Skocz do zawartości

klucz do win 8.1 do laptopa asus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

z rok może dwa lata temu kupiłem laptopa asus r510cc(x550cc). Chciałbym zrobić formata po tym czasie i powgrywać tylko najpotrzebniejsze komponenty, lecz na opakowaniu ani laptopie nie ma klucza do aktywacji. 

pomyślałem żeby wyciągnąć klucz windows product key viewer. Na początek ściągnąłem z MSDN Windows 8.1 x64 core N, lecz tu owy klucz nie działa. Teraz ściągam Windows 8.1 x64 core bez N, zobaczymy czy zadziała. 

W razie czego wie ktoś jak aktywować Windowsa, albo jak zadzwonię do asusa to mi mogą podesłać klucz, czy raczej jest to niemożliwe? 

Opublikowano

Gdzieś na forum widziałem że da się zczytać bezpośrednio z kości biosu. Teraz Ci niestety nie powiem jaki to był program bo nie ma mnie w domu.

SGS3 LTE & Tapatalk 5.3.11

Opublikowano

Jeżeli w PL kupiłes lapka to w 99% nie miał wersji z N. Wyciągnij klucz, zainstaluj Core (99%), zainstaluj klucz (slmgr /ipk) i sam się aktywuje.

Opublikowano

Właśnie, nie wiedziałem czy to wszystko jedno czy wersja N czy bez N. I jak zainstalować klucz poprzez (slmgr /ipk)?

I druga sprawa to czy ma znaczenie że laptop był z systemem 8 ale od razu po kupieniu zaktualizowałem do 8.1? Wszystko jedno czy zainstaluję od razu 8.1 czy najpierw 8 a potem zaktualizuję?

Opublikowano

@UP

Wiersz Polecenia (CMD) jako admin

slmgr /ipk xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx      (x-y to twój klucz)

8.1 instaluj najnowszy, nawet czyścioch wskazany (krótszy czas przez zintegrowane poprawki)

Opublikowano

No a klucz wyciągany za pomocą Windows Product Key Viewer nie jest bezpośrednio z biosu?

Nie. Jest on wyciągany z windy - zaraz postaram się podać nazwę programu

Albo zrób tak jak kolega wyżej mówi.

SGS3 LTE & Tapatalk 5.3.12

Program nazywa się RWEverything - uwaga potężne narzędzie - jeden zły klik i Twoja płyta główna leży.

Pobierasz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], wypakowujesz, odpalasz, wybierasz "ACPI", przechodzisz do zakładki "MSDM" i tam będzie klucz zapisany w kości biosu.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Nie. Jest on wyciągany z windy - zaraz postaram się podać nazwę programu

Albo zrób tak jak kolega wyżej mówi.

Program nazywa się RWEverything - uwaga potężne narzędzie - jeden zły klik i Twoja płyta główna leży.

Pobierasz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], wypakowujesz, odpalasz, wybierasz "ACPI", przechodzisz do zakładki "MSDM" i tam będzie klucz zapisany w kości biosu.

Mówisz ze klucz wyciągany przez windows product key viewer jest z winy, a Twoim programem z biosu. To dziwne, bo u mnie to jeden i ten sam klucz. Niczym się nie różni.

Tak czy siak dzięki za odpowiedzi Uri i crismon.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mogę Ci dać screena z mojego lapka na którym jest upgrade do w10.
Oczywiście nie pokaże całego kodu ale sam początek.

Mówisz ze klucz wyciągany przez windows product key viewer jest z winy, a Twoim programem z biosu. To dziwne, bo u mnie to jeden i ten sam klucz. Niczym się nie różni.

Opublikowano

Tak, po zainstalowaniu win 8.1 core x64 nawet nie musiałem podawać klucza przy instalacji. sam się aktywował

zastanawia mnie tylko czemu klucz w RWeverything i windows product key viewer jest taki sam.

pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

@up

Bo instalujesz identyczny system. Wczesniej kolega pokazał dwa inne klucze, jeden przypisany na stałe w bios, a drugi z upgrade do W10 chyba. Upgrade nie zmieni klucza w BIOS, a Windows 10 aktywuje sie na innej zasadzie.

Edit..

BTW..Ja tylko tego używam do weryfikacji (attch file), albo AIDA, którą wcześniej miałeś zasugerowaną.

Edytowane przez crimson
Opublikowano

@crimson

Dokładnie tak jak mówisz.

Chciałem zademonstrować że win product key pokazuje klucz z windy. A w moim przypadku jest to klucz z upgrade do 10. Ale równie dobrze mogłem kupić nową licencję i też by były 2 klucze ;-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie