Gość darek93i Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 Witam,czy mógłby ktoś przedstawić np. w formie wykresu wydajność modyfikacji względem oryginalnych obrazów? (oczywiście na jakimś przyzwoitym sprzęcie a nie na jakimś rumplu socket A xP)Systemy 7/8/8.1/10
Obuch Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 Modyfikacji używa się gdy sprzęt jest zbyt słaby na oryginalny system. Gdy się ma przeciętnej szybkości dysk HDD to nie ma sensu pchać się na kastrata windowsa 7, bo w przypadku tego systemu różnice w wydajności są najmniejsze. Natomiast kastrowana 8 i 10 zawsze będzie troszkę szybsza, względem oryginałów. W przypadku dobrego procka i dysku SSD każdy system śmiga i nie odczuwa się większych różnic. Na HDD da się jednak różnicę odczuć. Generalnie wszystko zależy od sprzętu, łatwiej by było gdybyś podał specyfikację.
WheTWhaT Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 Powiedzmy przykładowo u mnie:i5-4590 R9 2808GB RAMCrucial MX200 250GB oraz Seagate 1TBCWarto pchać się w ogóle w modyfikacje? Komputer tylko i wyłącznie do grania.
VACek Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 Powiedzmy przykładowo u mnie: i5-4590 R9 280 8GB RAM Crucial MX200 250GB oraz Seagate 1TB CWarto pchać się w ogóle w modyfikacje? Komputer tylko i wyłącznie do grania. Póki nie przetestujesz się nie dowiesz komp kompowi nie równy
Obuch Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 Powiedzmy przykładowo u mnie: i5-4590 R9 280 8GB RAM Crucial MX200 250GB oraz Seagate 1TB CWarto pchać się w ogóle w modyfikacje? Komputer tylko i wyłącznie do grania. Odpowiem Ci tak - ja mam w laptopie i3 3gen. 2x 2,5 GHz, dysk WD black 500 GB, nVidia GeForce 710m 1 GB i 4 GB RAM. Specyfikacja nie powala, jednak miałem okazję testować różne systemy na tym sprzęcie. Testując w7 stwierdziłem, że nie jest odczuwalny wzrost wydajności między modyfikacjami, a oryginałem. Modyfikacje są przeważnie z czegoś obkrojone, co skutkuje mniejszą funkcjonalnością lub błędami. Testowałem w8/8.1. Oryginały były 3x wolniejsze względem oryginalnej 7. Tutaj modyfikacje dają wiele, system zaczyna chodzić niczym 7, ale traci na stabilności i funkcjonalności. Czym bardziej obkrojony tym szybszy i bardziej awaryjny. Czy warto się w to bawić? Nie jestem do tego przekonany, lepiej zainstalować już w7 - system w pełni stabilny, funkcjonalny i sprawnie działający. Oczywiście na dysku SSD nie musi chodzić wcale 3x wolniej. Ja niestety nie miałem okazji tego sprawdzić. Miałem też w10. System oryginalny szybki na miarę w7, chociaż miałem parę fps (3/5) mniej w grach, ale to przy mojej słabej specyfikacji. Z tego co mi wiadome system różnie chodzi na różnych kompach. Czasem sypie lawiną problemów, a czasem kompletnie nic. Niestety system był i jest ciągle rozwijany, M$ lubi eksperymentować, a użytkownik nic na to poradzić nie może (chyba, że coś się zmieniło). Ponad to system wykonywał różne działania bez wiedzy użytkownika. Tak kiedyś było, a jak jest teraz? Tego nie wiem, ja się z w10 wyleczyłem .
Hells Angels Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 Testowałem w8/8.1. Oryginały były 3x wolniejsze względem oryginalnej 7. To ciekawe - miałem te wszystkie systemy i na laptopie Intel Core2 Duo CPU T9300 @ 2.50GHz z 4GB RAM na dysku HDD i SSD nie zauważyłem aż takich różnic. Na innych kompach też nie widzę wielkich różnić. Moim zdaniem przeciętny użytkownik w ogóle tego nie zauważy.
WheTWhaT Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 W takim razie instaluje oryginalne Windows 10 + aktywacja KMS i po sprawie Dziena bardzo.
Rekomendowane odpowiedzi