flplay4324 Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2015 Na Windows 8.1 i 10 mam problem z 59 hz przy grze GTA V. Prawdopodobnie inne gry również mają z tym problem... Karta graficzna Gigabyte Radeon R7 260X podłączona do monitora przez HDMI, rozdzielczość 1080p. Dodam, że na Windows 7 nie ma tego problemu, jest normalnie 60 hz. Sterowniki instaluję zgodnie z tym, co jest na stronie producenta, czyli sterowniki do 7 na 7, do 8.1 na 8.1. Wie ktoś co na to poradzić? Aha, no i nie chciałbym gadania typu "po co Ci te 60hz, jedna klatka na sekundę to nie różnica, wyłącz vsync to będzie więcej niż 60". Niestety nie mogę wyłączyć vsync, bo występuje tearing obrazu przy około 70-80 fps. Edit: Jeżeli możliwe, proszę moderatora o przeniesienie do poddziału "sterowniki". Nie zauważyłem, wybaczcie
provectus Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2015 59hz to max dla HDMI tzn 45hz z portem synhro do 59hz DVI ma max 80hz, wymień kabel bo tez ma sporo do gadania jak ci obraz sie dzieli
flplay4324 Opublikowano 3 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Nic z tego Podłączyłem przez DVI i to samo. Jeszcze jakaś rada?
piosylant Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Czy są jakieś negatywne tego efekty (smuzenie, klatkowanie, artefakty...) poza tym "59" w ustawieniach?
provectus Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 to cos dziwnego ze ci nie przestawiło chyba że monitor ma max 60hz bo tam jeden hz to bład przesyłu który zawsze będzie bez znaczenia na port używany... kabel jaki masz? i jaki modem monitora. Próbowałeś w grach przestawić na wyższą?
flplay4324 Opublikowano 3 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2015 Monitor trochę stary, Samsung P2270HD. Jestem pewny, że to wina software'u, bo na siódemce jest 60 hz. W Catalyst Control Center również mam 60 hz, nawet na Windows 8. piosylant, raczej nie ma, obraz jest po prostu o tą jedną klatkę płynny. Nie jest to widocznie, ale odczuwalne np. przy rozglądaniu się. Wczoraj próbowałem używać CRU do stworzenia tylko jednej rozdzielczości - 1920x1080@60, ale to nie zadziałało. Również grzebałem w sterownikach monitora, instalowałem te co dołączone i te, co daje Microsoft (PnP), to otrzymałem ten sam efekt.
provectus Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 no to wina przesyłu, 1hz to granica błedu przesyłu i zawsze tak było tylko o tym sie nie pisało,przykład kabel usb im dłuższy tym słabszy sygnał, sterowniki WU to zło, wszystkie sterowniki sa w sieci dedykowane i tylko one dają 100% zgodność sprzętu z systemem
slawektor Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Dokładnie. Na poprzednim modelu monitora który miałem też było 59 hz. Ten jeden 1hz nie robi żadnej różnicy. A dawanie więcej miało odwrotny efekt, czcionka była rozmyta, niewyraźna. Właściwe ustawienie dla LCD to 60Hz. Obraz na panelach LCD jest zupełnie inaczej tworzony niż na CRT i nie trzeba używać wysokiego odświeżana by wyeliminować migotanie.
provectus Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 Dokładnie. Na poprzednim modelu monitora który miałem też było 59 hz. Ten jeden 1hz nie robi żadnej różnicy. A dawanie więcej miało odwrotny efekt, czcionka była rozmyta, niewyraźna. chyba ze jest sie cyborgiem i widzi róznicy miedzy 60 a 150fps
Rekomendowane odpowiedzi