Skocz do zawartości
  • 0

Konto MS i synchronizacja

Nieobecny

Pytanie

Opublikowano

Mam mały problem z kontem MS i synchronizacją. Chciałem sobie ułatwić, a tylko pogorszyłem. Razem z żoną mamy telefony Lumia. Posiadałem już wcześniej konto MS i żeby ułatwić sobie pobieranie aplikacji ze Sklepu podałem jedno konto na obydwu telefonach. Wyłączyłem w obydwu telefonach synchronizację, ale nie ma opcji wyłączenia synchronizacji kontaktów. I teraz jak edytuję kontakty, zapisuję ponownie, a nawet jak robię większą modernizację aplikacji, zmienia mi sie lista kontaktów i szybkiego wybierania na drugim telefonie i na odwrót. Jako uzytkownicy Windows Phone poradźcie co najlepiej, najszybciej, najprościej zrobić:

- założyć drugie konto(wydaje się oczywiste i proste) - tylko jak w ustawieniach telefonu zmienić konto(ta opcja jest na szaro)?

- może jest jakis sposób, aby zablokować synchronizację kontaktów?

Edit: dodatkowe informacje: Lumia 640, system Windows Phone 8.1 up2

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dobre, ale wtedy sklep, łaty cala reszta pewnie nie będzie działać bez zalogowania.
Lepiej chyba reset i nowe konto.
Z strony Mictrosoftu:

Konta założonego Microsoft jako pierwsze nie można usunąć z telefonu.
W przypadku założenia dodatkowych kont Microsoft, zdjęcia z tych kont nie będą synchronizowane z telefonem.

Teraz akurat na antku, ale jak mialem Nokię to kontakty brałem z Gmaila.
Jak się zalogujesz z strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
W lewym górnym rogu - Jest tam opcja kontakty: Można wybrać importowanie, w opcjach jest jakie kontakty maja być filtrowane.

2832779Zrzut_ekranu__1_.png

• 0
Opublikowano

Akurat kontakty importuję z karty SIM, a nie z konta MS - to nic nie zmienia - potrafi to samoczynnie zsynchronizować. Na razie doraźnie zepsułem adres, a potem zrobię reset i nowe konto. A miało być łatwiej z mojej strony oraz ze strony MS - niech sobie wsadzą te swoje ułatwienia, bo w praktyce to tylko same problemy i brak mozliwości zmiany ustawień - ale oni wiedzą lepiej co mi potrzeba.

• 0
Opublikowano

Zobacz nie z pozycji telefonu czy kontaktów na windzie  tylko z strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

po zalogowaniu w lewym górnym rogu trzeba kliknąć ten kwadrat i wybrać kontakty.

6668306Przechwytywanie.PNG

4534276Zrzut_ekranu__3_.png

W sumie to tak by było najlepiej. Z filtrowania powyłączać.

Po lewej stronie pozaznaczać kontakty które chcemy usunąć, usunąć i import z sim.

6452264Przechwytywanie.PNG

• 0
Opublikowano

No i super.

Jeśli można. Ja też długo z tym walczyłem. Bardzo nie lubię jak się wcinają w prywatność. Wszystko muszą wiedzieć

Kontakty to teraz nawet Samsung woła jak się konfiguruje telefon..

Patrzac jednak na wygodę to jest calkiem fajna sprawa. I w sumie przyszlościowo raczej nie do uniknięcia.

Stąd próbując różnych opcji zostałem przy Gmailu. Idzie sobie fajnie skonfigurować, po swojemu..

Microsoft ma to jeszcze niedopracowane ( usunięte kontakty znikają chyba po 30 dniach)

A kontakty z Gmaila można zapisać - importować na kompa, a z Googla usunąć. I można wyłączyć synchronizację.

6676275Przechwytywanie.PNG

• 0
Opublikowano

W końcu zrobiłem reset ustawień telefonu żony i założyłem jej nowe, osobne konto MS. Teraz nastapiła kolejna niespodzianka od MS. Po resecie, wykonaniu wszystkich ustawień i zainstalowaniu określonych aplikacji, chciałem pobrać aktualizacje systemu i aplikacji. I tu niespodzianka - telefon wyszukuje, a po chwili powiadamia, że wszystko jest aktualne, nic nie pobiera. Zdziwiło mnie to, więc zaglądam do informacji o systemie w moim telefonie i porównuję wersję. Mam nowszą, bo pobierał bodaj 3 aktualizacje do Win 8.1 up 2, a tu nic. Co to MS myśląc już o Win 10 przestał udostepniać aktualizacje do Win 8.1 up 2? No nic, da się żyć. Wszystko działa, a aktualizacje wyłączyłem w obydwu telefonach i mam wypięte 4 litery na MS i ich cudowny Win 10. :good3:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie