Skocz do zawartości

Komunikat o GPT przy instalacji win 8.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nastepnujący problem, na komputerze mialem oryginalnie zainstalowany Windows 8. Nie wnikajac w przyczyny, chcialem go usunac i zainstalowac 8.1.

Kilka razy w zyciu instalowal XP czy 7, wiec przezucilem pliki na partycje z danymi, odpalilem najnowszy instalator 8.1 NiKKA (inne nigdy mnie nie zawiodly, i podejzewam ze tym razem to tez moje niedopatrzenie).

Wyskoczyl mi blad ze moj dysk jest w GPT i system nie moze sie na nim zainstalowac.

Jako ze nie jestem w temacie, przekopalem internet i dowiedzialem sie ze to popularny blad jesli zmienia sie z Win8 na Win7, z tym ze z tego co przeczytalem win8 wlasnie wymaga dysku w GPT. Czy ktos z wiekszym doswiadczeniem jest w stanie mi doradzic? Podejzewam ze gdybhm usunal wszystkie partycje zostalyby sformatowane tak jak system chce, ale zalezy mi na danych na jednej z nich.

Opublikowano

Gdy wejdziesz do ustawień BIOSu/UEFI, to wyszukaj opcji odpowiedzialnej za EFI lub UEFI. Powinna być ona w ustawieniach zaawansowanych i może występować np. pod nazwą "BOOT Mode", gdzie mamy do wyboru "UEFI" lub "Legacy" bądź "UEFI+Legacy". Musisz ustawić na UEFI lub UEFI+Legacy bo jeśli będziesz miał na Legacy to  będzie taki błąd ponieważ partycjonowanie masz GPT a do wgrywania przez Legacy musisz mieć partycjonowanie MBR.Oczywiście możesz przekonwertować dysk z GPT na MBR ale to nieopłacalne i łatwiej zmienić botowanie :)

Opublikowano

Dzięki piękne za szybką odpowiedź,

-Bibol- -z biosem kombinowałem, zakładam że u mnie to Boot/OS Mode Selection gdzie są 3 opcje:
CSM OS - na niej bootuje mi pendrive'a,
UEFI OS - na niej twierdzi że spróbował każdej opcji bootowania i nic nie działa

CSM and UEFI OS - na niej to samo, nic nie działa.

Mr. T - wcześniej formatowałem pendrive z konsoli, a potem za pomocą "Windows 7 USB DVD Download Tool", teraz za twoją radą użyłem Rufusa z ustawieniami jak na zdjęciu, niestety za każdym razem to samo, bootuje na CSM OS, i twierdzi że dysk ma styl GPT i nic z tego. 

Najśmieszniejsze jest to ze w Biosie jest napisane żeby używać CSM OS do bootowania Win XP i Win 7.

// Aktualnie pożyczyłem kabel i podpiąłem HDD do drugiego laptopa żeby zgrać dane. Zobaczę czy usunięcie wszystkich partycji pomoże. Ludzie na forach twierdzą że pomaga.

Opublikowano

Ustawiasz, jak na screenie + format fat32 i w biosie ustawiasz UEFI os. Musi działać.

Zadziałało :) Instaluje się, dzięki piękne. Mam nadzieję że nic się nie wysypie po drodze jeszcze.

Bardzo dziękuję za pomoc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie