Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poszukuje odpowiedniego systemu najlepiej windows pod mojego laptopa. Próbowałem z rożnymi linuxami niestety większość nie współgrało z karta graficzna w moim laptopie (zintegrowana). System może być maksymalnie odchudzony. Korzystałem ostatnio z Windows SilenS 2 i działał bardzo dobrze niestety był przestarzały. 

Laptopa używam do:
-przeglądanie internetu (przede wszystkim)
-oglądanie filmów (zarówno na komputerze jak i przez internet)
-pliki na chmurze

-obróbka zdjęć (praktycznie tylko screenshoty proste obcinania i podpisywani elementów)

-programy biurowe (pdf, skany, drukowanie, excel, word, prezentacje)
-odtwarzanie muzyki

-komunikacja ts3

Im szybszy i bardziej zoptymalizowany tym lepiej. 

Specyfikacje systemu:
-Proc Intel Celeron M 450 2.00Ghz 1mb

-ram 2gb ddr2

-karta graf VIA VN896 64mb

-Dysk 80gb 

-dźwięk VIA VT8237A

Jak sami widzicie słabiutko, dlatego potrzebuje lekkiego system. 

Dzięki za pomoc

Opublikowano

1. Wyrzuć ten procesor Intel Celeron M, wymień go na Intel® Core™2 Duo Processor T7200 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Na allegro za 30 zł możesz wyrwać.

2. Rozszerz RAM do 2,5 GB ( kości 2 + 0,5)

Możesz zainstalować na tej konfiguracji Windows 7(x86) nawet profesional

Opublikowano

W tym modelu możliwy jest pin mod szyny procka, mi sie udało swego czasu podkręcić na tym  modelu celeronka na 2,8ghz :D, musiałem jeszcze napięcie podnieść bo byl troche niestabilny. B)

Opublikowano

1. Wyrzuć ten procesor Intel Celeron M, wymień go na Intel® Core™2 Duo Processor T7200 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Na allegro za 30 zł możesz wyrwać.

2. Rozszerz RAM do 2,5 GB ( kości 2 + 0,5)

Możesz zainstalować na tej konfiguracji Windows 7(x86) nawet profesional

Może masz racje z tym procesorem, aktualnie muli mi procesor wiec może się przydać. Co do ramu mogę chyba mieć tylko 2gb. Mam dwie kości po 1gb aktualnie. Tylko dwa sloty są i na stronie ze specyfikacjami wyczytałem ze max 2 ale może chodziło o to ze przy opcje zakupu. 

W tym modelu możliwy jest pin mod szyny procka, mi sie udało swego czasu podkręcić na tym  modelu celeronka na 2,8ghz :D, musiałem jeszcze napięcie podnieść bo byl troche niestabilny. B)

Chyba skorzystam z podpowiedzi kupna procesora. 

1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Aktualnie testuje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tego windowsa czy wersja którą podałeś jest bardziej zoptymalizowana ?

Opublikowano

Aktualnie testuje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tego windowsa czy wersja którą podałeś jest bardziej zoptymalizowana ?

^up wersja od Adamsa to dla wysokiego poziomu zaawansowania, moja jest mniej pocięta, ale kompatybilna z większą ilością aplikacji itp i właściwie większość rusza od kopa

Opublikowano

O ironio, miałem takiego samego, i mandarynke 2010 i działała bez problemów, później miałem mandrejka 12 jak pamietam i też latał .Aż dziwie się ze masz z nim problemy. miałem ten sam sprzęt.

Opublikowano

Witam, odswiezam temat. Procesor wymieniony na tf200, niestety zapomnialem o pascie. Dokupilem ram 2gb(800mHz) + mam ram 1gb(667mHz). Przed wymiana korzystalem z windows xp light v31 ( ta co zaproponowana mi zostala wyzej). Laptop odzyl, wszystko smigalo jednak od czasu do czasu zaliczal zwieche ktora wymagala restartu. Postanowilem zmienic system na 7. Aktualnie probuje wgrac Win MicrOs 2k15, jednak po instalacji i pierwszym restarcie komputera wyskakuje blue screen. Moze proponujecie jakis inny system, oby jak najmniej obciazajacy i spelniajacy moje wymogi + aby dzialal google drive i skype.

Opublikowano

Jak masz kod błędu na blue scr ? Moim zdaniem nie powinieneś mieć problemów z instalacją czystej w7, lub linux mint mate,cynamon.  Ja bym dał czystą w7 home. 

Opublikowano

Sprobowalem win 10 th2 i dziala, aczkolwiek musialbym aktywowac. Orginalnie mam windows vista home basic i najprawdopodbniej to teraz sprobuje wgrac. Nie pamietam jaki kod bledu ale bylo cos aby sprawdzic dysk.

Mysle ze wyzeruje dysk i zobacze jak smiga windows vista.

Niestety cos poszlo nie tak. Nawet nie zaczalem zerowania komputera. Wylaczylem komputer(system win 10). Podlaczam przygotowanego pendriva z vista i nic biala kreska. Wiec wzialem sie za zerowanie podlaczam na pendrive MHDD wybieram aby zaladowalo i nic biala migajaca kreska. Myslalem najpierw ze cos moze zle wgrywam, no ale wgrywam na pendrive win 10, xp, 7 i nic nie czyta biala kresa albo pendrive sie spierdzielil. Niestety wkladam plytke z windowsem i takze biala kreska. System nie odpala gdyz biala kreska. Jakies pomysly? Po drodze rozkrecilem kompa i ram przelozylem bo nie czytalo jednej kostki (nie docisnieta). A tak nic wiecej. Bios resetowalem.

Edit Rozwiazany-problem z ramem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie