urban Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Witam, szukam odpowiedniego moda Windowsa 10 dla mojego kompa, którego będę aktywował KMS'em. Aktualnie korzystam z moda od Mr.T v.2 z którego jestem zadowolony, ale po dłuższym czasie użytkowania zauważyłem, że usługa platformy ochrony oprogramowania (sppsvc) zużywa co chwile 30% procesora, dlatego też mam zamiar zrobić formata na coś nowszego z nadzieją, że problem zniknie. Komputer głównie jest używany do grania, przeglądania neta i oglądania filmów.Specyfikacja:Procesor: i5 6600 3.3GHzGrafika: MSI R9 280XPłyta: MSI B150 GAMING M3RAM: Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL14 Dysk SSD: Kingston HyperX FURY 120GBDysk HDD: Seagate 1TBZasilacz: Corsair VS 550W
VACek Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
urban Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Cześć, mam zamiar znowu zmienić system na jakiś na nowym buildzie. Nie widziałem żeby na forum pojawiały się jakieś nowe mody windowsa 10 także jestem zmuszony przesiąść się na czystego, zastanawiam się nad Insiderem. Zależy mi na tym żeby system automatycznie się aktualizował do najnowszych wersji za pomocą windows update. Na modach nigdy nie przeprowadzałem ręcznej aktualizacji żeby się nic nie zrypało, dlatego też odkąd zrobiłem formata zaraz po założeniu tego tematu dalej siedzę na 14393.103. Mam w planach postawić system na UEFI. Chce się upewnić czy wystarczy tylko w rufusie ustawić schemat partycjonowania GPT dla UEFI i w biosie bootowanie z UEFI+legacy na samo UEFI?Fajnie by też było i bardzo by mi to pomogło jakby ktoś mógł napisać jakie usługi warto wyłączyć zaraz po instalacji czystego windowsa i ogólnie co warto powyłączać żeby było jak najmniej zbędnych rzeczy. Wiem, że to już pytanie troche odbiega od działu, ale nie chce tworzyć nie wiadomo ile tematów o tej samej stacjonarce.
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 zastanawiam się nad Insiderem. A później płacz że gry nie działają czy coś dalej siedzę na 14393.103 Zaktualizuj do 14393.351 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Misiak94 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Jeżeli chodzi o UEFI to tak, wystarczy zrobić to co napisałeś. Upewnij się tylko, że Rufus zmienił NTFS na FAT32 (bo czasami zdarza mu się mieć z tym problem). Nastawiasz się widzę na wydajność, więc możesz spróbować zaktualizować bios przed instalacją systemu. Po instalacji systemu zaktualizuj system. Zainstaluj sobie jeszcze TuneUp'a (możesz zoptymalizować parę rzeczy i pozbyć się śmieci - nie optymalizuj tylko łącza, bo będzie gorzej) + FreshSSD (optymalizacja dysku SSD na max).
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 BTW dla jasności zmiana z MBR/BIOS na GPT/UEFI nie daje żadnego kopa to jedynie zabieg potrzebny jeśli na jednym dysku chcesz utworzyć więcej niż 4 partycje podstawowe
urban Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Nie przyśpieszy to w żaden sposób uruchamiania komputera?
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Nie przyśpieszy to w żaden sposób uruchamiania komputera? nie
Misiak94 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Oczywiście, że przyśpieszy, ale nie uruchamianie komputera, tylko systemu.
urban Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Zaktualizuj do 14393.351 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Próbuje instalacji wszystkimi skryptami z tego tematu i niestety nie chce pójść. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Próbuje instalacji wszystkimi skryptami z tego tematu i niestety nie chce pójść. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] WindowsUpdate masz włączone ?? Oczywiście, że przyśpieszy, ale nie uruchamianie komputera, tylko systemu. efekt placebo
Misiak94 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 efekt placebo Skomentowałbym to odpowiednio, ale nie zrobię tego tylko dlatego, że jesteś moderatorem. Dowiedz się (a najlepiej sprawdź) jakie partycje są tworzone przy instalacji systemu na MBR, a jakie w przypadku instalacji systemu na GPT oraz w jaki sposób komputer uruchamia system w jednym, i drugim przypadku. Poniżej fakty:
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Skomentowałbym to odpowiednio, ale nie zrobię tego tylko dlatego, że jesteś moderatorem. Dowiedz się (a najlepiej sprawdź) jakie partycje są tworzone przy instalacji systemu na MBR, a jakie w przypadku instalacji systemu na GPT oraz w jaki sposób komputer uruchamia system w jednym, i drugim przypadku. tostowałem u siebie na lapku z ssd na windows 10 różnica niezauważalna jak jest to może max sekunda różnicy P.S i jak robić porównanie to na dwóch identycznych sprzętach z identycznym przebiegiem, w innym przypadków porównanie nie jest wiarygodne
urban Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 WindowsUpdate masz włączone ?? Wcześniej miałem wyłączone, ale przed instalacją włączyłem i problem taki jak na screenach. Dodam, że to jest system na którym siedzę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Wcześniej miałem wyłączone, ale przed instalacją włączyłem i problem taki jak na screenach. Dodam, że to jest system na którym siedzę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Masz moda i wszystko jasne Dla tego ja wole czyste systemy
Misiak94 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Ja sobie zdaję sprawę z tego, że na części nowszych urządzeń nie widać większej różnice, ale nie każdy ma laptopa takiego jak Ty. Część układów funkcjonuje inaczej sprawdzając dodatkowe elementy, oferując inne funkcje, całkiem inaczej zachowując się przy obsłudze starszej technologii (mbr) i inaczej przy nowszej (gpt) - widać to na przykład przy macbooku w powyżej wrzuconym przeze mnie filmiku. Cieszę się, że starasz się pomóc, i aktywnie działasz, ale weryfikuj czasami informacje, albo pisz, że u Ciebie tak to działa. Ja widziałem różnice rzędu kilkunastu sekund na tych samych urządzeniach (a konkretniej na dokładnie tym samym urządzeniu).
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Ja sobie zdaję sprawę z tego, że na części nowszych urządzeń nie widać większej różnice, ale nie każdy ma laptopa takiego jak Ty. Mam starego lapka Ja widziałem różnice rzędu kilkunastu sekund na tych samych urządzeniach (a konkretniej na dokładnie tym samym urządzeniu). Co to za urządzenie ?
urban Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Masz moda i wszystko jasne Dla tego ja wole czyste systemy Korzystam z moda i dlatego zastanawiam się nad przejściem na jakiegoś czyściocha w celu bezproblemowych instalacji aktualizacji. Trochę znudziło mi się już aktualizowanie systemu poprzez formatowanie dysku. Jakiego ewentualnie czystego windowsa mógłbyś polecić do grania?
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Korzystam z moda i dlatego zastanawiam się nad przejściem na jakiegoś czyściocha w celu bezproblemowych instalacji aktualizacji. Trochę znudziło mi się już aktualizowanie systemu poprzez formatowanie dysku. Jakiego ewentualnie czystego windowsa mógłbyś polecić do grania? W gry nie gram i używał wyłącznie insiderów
Misiak94 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Mam starego lapka Co to za urządzenie ? Masz starego laptopa, ale najwidoczniej przy obsłudze MBR i GPT uruchamia i korzysta z podobnych funkcji. Jak kiedyś będziesz się nudził to spróbuj wsadzić zwykłego talerzowca (możesz nawet wolniejszego, żeby się upewnić, że każda funkcja przy GPT będzie wykorzystana), i sprawdź czy będzie to samo. Odnośnie urządzenia, to nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Kiedyś konfigurowałem klientowi, który miał specjalne wymagania, i chciał wyciągnąć ze sprzętu maksimum.
urban Opublikowano 28 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Przy następnym formacie postawię na UEFI i zobaczymy co to da na moim sprzęcie. Nastawiasz się widzę na wydajność, więc możesz spróbować zaktualizować bios przed instalacją systemu. Bios akurat zaktualizowałem do najnowszej wersji w tamtym tygodniu.
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Masz starego laptopa, ale najwidoczniej przy obsłudze MBR i GPT uruchamia i korzysta z podobnych funkcji. Jak kiedyś będziesz się nudził to spróbuj wsadzić zwykłego talerzowca (możesz nawet wolniejszego, żeby się upewnić, że każda funkcja przy GPT będzie wykorzystana), i sprawdź czy będzie to samo. ale nie bierz pod uwage fastboot, bo jedynie tylko dla tego pod uefi tak szybko startuje wyłącz fastboot a sie zdziwisz
Misiak94 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Sprawdzałeś czas uruchamiania między MBR a GPT na wyłączonym Fast Boot/Quick boot?
VACek Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Sprawdzałeś czas uruchamiania między MBR a GPT na wyłączonym Fast Boot/Quick boot? tak gpt przegrywa i to z kretesem
Misiak94 Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2016 Zrób wideo, bo ciężko mi w to uwierzyć (ale nie ukrywam, że możliwe), bo każdego urządzenia w ręku nie miałem. Jednak tak czy siak znów wracamy do punktu wyjścia, i uefi wygrywa - bo osoba której zależy na wydajności i szybkości zostawi włączony FB / QB; )
VACek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Rekomendowane odpowiedzi