pitut Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 Witam, Mam nastepnujący problem, na komputerze mialem oryginalnie zainstalowany Windows 8. Nie wnikajac w przyczyny, chcialem go usunac i zainstalowac 8.1. Kilka razy w zyciu instalowal XP czy 7, wiec przezucilem pliki na partycje z danymi, odpalilem najnowszy instalator 8.1 NiKKA (inne nigdy mnie nie zawiodly, i podejzewam ze tym razem to tez moje niedopatrzenie). Wyskoczyl mi blad ze moj dysk jest w GPT i system nie moze sie na nim zainstalowac. Jako ze nie jestem w temacie, przekopalem internet i dowiedzialem sie ze to popularny blad jesli zmienia sie z Win8 na Win7, z tym ze z tego co przeczytalem win8 wlasnie wymaga dysku w GPT. Czy ktos z wiekszym doswiadczeniem jest w stanie mi doradzic? Podejzewam ze gdybhm usunal wszystkie partycje zostalyby sformatowane tak jak system chce, ale zalezy mi na danych na jednej z nich.
-Bibol- Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 Gdy wejdziesz do ustawień BIOSu/UEFI, to wyszukaj opcji odpowiedzialnej za EFI lub UEFI. Powinna być ona w ustawieniach zaawansowanych i może występować np. pod nazwą "BOOT Mode", gdzie mamy do wyboru "UEFI" lub "Legacy" bądź "UEFI+Legacy". Musisz ustawić na UEFI lub UEFI+Legacy bo jeśli będziesz miał na Legacy to będzie taki błąd ponieważ partycjonowanie masz GPT a do wgrywania przez Legacy musisz mieć partycjonowanie MBR.Oczywiście możesz przekonwertować dysk z GPT na MBR ale to nieopłacalne i łatwiej zmienić botowanie
Mr.T Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 Wyskoczyl mi blad ze moj dysk jest w GPT i system nie moze sie na nim zainstalowac. ustaw w rufusie odpowiedni sposob partycjonowania
pitut Opublikowano 12 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 Dzięki piękne za szybką odpowiedź, -Bibol- -z biosem kombinowałem, zakładam że u mnie to Boot/OS Mode Selection gdzie są 3 opcje:CSM OS - na niej bootuje mi pendrive'a,UEFI OS - na niej twierdzi że spróbował każdej opcji bootowania i nic nie działa CSM and UEFI OS - na niej to samo, nic nie działa. Mr. T - wcześniej formatowałem pendrive z konsoli, a potem za pomocą "Windows 7 USB DVD Download Tool", teraz za twoją radą użyłem Rufusa z ustawieniami jak na zdjęciu, niestety za każdym razem to samo, bootuje na CSM OS, i twierdzi że dysk ma styl GPT i nic z tego. Najśmieszniejsze jest to ze w Biosie jest napisane żeby używać CSM OS do bootowania Win XP i Win 7. // Aktualnie pożyczyłem kabel i podpiąłem HDD do drugiego laptopa żeby zgrać dane. Zobaczę czy usunięcie wszystkich partycji pomoże. Ludzie na forach twierdzą że pomaga.
cienkileszczunio Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 Ustawiasz, jak na screenie + format fat32 i w biosie ustawiasz UEFI os. Musi działać.
pitut Opublikowano 12 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 Ustawiasz, jak na screenie + format fat32 i w biosie ustawiasz UEFI os. Musi działać. Zadziałało Instaluje się, dzięki piękne. Mam nadzieję że nic się nie wysypie po drodze jeszcze. Bardzo dziękuję za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi