Skocz do zawartości

Windows 8.1: Problem z instalacją Windowsa na kluczy UEFI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam od prawie 2 lat laptopa: Lenovo G50-30 80G009EPB.

Na samym początku jak go kupiłem był domyślnie zainstalowany Windows 8 lub 8.1 nie mam pojęcia jaki bo szczerze mówiąc od razu go zmieniłem na Windows 7. Jakiś czas temu przestał działać mi poprawnie TouchPad i lewy klawisz myszki więc postanowiłem oddać go na gwarancję. Tu mogę się mylić ale jeśli chce oddać go na Gwarancję to pewnie muszę mieć ten sam system zainstalowany co wcześniej.

Oczywiście przed formatem nie przyszło mi do głowy, żeby zapisać sobie CD-Key z tamtego Windowsa, jaka to była wersja Windowsa i nie potrzebnie tez usunąłem recorvery.

Udało mi się zainstalować system używając kodu Generic i sprawdzić jaki CD-Key jest zapisany w UEFI.

Tyle, że albo programik, zle pokazuję albo nie potrafię dobrać wersji Windwosa do CD-Keya.

Szczerze to próbowałem już 6 różnych wersji Windows 8/8.1 i do żadnego ten CD-Key podczas instalacji nie pasuję. (Windows 8,8n oba 64 bit/Windows 8.1,8.1n,8,1 Update 1, 8.1 Update 3, 8.1 Bing wszystkie 64 bit.) (nie sprawdzałem jeszcze wersji 32 Bitowych)

Ewentualnie może ktoś doradzić jak zaktualizować kod produktu jak mam już zainstalowany system na Genericu ?

Męczę się już z tym z 2 dni nie mam pojęcia czy mam złą wersję systemu czy jednak zły CD-Key.

CD-Key szukałem prze pomocy programu RwPortableX64V1.6.8.4.

Dodam, że z tyłu na obudowie mam naklejkę WIndows 8 na złotym tle a gdy wpisuję CD-Key po instalacji Windowsa wyskakuje komunikat "tego klucza nie można użyć do aktywowania tej wersji systemu windows".

Ktoś jakiś pomysł ? Jeśli nie będę wszystkie systemu 32 bitowe ściągał :/

Opublikowano

Tu mogę się mylić ale jeśli chce oddać go na Gwarancję to pewnie muszę mieć ten sam system zainstalowany co wcześniej.

Nie musisz. Możesz oddać nawet z pustym dyskiem. Po naprawie przywrócą ci laptop do stanu fabrycznego. Jak masz coś na dysku to skopiuj, bo wszystko zostanie utracone.

Opublikowano

Ściągnij i ten program pokaże Ci jaki masz key [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

O dzięki wyskoczył mi 

Win 8.1 RTM CoreConnected OEM:DM

Wiesz może gdzie mogę tego szukać ? wpisuję w Google to wyskakują mi różne ale dokładnie z tym opisem to nie ma.

Ten powinien pasować?

Windows 8.1 with Update (multiple editions) (x64) - DVD (Polski) = Windows 8.1 with Update (Core/Pro) (x64)

Polskie ISO - data wydania: 08.04.2014 szczegóły:

Nazwa pliku: pl_windows_8.1_with_update_x64_dvd_4048328.iso

Język: Polski

SHA1: 85FE8C6A985959F398DA94CF9F45DA8F59492771

Edit: Właśnie szukałem na dysku i zauważyłem, że już próbowałem instalować przy pomocy tego Windowsa i nie chciał rozpocząć instalacji Windowsa gdy wpisywałem mój klucz. Może trzeba użyć generica i dopiero wpisać go po zainstalowaniu ? Albo może to ma być 32 bit? Mam 4gb ramu więc myślałem, że to będzie 64 bitowy. Mogę sprawdzić jakoś SHA1 tego mojego Windowsa którego szukam ?

Nie musisz. Możesz oddać nawet z pustym dyskiem. Po naprawie przywrócą ci laptop do stanu fabrycznego. Jak masz coś na dysku to skopiuj, bo wszystko zostanie utracone.

O to super jeśli nie uda mi się dzisiaj tego wgrać jak należy skopiuje wszystko i zrobię format dysku C. Dzięki za odpowiedz.

Opublikowano

To oznacza że masz wersję with Bing. Klucza nie wpisuj podczas instalacji. Powinien aktywować się samoczynnie po podłączeniu do internetu.

Ale o to chodzi właśnie, że nie da się kliknąć dalej jeśli nie wpiszę klucza :(

Opublikowano

Przeczytaj uważnie pierwszy post: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na początku jak nagrałem ten system na DVD to przy wyborze partycji był napis "nie można zainstalować systemu windows na tym dysku"

Więc nagrałem na Pena i tam poszła instalacja od strzała.

A teraz patrze jak przywróciłem ustawienia fabryczne BIOSA to przy rozruchu systemu wyskoczył jakiś błąd EFI Network 0 for IPv4 (...) boot failed. 

O co kaman?

Opublikowano

Ale po co kombinujesz z biosem i to na dodatek ubogim laptopowym? Bios ustawiasz tak jak preferujesz(UEFI + GPT lub Legacy + MBR - w każdym przypadku AHCI włączone) - nic już potem poza ewentualnie urządzeniem bootującym nie przestawiasz(pendive na czas instalacji, choć nie jest to niezbędne lub dysk twardy z systemem). Odpowiednio do ustawień biosu wykonujesz bootowalnego pendrive.

błąd EFI Network 0 for IPv4 (...) boot failed

Jak masz ustawiony rozruch z Lan to co się dziwisz takim komunikatem?

Mam nadzieję, że dodałeś już sobie do obrazu systemu ei.cfg aby nie wpisywać klucza?