nicolas Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Witam. Mam pewien problem, postaram się go krótko opisać. Na laptopie Asus R556L z fabrycznie zainstalowanym Win 8 dokonała się aktualizacja do 8.1 a obecnie do 10. Chciałbym powrócić do poprzedniej wersji systemu, jednak nie da się tego wykonać. Po uruchomieniu partycji recovery klawiszem f9 i próbie resetowania do ustawień początkowych wyskakuje komunikat żeby włożyć nośnik, którego nie ma. Próbowałem instalować Windows 8 ze strony MS, wyciągnąłem klucz z biosu lecz wyskakuje komunikat, że klucz jest nieprawidłowy. Niestety po wgraniu Win 10 wykonałem resetowanie i zniknęła opcja powrotu do poprzedniej wersji systemu. Czy partycja recovery jest już nieaktywna? Asus na to, że może przywrócić poprzednią wersję lecz odpłatnie. Nośniki odzyskiwania również są płatne. Macie na to jakąś rade? Jest to laptop firmowy i nie bardzo wiem co zrobić. Mam swojego prywatnego laptopa również z zakupionym oryginalnie Win 8 i tam przed aktualizacją wykonałem kopie backtrackerem. Jest to zupełnie inny model, ale może zadziała ten pendrive i uda się przywrócić 8? Proszę o rady, pozdrawiam Cytuj
m4s Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Wgraj sobie od razu czysta wersję Win8.1- zostanie ci tylko doinstalować sterowniki i będzie OK. Klucz sobie z BIOS u wyciagniesz. Ta wersja będzie OK - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
nicolas Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Tylko czy ten klucz będzie pasował? Tak jak pisałem, próbowałem zainstalować przy użyciu klucza z biosu z tego linku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i podczas wpisywania klucza wyskoczyło, że klucz jest nieprawidłowy. Na pewno był odczytany dobrze. Czy wersja którą podałeś powyżej czyli 8.1 będzie działać z kluczem z biosu? Jest on pod Win 8 więc wg MS to już inny system może być. Cytuj
m4s Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Skoro udał się upgrade z Win 8 do 8.1 to klucz ok. pewnie nie zgadzała się wersja. Laptop pod spodem ma naklejkę z logo Win. Jak same logo to wersja CORE, jak napis pro to PRO. Jeżeli system sam nie przyjmie klucza podczas instalacji to są programy do odczytania właściwego klucza. Klucza swojego nawet jak go masz to nie podawaj!!! . Wpiszesz go po zainstalowaniu systemu. Cytuj
nicolas Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Naklejka jest tylko Windows 8 ot taka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale gdzie mam tego klucza nie podawać, tutaj na forum? Cytuj
m4s Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Wersja CORE. Nie na forum tylko podczas instalacji ! Cytuj
nicolas Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Czyli instaluje Win 8 bez klucza i później dopiero podaje do aktywacji? Co by się stało, gdybym na początku go wpisał? Sory za dociekliwość. ps ta wersja w linku to jest czysta instalka? Mogę ją bez obaw instalować? Cytuj
m4s Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Tak to jest czysta instalka - bez żadnych obaw. Klucza nie wpisuj ,pomiń przy instalacji bo mogą być problemy z prawidłową aktywacją(sam tak robię i jest OK). Klucz po instalacji możesz podejrzeć czy masz włąsciwy. Cytuj
nicolas Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 A jeśli się zdarzy sytuacja, że Win nie przyjmie tego klucza? Jak już sformatuje to nie będzie odwrotu, może da sie zabezpieczyć jakoś Win 10 obecny? Cytuj
m4s Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Wgrasz na nowo czystą wersję10 i sam się aktywuje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi