spocony11 Posted July 31 Report Posted July 31 Chciałem trochę przeczyścić system i zrobiłem bootowalnego pendrive'a ze strony MS. PRzy oobe zaczął bardzo długo kręcić kółkiem i ostatecznie nie zainstalował się prawidłowo, jakby pominął kilka części w instalacji. Zacząłem próbować różne wersje ISO. Zawsze to samo, system nie nadaje się do użytku. Mieliście podobnie ? Da się coś z tym zrobić oprócz czekania na poprawkę czy downgrade instalki ? Quote
RIcoRicowski Posted July 31 Report Posted July 31 1 hour ago, spocony11 said: Chciałem trochę przeczyścić system i zrobiłem bootowalnego pendrive'a ze strony MS. PRzy oobe zaczął bardzo długo kręcić kółkiem i ostatecznie nie zainstalował się prawidłowo, jakby pominął kilka części w instalacji. Zacząłem próbować różne wersje ISO. Zawsze to samo, system nie nadaje się do użytku. Mieliście podobnie ? Da się coś z tym zrobić oprócz czekania na poprawkę czy downgrade instalki ? OOBE celem pominięcia konieczności logowania się do konta Microsoft i wymuszenie konta lokalnego? To ja bym sugerował sprawdzić w necie, jakie są na temat tej możliwości informacje w odniesieniu do 11-tki 25H2 w miarę świeżych buildów… Quote
spocony11 Posted July 31 Author Report Posted July 31 Nie, chodzi o to czy rzeczywiście jest problem z tym wydaniem gdy się loguje do konta MS, dane tak synchronizuje. Quote
RIcoRicowski Posted July 31 Report Posted July 31 33 minutes ago, spocony11 said: Nie, chodzi o to czy rzeczywiście jest problem z tym wydaniem gdy się loguje do konta MS, dane tak synchronizuje. To przykro mi, nie pomogę, gdyż u mnie jest konto lokalne, loguje się Edge czy Office. Natomiast w systemie mam konto lokalne i z tym mi się OOBE skojarzyło - jako mechnizmem do umożliwienia założenia takiego konta przy instalacji systemu. Quote
stens Posted July 31 Report Posted July 31 3 godziny temu, spocony11 napisał(a): Chciałem trochę przeczyścić system i zrobiłem bootowalnego pendrive'a Przeczyścić czy na nowo zainstalować? Bo jak chcesz tylko przeczyści to instaluje się z poziomu systemu, otwierasz ISO w exploratorze i uruchamiasz setup.exe. System się nadpisze. Quote
spocony11 Posted July 31 Author Report Posted July 31 Zupełnie na nowo. Różne cuda już mnie spotykały ale nie pamiętam aby bootowalny pendrive miał taki problem podczas instalacji. Quote
RIcoRicowski Posted July 31 Report Posted July 31 17 minutes ago, spocony11 said: Zupełnie na nowo. Różne cuda już mnie spotykały ale nie pamiętam aby bootowalny pendrive miał taki problem podczas instalacji. Ściągnij niemodyfikowane ISO i użyj Rufusa albo Universal USB Installer? Użyj innego pendrive'a i sprawdź czy ściągnięte przez Media Creator Tool ISO działa poprawnie? Quote
stens Posted July 31 Report Posted July 31 17 minut temu, spocony11 napisał(a): nie pamiętam aby bootowalny pendrive miał taki problem Czym nagrywasz? Weź tym od Microsoftu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pisze win7, ale 10 i 11 też bezproblemowo nagrywa. Quote
spocony11 Posted July 31 Author Report Posted July 31 ISO z MS jest w starej wersji, działa bezproblemowo. Problem jest z 8875 czy z ISO z uup czy ze strony MS. Quote
stens Posted July 31 Report Posted July 31 10 minut temu, stens napisał(a): Czym nagrywasz? Weź tym od Microsoftu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poprzedni link jest martwy Quote
RIcoRicowski Posted July 31 Report Posted July 31 19 minutes ago, stens said: Czym nagrywasz? Weź tym od Microsoftu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pisze win7, ale 10 i 11 też bezproblemowo nagrywa. Jak od Microsoftu, do dlaczego staroć z dobreprogramy zamiast ISO stąd - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]? Quote
stens Posted August 1 Report Posted August 1 11 godzin temu, RIcoRicowski napisał(a): dlaczego staroć z dobreprogramy zamiast ISO stąd Bo to jest do nagrywania na USB. Quote
spocony11 Posted August 1 Author Report Posted August 1 W zasadzie nie chodzi mi o sposób zrobienia bootowalnego usb ale potwierdzenie czy wersja 8875 ma jakiś bug gdy podczas instalacji następuje logowanie do konta MS. Quote
RIcoRicowski Posted August 1 Report Posted August 1 4 hours ago, stens said: Bo to jest do nagrywania na USB. Media Creator Tool ze strony Microsoftu nie stworzy Ci bootowalnego pendrive'a tak? A masz jakieś wsparcie? Quote
LAGUNA Posted Sunday at 06:24 PM Report Posted Sunday at 06:24 PM podczas instalacji systemu Windows (zwłaszcza Windows 11), błędy i pętle na etapie logowania do konta Microsoft są powszechnym zjawiskiem. Typowe przyczyny problemów z logowaniem w OOBE:Pętla błędów sieciowych: Instalator potrafi wyświetlić mylący komunikat: „Do tego potrzebujesz Internetu. Wygląda na to, że nie masz połączenia”, mimo że kabel lub Wi-Fi działają prawidłowo. Jest to znany błąd usług uwierzytelniania Microsoftu Blokowanie metod obejścia: Microsoft systematycznie łata i blokuje popularne triki na pominięcie logowania (takie jak komenda OOBE\BYPASSNRO czy wpisywanie fałszywych maili typu no@thankyou.com). W nowszych wersjach próba ich użycia często powoduje zawieszenie instalatora, błąd "Coś poszło nie tak" lub nieskończone zapętlenie ekranu logowania. Jeśli instalator zaciął się na tym etapie, możesz zastosować jedno z poniższych sprawdzonych rozwiązań:Wymuszenie konta lokalnego przez Command Prompt:Na ekranie logowania naciśnij kombinację klawiszy Shift + F10 (lub Shift + Fn + F10 na niektórych laptopach), aby otworzyć Wiersz polecenia.Wpisz poniższą komendę i zatwierdź Enterem (uruchomi to ukryty proces ponownego konfigurowania): cmdOOBE\BYPASSNRO Komputer uruchomi się ponownie. Na ekranie sieci pojawi się nowa opcja: „Nie mam Internetu”, co pozwoli Ci założyć standardowe konto lokalne (bez logowania do MS) Ręczne dodanie użytkownika w tle:Jeśli powyższy krok nie działa, otwórz ponownie okno Shift + F10 i wpisz kolejno cmdnet user NAZWA_UZYTKOWNIKA /add net localgroup Administratorzy NAZWA_UZYTKOWNIKA /add cd oobe msoobe.exe Pozwoli to utworzyć czyste konto administratora z pominięciem blokady. Przygotowanie instalatora przez Rufus (Najskuteczniejsze):Jeśli instalujesz system od nowa z pendrive'a, stwórz nośnik za pomocą darmowego programu Rufus.\ Podczas nagrywania obrazu ISO na USB, Rufus wyświetli okno z opcjami personalizacji – zaznacz tam opcję „Usuń wymaganie online konta Microsoft” (Remove requirement for an online Microsoft account). Instalator całkowicie pominie ten krok Quote
RIcoRicowski Posted Monday at 12:17 AM Report Posted Monday at 12:17 AM 5 hours ago, LAGUNA said: podczas instalacji systemu Windows (zwłaszcza Windows 11), błędy i pętle na etapie logowania do konta Microsoft są powszechnym zjawiskiem. (ciach…) Rufus wyświetli okno z opcjami personalizacji – zaznacz tam opcję „Usuń wymaganie online konta Microsoft” (Remove requirement for an online Microsoft account). Instalator całkowicie pominie ten krok Jak już robisz Copy & Paste z jakiegoś ChataGPT to weź to chociaż sformatuj po ludzku… Quote
LAGUNA Posted Monday at 06:05 AM Report Posted Monday at 06:05 AM ty się o mnie chłopcze nie martw podałem bo pomocne może być, a co znaczy po ludzku to ty pojęcia nie masz. Quote
spocony11 Posted Tuesday at 05:51 AM Author Report Posted Tuesday at 05:51 AM MS wydał Critical OOBE Update, może pomoże. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted Tuesday at 07:53 AM Report Posted Tuesday at 07:53 AM @spocony11 a spróbuj sobie go wgrać przy pomocy tego Ventoy-a [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts