Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu interesuje się różnymi dystrybucjami linuxa i tu jest problem, jest ich za dużo żeby normalnie na to spojrzeć. :D

Chciałbym znów spróbować przesiąść się na coś innego niż Windows, wróciłem ze względu na gry, które pod linuxem nie miały zamiaru wystartować przy użyciu Wine.

Korzystałem troche z Ubuntu 14.04 LTS i 15.10, Minta 17.2 oraz chwile z Elementary OS.

Teraz przy próbie powrotu znów dylemat, jakie distro wybrać? Powrócić do Ubuntu i jego pochodnych i pójść w innym kierunku? Na postawienie Archa nie licze nawet przy tej dobrej dokumentacji w internecie, to nie dla mnie (być może kiedyś, ale nie teraz :D ).

Zastanawiam się teraz nad Manjaro w wersji 15.12 (ostatnie stabilne), które pochodzi od Arch Linuxa i jego instalacja wygląda podobnie jak w przypadku Ubuntu lub innych jego pochodnych. Przy wyborze wplątało mi się w listę OpenSUSE oraz Fedora. Nawet przeglądając internet nie bardzo rozumiem czym one różnią się od siebie. Praktycznie każde distro ktoś poleca i zachwala i stąd mój dylemat.

Z środowisk graficznych tak bardzo nie lubiane Unity mnie osobiście bardzo przypadło do gustu, może to ze względu na swoją oryginalność, wygląd i możliwości KDE równie w wersji 4 jak i Plasma również mnie kuszą, tylko przy KDE jest problem z MTP i łączeniem mojej Lumii przez kabel USB, to podobno można rozwiązać instalując KIO-mtp, ale jeszcze tego nie testowałem, więc nie mam pewności czy nie bede mieć problemów z komunikacją z telefonem.

Prosiłbym was o pomoc w doborze distro, opinie Manjaro, OpenSUSE i Fedory lub polecenia czegoś innego co jest dobrą dystrybucją.

Wymagam od systemu stabilności, szybkości w działaniu (przy SSD nie powinno być problemu :D ), ale i również niezbyt skomplikowanej obsługi, staram się uczyć się obsługi systemu na nowo, ale różnie może być. :D

System ma służyć do codziennego użytku, do przeglądania internetu, uruchomienia czegoś w Wine i tak zastanawiam się nad spróbowaniem i samouczenia się z pomocą internetu w programowanie czegoś na systemy mobilne (z tego co sie orientuje z poziomu linuxa na w10m nic nie napisze, a może sie myle :D ) - może uda mi się w przyszłości dorównać popularności Flappy Bird :D.

PS. Próbowałem u siebie uruchomić Hackintosha, po wielu próbach udało się w końcu uruchomić system, niestety wydajność tego systemu była bardzo niska, podejrzewam że to była kwestia kexów do grafiki, ale już nie miałem sił po tylu próbach walczyk kilka kolejnych godzin i zwyczajnie sobie odpuściłem.

Opublikowano

Ja używałem ubuntu i elementaryOS.

Zrezygnowałem z ubuntu czekam na wersję 16.04

A ElementaryOS jest spoko ale ma błędy i tak samo czekam na nową wersję ale to pewnie jeszcze długo :P

Proponowałbym poczekać na ubuntu 16.04 ;) Mi najbardziej pasuje.

Ale to każdy musi się sam przekonać tak naprawdę ;)

Opublikowano

Mam przetestowany  linux mint mate. oraz cynamonka. Na słabszy komputer, gdzie mamy powiedzmy, 2giga procka i 1 giga ramu ,proponuj mate. jak coś wiekszego to też mate, ale moze być cynamonek. Różnice są w interfejsie graficznym. Ale mnie na dzień dzisiejszy to każda wersja miętki jest dobrze dobracowana, i działa stabilnie.

Opublikowano

Czyli nadal kręcimy się wokół ubuntu pochodnych :)

Na następnego LTS czekam, ale miałem nadzieję że ktoś wypowie się o czymś nowym.

Ostatnio o dziwo wine nie chciał u mnie działać, nie mam pojęcia dlaczego. Nowy dysk tworzył pół dnia bez skutku. Chwilowo znów jestem na w7, aby bezproblemowo przetestować i przeczekać do ostatecznego wyboru

Opublikowano

O archu naczytałem się naprawde sporo, lecz konfiguracja całego systemu niestety nie jest na moje dotychczasowe umiejętności :)

Jak dobrze się orientuje Manjaro jest pochodne Archa, tzn bazuje na Archu. Sprawdzę te distro tymczasowo na VM.

Środowisko zbyt lekkie nie musi być, nie jest to zły laptop w sumie (i5-2410m, geforce 315m, 8gb ram, dysk SSD na system + HDD 320GB 5400rpm na dane), KDE płynnie chodzi bez problemów pomijając MTP z moją Lumia.

Mam dylemat z jakim distro pozostać z powodu ich nadmiaru :)

Opublikowano

Jeżeli o mnie chodzi znam jedynie podstawy ubuntu, z debianem miałem kilka razy do czynienia na VM. Raz też próbowałem na swoim lapku to w kernelu brakło wsparcia dla mojej karty wlan i z lenistwa zrezygnowałem na rzecz ubuntu.

Teraz jest wersja 8.3, którą mam na VM i pierwsza rzecz, która mi się w nim podoba to KDE 4, Plasma wg nie nadaje się jeszcze do normalnego użytku. Z KDE zawsze jest problem z zamontowaniem Lumii i znowu dylemat. Zabawić się z innym GUI, czy jednak powalczyć z tym.

Co do Debiana jestem też lekko sceptycznie nastawiony na starsze pakiety, a zwłaszcza jądro (3.16).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie