Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałem trochę przeczyścić system i zrobiłem bootowalnego pendrive'a ze strony MS. PRzy oobe zaczął bardzo długo kręcić kółkiem i ostatecznie nie zainstalował się prawidłowo, jakby pominął kilka części w instalacji. Zacząłem próbować różne wersje ISO. Zawsze to samo, system nie nadaje się do użytku. Mieliście podobnie ? Da się coś z tym zrobić oprócz czekania na poprawkę czy downgrade instalki ?

Posted
1 hour ago, spocony11 said:

Chciałem trochę przeczyścić system i zrobiłem bootowalnego pendrive'a ze strony MS. PRzy oobe zaczął bardzo długo kręcić kółkiem i ostatecznie nie zainstalował się prawidłowo, jakby pominął kilka części w instalacji. Zacząłem próbować różne wersje ISO. Zawsze to samo, system nie nadaje się do użytku. Mieliście podobnie ? Da się coś z tym zrobić oprócz czekania na poprawkę czy downgrade instalki ?

OOBE celem pominięcia konieczności logowania się do konta Microsoft i wymuszenie konta lokalnego? To ja bym sugerował sprawdzić w necie, jakie są na temat tej możliwości informacje w odniesieniu do 11-tki 25H2 w miarę świeżych buildów…

Posted
33 minutes ago, spocony11 said:

Nie, chodzi o to czy rzeczywiście jest problem z tym wydaniem gdy się loguje do konta MS, dane tak synchronizuje. 

To przykro mi, nie pomogę, gdyż u mnie jest konto lokalne, loguje się Edge czy Office. Natomiast w systemie mam konto lokalne i z tym mi się OOBE skojarzyło - jako mechnizmem do umożliwienia założenia takiego konta przy instalacji systemu.

Posted
3 godziny temu, spocony11 napisał(a):

Chciałem trochę przeczyścić system i zrobiłem bootowalnego pendrive'a

Przeczyścić czy na nowo zainstalować? Bo jak chcesz tylko przeczyści to instaluje się z poziomu systemu, otwierasz ISO w exploratorze i uruchamiasz setup.exe. System się nadpisze.

Posted
17 minutes ago, spocony11 said:

Zupełnie na nowo. Różne cuda już mnie spotykały ale nie pamiętam aby bootowalny pendrive miał taki problem podczas instalacji.

1. Ściągnij niemodyfikowane ISO i użyj Rufusa albo Universal USB Installer?
  2. Użyj innego pendrive'a i sprawdź czy ściągnięte przez Media Creator Tool ISO działa poprawnie?
Posted
17 minut temu, spocony11 napisał(a):

nie pamiętam aby bootowalny pendrive miał taki problem

Czym nagrywasz? Weź tym od Microsoftu  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pisze win7, ale 10 i 11 też bezproblemowo nagrywa.

Posted
10 minut temu, stens napisał(a):

Czym nagrywasz? Weź tym od Microsoftu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poprzedni link jest martwy☹️

Posted
19 minutes ago, stens said:

Czym nagrywasz? Weź tym od Microsoftu  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pisze win7, ale 10 i 11 też bezproblemowo nagrywa.

Jak od Microsoftu, do dlaczego staroć z dobreprogramy zamiast ISO stąd - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]? 🤔

Posted

W zasadzie nie chodzi mi o sposób zrobienia bootowalnego usb ale potwierdzenie czy wersja 8875 ma jakiś bug gdy podczas instalacji następuje logowanie do konta MS. 

Posted

podczas instalacji systemu Windows (zwłaszcza Windows 11), błędy i pętle na etapie logowania do konta Microsoft są powszechnym zjawiskiem.

Typowe przyczyny problemów z logowaniem w OOBE:Pętla błędów sieciowych: Instalator potrafi wyświetlić mylący komunikat: „Do tego potrzebujesz Internetu. Wygląda na to, że nie masz połączenia”, mimo że kabel lub Wi-Fi działają prawidłowo. Jest to znany błąd usług uwierzytelniania Microsoftu

Blokowanie metod obejścia: Microsoft systematycznie łata i blokuje popularne triki na pominięcie logowania (takie jak komenda OOBE\BYPASSNRO czy wpisywanie fałszywych maili typu no@thankyou.com). W nowszych wersjach próba ich użycia często powoduje zawieszenie instalatora, błąd "Coś poszło nie tak" lub nieskończone zapętlenie ekranu logowania.

Jeśli instalator zaciął się na tym etapie, możesz zastosować jedno z poniższych sprawdzonych rozwiązań:Wymuszenie konta lokalnego przez Command Prompt:Na ekranie logowania naciśnij kombinację klawiszy Shift + F10 (lub Shift + Fn + F10 na niektórych laptopach), aby otworzyć Wiersz polecenia.Wpisz poniższą komendę i zatwierdź Enterem (uruchomi to ukryty proces ponownego konfigurowania):

cmdOOBE\BYPASSNRO

Komputer uruchomi się ponownie. Na ekranie sieci pojawi się nowa opcja: „Nie mam Internetu”, co pozwoli Ci założyć standardowe konto lokalne (bez logowania do MS)

Ręczne dodanie użytkownika w tle:Jeśli powyższy krok nie działa, otwórz ponownie okno Shift + F10 i wpisz kolejno

cmdnet user NAZWA_UZYTKOWNIKA /add
net localgroup Administratorzy NAZWA_UZYTKOWNIKA /add
cd oobe
msoobe.exe

Pozwoli to utworzyć czyste konto administratora z pominięciem blokady.

Przygotowanie instalatora przez Rufus (Najskuteczniejsze):Jeśli instalujesz system od nowa z pendrive'a, stwórz nośnik za pomocą darmowego programu Rufus.\
Podczas nagrywania obrazu ISO na USB,

Rufus wyświetli okno z opcjami personalizacji – zaznacz tam opcję „Usuń wymaganie online konta Microsoft” (Remove requirement for an online Microsoft account). Instalator całkowicie pominie ten krok

Posted
5 hours ago, LAGUNA said:

podczas instalacji systemu Windows (zwłaszcza Windows 11), błędy i pętle na etapie logowania do konta Microsoft są powszechnym zjawiskiem.

(ciach…)

Rufus wyświetli okno z opcjami personalizacji – zaznacz tam opcję „Usuń wymaganie online konta Microsoft” (Remove requirement for an online Microsoft account). Instalator całkowicie pominie ten krok

Jak już robisz Copy & Paste z jakiegoś ChataGPT to weź to chociaż sformatuj po ludzku… 🙄