzic jaki idzie ? Czy pod klapka tam gdzie sie go wklada bedzie jakies info ? Nie zaszkodzi sprawdzić. Można zapytać sprzedawcę jakie montują na zamówienie lub jakie są montowane fabrycznie w dokładnie tych modelach. Można napisać do pomocy technicznej Asus.
ggregorii Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 A więc tak na razie odpuszczam na razie win 7. To jest jedna większa porażka próbowałem już rożnymi sposobami i i na usb2.0 i 3.0 tak jak pisałeś i dalej nic. System można zainstalować, ale nadal brak sterowników intela przez co brak możliwości podłączenia myszki jak i touchpad nie działa. Jest to bezsensem bo bios czy uefi czyta pen-drive a głupi Windows nie posiada sterownika. To zagranie albo ze strony producentów albo Microsoftu. Jedyne wyjście to chyba wyciągniecie dysku zainstalowanie sterów na innym kompie . W sumie to nie wiem czy win7 byłby tak wydajny na tym kompie jak ta win 10. Na stronie producenta są tylko pliki pod win 10 x64. Na razie zainstalowałem win 10 w wersji WINDOWS 10 ENTERPRISE 2016 LTSB X64 i tu pytanie skoro to ta wersja to posiada w sobie inne tez ? po instalacji sam się aktywował bez wpisywania klucza i mam wersje HOME. W takim przypadku jestem cały czas skazany na wersję HOME ? Co do dysku SSD napisałem do producenta i czekam na odpowiedz, zrobiłem też zdjęcie ale nie wiem czy to w czymś pomoże, a według instrukcji to oba dyski są obsługiwane . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Nieobecny Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 według instrukcji to oba dyski są obsługiwane To akurat jest niemożliwe - po prostu instrukcja jest dla obydwu typów. Zintegrowałeś sterowniki USB 3.0 wg podanych metod? - choćby pierwszej z brzegu czyli Intela? A może nieprawidłowe sterowniki integrowałeś? Najnowsze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
ggregorii Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 Tak integrowałem intela. Dziala podczas instalacji windows a juz po restarcie gdy trzeba wpisywac swoje dane itp wszystko przestaje. Autor tego filmiku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] napisał mi ze ma zastosowany ten dysk [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A tutaj odpowiedz od ASUS-a " Szanowny Kliencie ASUS, Do tego modelu stosuje się dyski m.2 SATA 3 typ NGFF 2280 "
Nieobecny Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 Przynajmniej masz wyjaśnione z dyskami. Tylko nie kupuj tego A-DATA, bo to bardzo słaby dysk. Polecam Crucial MX200 M.2 2280 250GB lub z drugiego obiegu wyrwij jeszcze Crucial M550 M.2 2280 256GB.
annonying_anoni Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 Crucial MX200 M.2 2280 250GB lub z drugiego obiegu wyrwij jeszcze Crucial M550 M.2 2280 256GB. Przecież to dyski m.2 sata3 Kup samsung ssd pro 850 do takiego lapa
Nieobecny Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 Przecież to dyski m.2 sata3 Przeczytaj post wyżej - ten lapek obsługuje M.2 na SATA. Samsung 850 Pro M.2 to też konstrukcja na SATA. Jednak ten laptop miewa problemy z dyskami Samsunga, a sam 850 Pro może mikroskopijnie przebija wymienione Cruciale przy niewspółmiernie wyższej cenie.
ggregorii Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 No przecież mam wolny slot na M.2 ,a w przyszłości mogę się pokosić na wymianę talerzówki . Na razie chce coś na sam system. Co do tworzenia pen drive robię właśnie drugi przez WIn 7 USB Patcher. Pierwszy juz dziala tzn sterownik myszki jest zaimplementowany i można operować nią. W tym momencie nie przeprowadzam instalki dopiero po zakupie będę testował. Dodam że jeden pen mam zrobiony z obrazu od Microsoftu a drugi jakiś mod. W obu przypadkach myszka [ sterowniki ] są, a co będzie po instalce okaże się jak to wykonam Podam przykłady na co mnie stać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czy każdy z nich pasuje ? i który w miarę A dodam ze nie jestem w PL
Nieobecny Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 Crucial MX200 będzie najlepszym wyborem.
ggregorii Opublikowano 28 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 He no chyba masz racje bo wykupiony
ggregorii Opublikowano 4 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Hej dwa obrazy zrobione po USB 3.0 jeden oryginał i jeden mod i oba działają tzn sterownik myszki działa. Czyli wychodzi na to że nie musi być koniecznie czysty obraz. Ale tak obserwując działanie Win 7 to wydaje mi się ze na 10 działał żwawiej.
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi