karol78 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak w tytule. Dla czego? aktualnie jest xp pro, ale są problemy z sterownikami i widzeniem telefonów podłączonych do usb, z nie wiadomych przyczyn ten system nie chce widzieć żadnego telefonu i jego karty pamięci jako magazynu. Tylko woła o sterowniki , po dodaniu sterowników nic nie ulega zmianie. Wcześniej też był win xp, ale wersja MC. Tu nie było problemów, nie wiem dla czego teraz są. Po za tym. w miedzy czasie była wersja Win vista H. I o dziwo komputer chodził szybciej i nie było problemu z sterownikami. Procek w nim to coś 2.8 Ghz ,ramu 2G grafika na stole dyski na sacie. Co o sądzicie o powrocie do Visty Home? Mógł bym dać linuxa ale mnie żona wykopie,bo to jej sprzęt, a co raz bardziej sie wlecze,wole dać coś będzie działać na tyle dobrze , ze nie bedzie mi zawracac głowy pierdołami że coś nie działa.
Gość Devhost97 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jeżeli procesor to C2D lub C2E to proponuje zainstalować Windows 7 tak jak wspomniał kolega wyżej (ewentualnie 8.1 - co bardziej proponuje pod ten sprzęt). Jeżeli jest tam Pentium D/ Pentium 4 - to tylko i wyłącznie instaluj Viste.
WinSxS Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jeżeli jest tam Pentium D/ Pentium 4 - to tylko i wyłącznie instaluj Viste. Polemizowałbym. Vista na jednojajowcu potrafi się nieźle zapłakać, ale na dwóch jajkach już działa porównywalnie z 7. 7 Starter na P4 byłby znacznie optymalniejszym wyborem.
karol78 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Trzeba będzie sprawdzić konkretnie co tam za sprzęt jest.
Gość Devhost97 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Polemizowałbym. Vista na jednojajowcu potrafi się nieźle zapłakać, ale na dwóch jajkach już działa porównywalnie z 7. 7 Starter na P4 byłby znacznie optymalniejszym wyborem. Zależy też jaki masz P4 Bo na 3.0Ghz osobiście mi chodził lepiej Vista od 7 Starter.
karol78 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2016 Informacje z eversta wyglądają tak. Właściwości procesora: Typ procesora Unknown, 1866 MHz (3.5 x 533) Zbiór instrukcji x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3 Oryginalna częstotliwość taktowania 1866 MHz Pamięć podręczna L1 kodu 32 KB Pamięć podręczna L1 danych 32 KB Pamięć podręczna L2 2 MB (On-Die, ATC, Full-Speed) Multi CPU: ID płyty głównej OEM00000 PROD00000000 CPU #0 Intel® Core2 CPU 6300 @ 1.86GHz, 1862 MHz CPU #1 Intel® Core2 CPU 6300 @ 1.86GHz, 1862 MHz Wykorzystanie procesora: Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 / układ HTT nr 1 0 % Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 / układ HTT nr 2 5 % CPUID Właściwości CPUID: CPUID: producent GenuineIntel CPUID: nazwa procesora Intel® Core2 CPU 6300 @ 1.86GHz CPUID: nr wydania 000006F6h ID marki IA 00h (Nieznane) ID platformy 01h (Slot 1) Numer seryjny procesora IA Nieznane Microcode Update Revision 44 Układy HTT / CMP 1 / 0 Czyli wychodzi na to że to jest dwu rdzeniowiec. zbiór instrukcji: 64-bitowe rozszerzenia x86 (AMD64, EM64T) Obsługiwane Alternate Instruction Set Nieobsługiwane AMD 3DNow! Nieobsługiwane AMD 3DNow! Professional Nieobsługiwane AMD Enhanced 3DNow! Nieobsługiwane AMD Extended MMX Nieobsługiwane Cyrix Extended MMX Nieobsługiwane IA-64 Nieobsługiwane IA MMX Obsługiwane IA SSE Obsługiwane IA SSE 2 Obsługiwane IA SSE 3 Obsługiwane Instrukcja CLFLUSH Obsługiwane Instrukcja CMPXCHG8B Obsługiwane Instrukcja CMPXCHG16B Obsługiwane Instrukcja Conditional Move Obsługiwane Instrukcja MONITOR / MWAIT Obsługiwane Instrukcja RDTSCP Nieobsługiwane Instrukcja SYSCALL / SYSRET Nieobsługiwane Instrukcja SYSENTER / SYSEXIT Obsługiwane Instrukcja VIA FEMMS Nieobsługiwane Właściwości płyty głównej: ID płyty głównej 07/14/2006-P4M890-8237-P5VD2-MX-00 Nazwa płyty głównej Nieznane Właściwości magistrali FSB: Typ magistrali Intel GTL+ Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 533 MHz Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz Przepustowość 4265 MB/sek Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że dokładając więcej ramu, w7 będzie na nim śmigać aż miło.
biały miś Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2016 jeśli żona używa kompa tylko do przeglądania netu/youtube/twarzoksiążka to linux sprawdzi się bardzo dobrze jakieś ubuntu/kubuntu i spokojnie sobie da radę, windows 7 zapewne też zły nie będzie, ale największego kopa temu leciwemu już komputerowi da dysk ssd jakiś niedrogi nawet używany z aledrogo spokojnie postawi na nogi tego pcta [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo jeszcze inny tańszy droższy większy mniejszy używany nowy
karol78 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2016 Ja wiem że się sprawdzi. Mi nie robi różnicy system. Ja poradzę sobie na jednym i drugim. (nawet konsola nie jest mi straszna ) Ale chodzi to że czasami trzeba coś zamontować, jakiś pedrak, albo karta. A moja żonka, to nie stety, albo i stety, należy do grupy (klikaczy i ma działać). I za skarby świata nie wytłumaczę jej że ... 1 jest za free 2 działa jak win 3 jest po polsku. 4 wszystko to samo, tylko inaczej się nazywa. Ale jest "ale". Czasami trzeba coś nacisnąć ,coś (coś zrobić ) by coś zadziałało. No cóż . To jedno (ale) przewraca cało kształt do góry kołami. Przerobiłem już ten temat jakiś czas temu z mandarynką ,nie przeszło, a to przecież (puki był wspierany) był najprostszy system jaki mógł być. Nawet jak startował z live, potem instalka, i ciągnął wszystko sam. i bez ale dział . BAa. nawet dzieciakom moim bardziej spodobał się ,jednemu ubuntu, a drugiemu puppy. Nie mam zamiaru tego forsować bo to i tak nie przejdzie. A przed faktem dokonanym w tym przypadku nie mogę postawić, dla tego że na jednym moim sprzęcie mam win xp. Dla tego że mam tam programy których nie ma żadnego linuxa.(a włączać obsługę .exe ,nie ma sensu) A jak dopadnie sie do tego sprzętu, to za chwile będę musiał spędzić dzień ma instalce całości ,to akurat pikuś, ale jak potracę biblioteki, albo pliki to już będzie >kaszana<.>Po za tym. Wymieniony w tytule sprzęt, działa dobrze, puki się system nie sypać. A o ile pamiętam, to poprzednia jego instalacja była co najmniej rok temu.
biały miś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 nie miałeś problemów to sobie babe znalazłeś na poważnie to w7 home czy pro choć nie wiem po co pro, nawet x64, ramu by się więcej przydało ale i na 2 gigsach podziała, rok dla windy to nie wiem czy mało czy dużo dla mnie mało bardzo mało a i odnośnie linuchów to od mandaryny zmieniło się sporo (sam używałem jednej ale to jeszcze na studiach dawno temu w trawie), teraz nawet torowa dystrybucja Tails czy Kali do testów penetracyjnych są bardzo user frendly i nie żebym namawiał, ale w ramach testów pobrać wystartować z palca pokazać żonie a nóż się przekona wiem że płatnika nie ma linuksowego i należałoby pozwać zus za taki stan rzeczy albo odbierać od zusu licencje na windows skoro nie dają alternatywy, ale to śmieszny kraj jest, tu nie ma solidarności społecznej więc samemu przeciwko 30 milionom oszołomów człowiek nie zdziała nic, a najbardziej śmieszą mnie informacje w zamówieniach publicznych które mówią że oferta winna być przygotowana na komputerze co nie jest równoznaczne z tym że musi być tak przygotowana co znów daje pole do manewru na kombinatorykę stosowaną ale to nie miejsce i nie czas na takie dyskusje ad rem windows 7 home x64 moim skromnym zdaniem będzie idealnym rozwiązaniem aa jeszcze w sprawie tego xp to to już zabytek klasy zero gdyby był samochodem to lata 50 dwudziestego wieku gdyby był budynkiem to lata 20 dziewiętnastego wieku win 7 też powoli pójdzie w zapomnienie i pozostanie tylko linux nad którym to ty będziesz miał możliwość zarządzania a nie jak w Win 10 gdzie microkupa wpycha łapki i może blokować/kasować apki tylko dlatego że im się nie podobają, zresztą nie tylko apki dowolny plik prawo microshit zablokować/usunąć ma ... a to mnie osobiście się bardzo nie podoba
karol78 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Heh . Baba to może i zła była by, ale żona dobra . lepsza ta jak poprzednia na dosie i z 98 bez se . Ale na poważnie. Nie każdy polak jest aż tak elastyczny w sprawach innych niż posicielowe. zus ? patrzy by zabrać ,ale to polityka A to forum chyba do politycznych nie należy. Jednak tyle samo zwolenników torowych teorii jak i ,ich przeciwników. Na sprzęt pójdzie wista, na 7 moim zdaniem giga ramu to mało. Ale puki co jeszcze reszkami sił idzie. poczekam moze z tydzień i sam sie wyłoży Z doświadczenia swoje wiem ,że rok pracy xp to i tak sporo. Mi kumpel średnio raz na trzy miesiące targa z sprzetem do mnie z płaczem że system mu nie działa. Wiec są ludzie i ludzie.Dziś pobił rekord czasu pracy swojej visty. Wysadził ją po tygodniu. Co do samych rodzajów systemów, Dziś wykonałem w domu małą wykładnie tego, ze jak dalej pójdzie z polską polityką to bedzie jak w chinach. A w tedy pingwin będzie system z serduszkiem Bo jak ludzie nie są reformowalni, to ich życie zmusi do reformy.Albooo (cenzura) WinXP no ok zgodze zabytek,jak nasz ustrój polityczny. Ale na żadnym innym systemie nie idą mi programy nawet w zgodności. A przenieść brakujące dll, czy inne pliki na w7 czy na viste nie pomaga, przerobiłem temat . Płatnika akurat nie używam, nie ta branża. Po za tym, jak nie mylę się ,to żaden z tego typu sw nie mozna używać na linuxach, nawet w wine. ponoć coś chodzi o licencje czy inne graty. Pewnych rzeczy na systemach nie robiłem przez ostatnie lata, brak czasu, ale cóż, przychodzi chwila i czas, kiedy trzeba zadać pytanie na forum.i liczyć na odpowiedz a z tego co widzę to sporo jestem do tyłu. .
biały miś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 nie wiem gdzie mi się przywidziało że masz 2 giga ramu .... za dużo cyferek literek i się po 18h przed monitorem mieni walcz z vistą w takim razie, ja używałem jej ze 2 lata i byłem zadowolony (wbrew obiegowej opinii jaka to ona zła) ale od 2010 roku jestem z siódemką x64 (cd2 e8500 4 giga ramu i od maja 2010 system jest tam zainstalowany i stabilny, 7 pro) czyli za chwilę 6 lat będzie komputer działa całą dobę prawie 365 dni w roku (restarty po win update raz na 2 tygodnie) aż żal będzie się rozstawać po latach pps aaa płatnika musi używać każda firma która zatrudnia powyżej 5 pracowników (chyba że coś się zmieniło w tej materii, ja zatrudniałem swego czasu ponad 300 osó więc musiałem używać przez co zmuszony zostałem do kupna licencji windows a co za tym idzie zainstalowanie najgorszego wirusa na świecie a wszystko za moje, twoje, nasze pieniądze zafundował nam ZUS, dziękujemy .... ps dobra żona to oksymoron moim skromnym zdaniem nieprzekupny polityk i polska służba zdrowia to moje ulubione ale dodam chyba dobrą żonę pozdrawiam i powodzenia z Vistą
karol78 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 A no nie wiem czy będzie Vista. Wczoraj testowałem minta,i mega zaskoczeniem było to, że na live wszystko działa i to z płyty. ładne tapetki są , itd itp. czyli znaczy że co się świeci jest ładne i dobre heheh kobietyyy. Chyba vista pójdzie w kosz.
biały miś Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 hehehehehee dobry wybór choć nie wiem czy mint bedzie idealnym zastąpieniem domowego centrum rozrywki ale od czegoś zacznij btw mówiłem że sie zmieniło od czasu mandaryny sporo powodzenia z linuchem
karol78 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 Znaczy tak. Nie jest komputer jako domowe źródło rozrywki. Przede wszystkim jest to sprzęt żony, ja tego nie tykam, chyba ze coś padnie,albo nie chce aplikacja działać. Co prawda ten sprzęt jeszcze minta nie dostał, dla tego ze na innym kompie jest, i tam się nad nim pastwią domownicy. Ale jak na razie jest iskierka nadziei ze wingroza pójdzie w kosmos. Po za tym. mint nie jest w cale taki straszny. Miałem już doczynienia z mdv i fedorą, gdzieś po drodze był jakiś RH,knopixy, troche tego było. Specem nie jestem, ale mi on straszny nie jest.
Rekomendowane odpowiedzi