peerik Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 Witam wszystkich. Od pewnego czasu interesuje się różnymi dystrybucjami linuxa i tu jest problem, jest ich za dużo żeby normalnie na to spojrzeć. Chciałbym znów spróbować przesiąść się na coś innego niż Windows, wróciłem ze względu na gry, które pod linuxem nie miały zamiaru wystartować przy użyciu Wine. Korzystałem troche z Ubuntu 14.04 LTS i 15.10, Minta 17.2 oraz chwile z Elementary OS. Teraz przy próbie powrotu znów dylemat, jakie distro wybrać? Powrócić do Ubuntu i jego pochodnych i pójść w innym kierunku? Na postawienie Archa nie licze nawet przy tej dobrej dokumentacji w internecie, to nie dla mnie (być może kiedyś, ale nie teraz ). Zastanawiam się teraz nad Manjaro w wersji 15.12 (ostatnie stabilne), które pochodzi od Arch Linuxa i jego instalacja wygląda podobnie jak w przypadku Ubuntu lub innych jego pochodnych. Przy wyborze wplątało mi się w listę OpenSUSE oraz Fedora. Nawet przeglądając internet nie bardzo rozumiem czym one różnią się od siebie. Praktycznie każde distro ktoś poleca i zachwala i stąd mój dylemat. Z środowisk graficznych tak bardzo nie lubiane Unity mnie osobiście bardzo przypadło do gustu, może to ze względu na swoją oryginalność, wygląd i możliwości KDE równie w wersji 4 jak i Plasma również mnie kuszą, tylko przy KDE jest problem z MTP i łączeniem mojej Lumii przez kabel USB, to podobno można rozwiązać instalując KIO-mtp, ale jeszcze tego nie testowałem, więc nie mam pewności czy nie bede mieć problemów z komunikacją z telefonem. Prosiłbym was o pomoc w doborze distro, opinie Manjaro, OpenSUSE i Fedory lub polecenia czegoś innego co jest dobrą dystrybucją. Wymagam od systemu stabilności, szybkości w działaniu (przy SSD nie powinno być problemu ), ale i również niezbyt skomplikowanej obsługi, staram się uczyć się obsługi systemu na nowo, ale różnie może być. System ma służyć do codziennego użytku, do przeglądania internetu, uruchomienia czegoś w Wine i tak zastanawiam się nad spróbowaniem i samouczenia się z pomocą internetu w programowanie czegoś na systemy mobilne (z tego co sie orientuje z poziomu linuxa na w10m nic nie napisze, a może sie myle ) - może uda mi się w przyszłości dorównać popularności Flappy Bird . PS. Próbowałem u siebie uruchomić Hackintosha, po wielu próbach udało się w końcu uruchomić system, niestety wydajność tego systemu była bardzo niska, podejrzewam że to była kwestia kexów do grafiki, ale już nie miałem sił po tylu próbach walczyk kilka kolejnych godzin i zwyczajnie sobie odpuściłem.
Gość Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2016 Ja używałem ubuntu i elementaryOS. Zrezygnowałem z ubuntu czekam na wersję 16.04 A ElementaryOS jest spoko ale ma błędy i tak samo czekam na nową wersję ale to pewnie jeszcze długo Proponowałbym poczekać na ubuntu 16.04 Mi najbardziej pasuje. Ale to każdy musi się sam przekonać tak naprawdę
karol78 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2016 Mam przetestowany linux mint mate. oraz cynamonka. Na słabszy komputer, gdzie mamy powiedzmy, 2giga procka i 1 giga ramu ,proponuj mate. jak coś wiekszego to też mate, ale moze być cynamonek. Różnice są w interfejsie graficznym. Ale mnie na dzień dzisiejszy to każda wersja miętki jest dobrze dobracowana, i działa stabilnie.
peerik Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Czyli nadal kręcimy się wokół ubuntu pochodnych Na następnego LTS czekam, ale miałem nadzieję że ktoś wypowie się o czymś nowym. Ostatnio o dziwo wine nie chciał u mnie działać, nie mam pojęcia dlaczego. Nowy dysk tworzył pół dnia bez skutku. Chwilowo znów jestem na w7, aby bezproblemowo przetestować i przeczekać do ostatecznego wyboru
peerik Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 O archu naczytałem się naprawde sporo, lecz konfiguracja całego systemu niestety nie jest na moje dotychczasowe umiejętności Jak dobrze się orientuje Manjaro jest pochodne Archa, tzn bazuje na Archu. Sprawdzę te distro tymczasowo na VM. Środowisko zbyt lekkie nie musi być, nie jest to zły laptop w sumie (i5-2410m, geforce 315m, 8gb ram, dysk SSD na system + HDD 320GB 5400rpm na dane), KDE płynnie chodzi bez problemów pomijając MTP z moją Lumia. Mam dylemat z jakim distro pozostać z powodu ich nadmiaru
peerik Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Jeżeli o mnie chodzi znam jedynie podstawy ubuntu, z debianem miałem kilka razy do czynienia na VM. Raz też próbowałem na swoim lapku to w kernelu brakło wsparcia dla mojej karty wlan i z lenistwa zrezygnowałem na rzecz ubuntu. Teraz jest wersja 8.3, którą mam na VM i pierwsza rzecz, która mi się w nim podoba to KDE 4, Plasma wg nie nadaje się jeszcze do normalnego użytku. Z KDE zawsze jest problem z zamontowaniem Lumii i znowu dylemat. Zabawić się z innym GUI, czy jednak powalczyć z tym. Co do Debiana jestem też lekko sceptycznie nastawiony na starsze pakiety, a zwłaszcza jądro (3.16).
annonying_anoni Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2016 2giga prockaPrzypomina mi się ta reklama operatora pewnej sieci komórkowej ,ale wracając do tematu to polecam lubuntu - jest lekki i stabilny ,czego chcieć więcej
Rekomendowane odpowiedzi