abecadlo1672 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Witam! z rok może dwa lata temu kupiłem laptopa asus r510cc(x550cc). Chciałbym zrobić formata po tym czasie i powgrywać tylko najpotrzebniejsze komponenty, lecz na opakowaniu ani laptopie nie ma klucza do aktywacji. pomyślałem żeby wyciągnąć klucz windows product key viewer. Na początek ściągnąłem z MSDN Windows 8.1 x64 core N, lecz tu owy klucz nie działa. Teraz ściągam Windows 8.1 x64 core bez N, zobaczymy czy zadziała. W razie czego wie ktoś jak aktywować Windowsa, albo jak zadzwonię do asusa to mi mogą podesłać klucz, czy raczej jest to niemożliwe?
Uri0550 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Gdzieś na forum widziałem że da się zczytać bezpośrednio z kości biosu. Teraz Ci niestety nie powiem jaki to był program bo nie ma mnie w domu. SGS3 LTE & Tapatalk 5.3.11
abecadlo1672 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 No a klucz wyciągany za pomocą Windows Product Key Viewer nie jest bezpośrednio z biosu?
crimson Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Jeżeli w PL kupiłes lapka to w 99% nie miał wersji z N. Wyciągnij klucz, zainstaluj Core (99%), zainstaluj klucz (slmgr /ipk) i sam się aktywuje.
abecadlo1672 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Właśnie, nie wiedziałem czy to wszystko jedno czy wersja N czy bez N. I jak zainstalować klucz poprzez (slmgr /ipk)? I druga sprawa to czy ma znaczenie że laptop był z systemem 8 ale od razu po kupieniu zaktualizowałem do 8.1? Wszystko jedno czy zainstaluję od razu 8.1 czy najpierw 8 a potem zaktualizuję?
crimson Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 @UP Wiersz Polecenia (CMD) jako admin slmgr /ipk xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx (x-y to twój klucz) 8.1 instaluj najnowszy, nawet czyścioch wskazany (krótszy czas przez zintegrowane poprawki)
Uri0550 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 No a klucz wyciągany za pomocą Windows Product Key Viewer nie jest bezpośrednio z biosu? Nie. Jest on wyciągany z windy - zaraz postaram się podać nazwę programu Albo zrób tak jak kolega wyżej mówi. SGS3 LTE & Tapatalk 5.3.12 Program nazywa się RWEverything - uwaga potężne narzędzie - jeden zły klik i Twoja płyta główna leży. Pobierasz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], wypakowujesz, odpalasz, wybierasz "ACPI", przechodzisz do zakładki "MSDM" i tam będzie klucz zapisany w kości biosu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
abecadlo1672 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Nie. Jest on wyciągany z windy - zaraz postaram się podać nazwę programu Albo zrób tak jak kolega wyżej mówi. SGS3 LTE & Tapatalk 5.3.12 Program nazywa się RWEverything - uwaga potężne narzędzie - jeden zły klik i Twoja płyta główna leży. Pobierasz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], wypakowujesz, odpalasz, wybierasz "ACPI", przechodzisz do zakładki "MSDM" i tam będzie klucz zapisany w kości biosu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mówisz ze klucz wyciągany przez windows product key viewer jest z winy, a Twoim programem z biosu. To dziwne, bo u mnie to jeden i ten sam klucz. Niczym się nie różni. Tak czy siak dzięki za odpowiedzi Uri i crismon. Pozdrawiam Uri0550 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Mogę Ci dać screena z mojego lapka na którym jest upgrade do w10.Oczywiście nie pokaże całego kodu ale sam początek. Mówisz ze klucz wyciągany przez windows product key viewer jest z winy, a Twoim programem z biosu. To dziwne, bo u mnie to jeden i ten sam klucz. Niczym się nie różni. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nieobecny Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Klucz jest w biosie. Odczytasz go wieloma programami np. AIDA64. System po instalacji powinien aktywować się sam, tylko daj mu godzinkę lub dwie, albo metoda którą podał crimson. abecadlo1672 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Tak, po zainstalowaniu win 8.1 core x64 nawet nie musiałem podawać klucza przy instalacji. sam się aktywował zastanawia mnie tylko czemu klucz w RWeverything i windows product key viewer jest taki sam. pozdrawiam crimson Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) @up Bo instalujesz identyczny system. Wczesniej kolega pokazał dwa inne klucze, jeden przypisany na stałe w bios, a drugi z upgrade do W10 chyba. Upgrade nie zmieni klucza w BIOS, a Windows 10 aktywuje sie na innej zasadzie. Edit.. BTW..Ja tylko tego używam do weryfikacji (attch file), albo AIDA, którą wcześniej miałeś zasugerowaną. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 3 Grudnia 2015 przez crimson Uri0550 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 @crimson Dokładnie tak jak mówisz. Chciałem zademonstrować że win product key pokazuje klucz z windy. A w moim przypadku jest to klucz z upgrade do 10. Ale równie dobrze mogłem kupić nową licencję i też by były 2 klucze ;-) SGS3 LTE & Tapatalk 5.3.12 Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi. Udostępnij https://winclub.pl/topic/6099-klucz-do-win-81-do-laptopa-asus/ Więcej opcji udostępniania... Obserwujący 0 Tematy Ostatnio przeglądający 0 użytkowników Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
Uri0550 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Mogę Ci dać screena z mojego lapka na którym jest upgrade do w10.Oczywiście nie pokaże całego kodu ale sam początek. Mówisz ze klucz wyciągany przez windows product key viewer jest z winy, a Twoim programem z biosu. To dziwne, bo u mnie to jeden i ten sam klucz. Niczym się nie różni. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Nieobecny Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Klucz jest w biosie. Odczytasz go wieloma programami np. AIDA64. System po instalacji powinien aktywować się sam, tylko daj mu godzinkę lub dwie, albo metoda którą podał crimson.
abecadlo1672 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 Tak, po zainstalowaniu win 8.1 core x64 nawet nie musiałem podawać klucza przy instalacji. sam się aktywował zastanawia mnie tylko czemu klucz w RWeverything i windows product key viewer jest taki sam. pozdrawiam
crimson Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) @up Bo instalujesz identyczny system. Wczesniej kolega pokazał dwa inne klucze, jeden przypisany na stałe w bios, a drugi z upgrade do W10 chyba. Upgrade nie zmieni klucza w BIOS, a Windows 10 aktywuje sie na innej zasadzie. Edit.. BTW..Ja tylko tego używam do weryfikacji (attch file), albo AIDA, którą wcześniej miałeś zasugerowaną. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 3 Grudnia 2015 przez crimson
Uri0550 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 @crimson Dokładnie tak jak mówisz. Chciałem zademonstrować że win product key pokazuje klucz z windy. A w moim przypadku jest to klucz z upgrade do 10. Ale równie dobrze mogłem kupić nową licencję i też by były 2 klucze ;-) SGS3 LTE & Tapatalk 5.3.12
Rekomendowane odpowiedzi