Jump to content

Recommended Posts

Posted
50 minut temu, LAGUNA napisał(a):

Nie w każdym przypadku ale czasem może być pomocny.

Format można zrobić na tym niesystemowym.

Najlepsze darmowe programy do formatowania dysków to EaseUS Partition Master, AOMEI Partition Assistant oraz MiniTool Partition Wizard, oferujące przyjazne interfejsy do zarządzania partycjami. Do trwałego czyszczenia polecany jest HDD Low Level Format Tool,

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Spróbuje! tym HDD Low Level Format Tool + EaseUS Partition Maste i jeszcze tym co mi zapodał kolega @stens ----> EaseUS BitWiper 2.2.1

Czekam aż mi się skopiują Dane z Dysku D na Dysk Przenośny! :)  to jakieś około 1 H i 25 M p.s GRY i FiLMY...

LAGUNA likes this
Posted

Zrób sobie format 

EaseUS Partition Maste

albo tym co podał kolega @stens:)

Barboost84 likes this
Posted

Jak dobrze pamiętam to ja, żem kiedyś! ale to kiedyś tzn. dawno i nie prawda :) to miałem jakiś dysk z BAD Sektorami i jakiś mi Go program naprawiał, przenosząc Uszkodzone Sektory czy jakoś tak? itd. itp. :) ale to było w CHUGO czasu Temu i to jeszcze za czasów DYSKU na  wejście ATA. :) 

a tak  w ogóle to podczas kopiowania tych Danych z dysku na dysk przenośny to czasem ten DYSK D wydaje dziwne dźwięki :) tak jakby się miał na chwile zatrzymywać itp. ale to rzadko! to coś jak go Skanowałem HD TUNE! w poszukiwaniu Czerwonych Bloków i gdy został taki BLOK wykryty :) 

Posted
18 minut temu, Barboost84 napisał(a):

a tak  w ogóle to podczas kopiowania tych Danych z dysku na dysk przenośny to czasem ten DYSK D wydaje dziwne dźwięki

to zależy jakie te dźwięki .

Dźwięki wydawane przez dysk twardy (HDD), takie jak stukanie, klikanie, chrobotanie lub piszczenie, najczęściej oznaczają poważną awarię mechaniczną. Przyczyną jest zazwyczaj uszkodzenie głowic odczytu, zablokowanie silnika lub uszkodzenie powierzchni magnetycznej talerzy. W przypadku takich objawów, należy natychmiast zabezpieczyć dane, ponieważ dysk może wkrótce przestać działać.

P.S Przenieś sobie  puki możesz się do niego dostać bo faktycznie może to być wina tego Dysku te bluskreny.

nie wiem tylko jak tam będzie z tymi Grami.

Barboost84 likes this
Posted
4 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

to zależy jakie te dźwięki .

Dźwięki wydawane przez dysk twardy (HDD), takie jak stukanie, klikanie, chrobotanie lub piszczenie, najczęściej oznaczają poważną awarię mechaniczną. Przyczyną jest zazwyczaj uszkodzenie głowic odczytu, zablokowanie silnika lub uszkodzenie powierzchni magnetycznej talerzy. W przypadku takich objawów, należy natychmiast zabezpieczyć dane, ponieważ dysk może wkrótce przestać działać.

P.S Przenieś sobie  puki możesz się do niego dostać bo faktycznie może to być wina tego Dysku te bluskreny.

nie wiem tylko jak tam będzie z tymi Grami.

Dźwięki które były to takie "STUKANIE" ale już cisza! :) 

jak póki co to zero (BSOD) a pamiętam, że nie raz mi wyskakiwał NIEBIESKI EKRAN przy kopiowaniu większego pliku. np: Filmu w formacie .mkv o wadze 50 GiBa! albo trochę więcej a tu jak dotychczas NIC! a już kopiuje 1 H :) WTF!? Naprawił sie SAM?!

LAGUNA likes this
Posted
2 godziny temu, Barboost84 napisał(a):

Dźwięki które były to takie "STUKANIE" ale już cisza! :) 

to normalne  kazdy Dysk HDD to wydaje ,a zwie się toto:

Parkowanie głowicy dysku twardego (HDD) to funkcja bezpieczeństwa, która polega na przeniesieniu głowic odczytu/zapisu z powierzchni talerzy magnetycznych (gdzie przechowujemy dane) w bezpieczne, wyznaczone miejsce – tzw. strefę parkowania (ang. landing zone lub parking ramp), gdy dysk nie jest używany lub jest wyłączany

Na czym polega parkowanie głowicy?Działanie w spoczynku: Podczas pracy talerze dysku obracają się, a głowice "unoszą się" nad nimi na poduszce powietrznej. Gdy dysk jest wyłączany lub przechodzi w stan bezczynności (idle), głowice są wycofywane poza obszar roboczy talerzy.Strefa parkingowa: Głowice lądują na specjalnej rampie (Ramp Load/Unload) lub w dedykowanej strefie na talerzu (Landing Zone), która nie zawiera danych.Zabezpieczenie: Dzięki temu, nawet jeśli dysk dozna wstrząsu, głowice nie uderzą o magnetyczną powierzchnię, zapobiegając zarysowaniom (tzw. head crash) i utracie danych

to jesteś 500 zł do przodu.:)

Tak na marginesie -czasami warto zrobić kilka razy taki test, mnie raz pokazywał tym podobny programik temp. 140 stopni.

Barboost84 likes this
Posted
1 godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

to normalne  kazdy Dysk HDD to wydaje ,a zwie się toto:

Parkowanie głowicy dysku twardego (HDD) to funkcja bezpieczeństwa, która polega na przeniesieniu głowic odczytu/zapisu z powierzchni talerzy magnetycznych (gdzie przechowujemy dane) w bezpieczne, wyznaczone miejsce – tzw. strefę parkowania (ang. landing zone lub parking ramp), gdy dysk nie jest używany lub jest wyłączany

Na czym polega parkowanie głowicy?Działanie w spoczynku: Podczas pracy talerze dysku obracają się, a głowice "unoszą się" nad nimi na poduszce powietrznej. Gdy dysk jest wyłączany lub przechodzi w stan bezczynności (idle), głowice są wycofywane poza obszar roboczy talerzy.Strefa parkingowa: Głowice lądują na specjalnej rampie (Ramp Load/Unload) lub w dedykowanej strefie na talerzu (Landing Zone), która nie zawiera danych.Zabezpieczenie: Dzięki temu, nawet jeśli dysk dozna wstrząsu, głowice nie uderzą o magnetyczną powierzchnię, zapobiegając zarysowaniom (tzw. head crash) i utracie danych

Nie! Nie Naprawił się Sam... :) zapomniałem dodać znak ??? i nadal gdy robię TEST programem HD TUNE PRO to wywala mi Czerwone Bloki :( a tu SCREENY z Hard Disk Low Level Format Tool.

he he 2 H i Nic to nie dało! :)

Chciałem jeszcze zrobić format tym programem EaseUS Partition Master ale idzie do 30% i tak przez pół godziny nic a nic nie drgnął :( ani o 1% to zrezygnowałem i OFF Go! :)

Formatuje go jeszcze Systemowym :) 

ZNALAZŁEM (Nowy) KABELEK w pudełku od płyty Gównej to jak skończy Formatować to GO jeszcze wymienię! :) a potem to juz sam nie wiem! odłączę GO i CHUGO MU W OKO!  p.s bedzie trza kupić NOWY DYSK! (WD) :)

Posted

zobacz sobie czy coś to da tym darmowym

Jak działa program formatujący dysk AOMEI Partition Assistant?

Jeśli chcesz sformatować dysk przy użyciu oprogramowania AOMEI, należy wykonać następujące działania:

Krok pierwszy - po zainstalowaniu i uruchomieniu programu widoczne są dostępne dyski twarde.

Krok drugi - Należy wybrać prawym przyciskiem myszy partycję do sformatowania, a następnie kliknąć w opcję “formatuj partycję”.  (W Twoim przypadku oczywiście ten Dysk co chcesz go formatować)

Krok trzeci - Ostatnim etapem jest potwierdzenie wyboru.

Jeśli nic nie zrobi to najlepsza opcja odłączyć go od komputera.

P.S. 

z tym WD też są różne opinie,

ale nie kupuj teraz są strasznie drogie.

Barboost84 likes this
Posted

Victoria537.zip

Rozpakuj

Victoria.exe uruchom jako admin

W oknie

Drive Info :

zaznacz dysk do diagnozy.

Przejdź do okna

Test

Zaznacz

Remap - Ustawienie fabryczne jest "Ignore" dotyczy postępowania po wykryciu błędów Remap powoduje zapisanie wadliwego sektora w tablicy błędów i podstawienie sektora z puli rezerwowej.

Grid – zaznaczony wyświetla jak Hdtune, odznaczony pokazuje odczyt na osi czasu.

Przycisk Scan

Właściwym postępowaniem jest raczej skanowanie dysku z funkcją Ignore, gdyż pozwala ono określić miejsca uszkodzeń i utworzenia partycji w obszarach wolnych od badów. Oraz pokazanie wyniku na forum.

Prawy myszy na wynikach(dolna część tabeli)

Select All

Copy selected

Przykład:

Jeśli Bady pojawiają się w określonym obszarze przepisujesz adres pierwszego bloku z błędami i adres ostatniego. Zakładasz 1 partycję o rozmiarze mniejszym od uszkodzonych, drugą - cały obszar uszkodzonych, 3 pozostałe. Formatujesz 1 i 3 partycję, drugą usuwasz i pozostawiasz miejsce nieprzydzielone. Taki dysk może jeszcze podziałać, choć ja nic ważnego bym na nim nie trzymał.

crypt and Barboost84 like this
Posted

Tylko 

Jeśli dysk ma bardzo dużo bad sektorów, a parametr 05 (Reallocated Sectors Count) w SMART szybko rośnie, remapowanie nic nie da – dysk należy wymienić.

Barboost84 likes this
Posted
6 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

Jeśli chcesz sformatować dysk przy użyciu oprogramowania AOMEI, należy wykonać następujące działania:

Krok pierwszy - po zainstalowaniu i uruchomieniu programu widoczne są dostępne dyski twarde.

Krok drugi - Należy wybrać prawym przyciskiem myszy partycję do sformatowania, a następnie kliknąć w opcję “formatuj partycję”.  (W Twoim przypadku oczywiście ten Dysk co chcesz go formatować)

P.S. 

co do Dysków od WD! to zawsze miałem od tej Firmy DYSKI HDD i nigdy nie miałem problemu z nimi! np: miałem 12 lat kompa z procesorem AMD Phenom II 940BE od 2008 roku odkąd AMD wprowadziło na rynek te procesory i w tym komputerze 2-3 DYSKI od WD i do roku 2020 ani jeden nie pi****lnął! ZERO jakichkolwiek PROBLEMÓW 0 czegokolwiek! a najlepsze to, że te DYSKI nadal działają, ale już nie u mnie, tylko u innego spadkobiercy mego starego blaszaka! :) Więc moja opinia o dyskach WD! jest taka, że to jedne z najlepszych DYSKÓW i  kropka .  :) 

Posted
6 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

P.S. 

Formatowałem już tyloma i tyloma PROGRAMAMI w wersji FULL! (Tym też co podałeś) i nadal mi HD TUNE wywala info od Błędnych Sektorach! :( tylko dlaczego ON! a np. w Hard Disk Low Level Format Tool po 2 H testu NIC! a NIC! że wszystko jest OK! WTF?! :O  o co kaman!? inne 2 Dyski skanuje tym HD TUNE i ZERO czerwonych :) 

LAGUNA likes this
Posted
5 godzin temu, Barboost84 napisał(a):

nadal mi HD TUNE wywala info od Błędnych Sektorach! :( tylko dlaczego ON! a np. w Hard Disk Low Level Format Tool po 2 H testu NIC! a NIC! że wszystko jest OK!

Sytuacja, w której HD Tune (zakładka Health lub Error Scan) zgłasza błędy, a program typu HDD Low Level Format Tool (LLF) nie widzi problemów podczas pracy, jest bardzo częsta. Wynika ona z różnic w sposobie działania tych narzędzi.

1. HD Tune czyta, LLF Tool pisze (remapowanie w locie)HD Tune (odczyt): Kiedy HD Tune skanuje dysk, próbuje odczytać dane z każdego sektora. Jeśli sektor jest uszkodzony fizycznie, odczyt trwa bardzo długo lub kończy się błędem – HD Tune oznacza go na czerwono.HDD LLF Tool (zapis): Ten program nie tylko czyta, ale zeruje (zapisuje) każdy sektor (ang. write). Kiedy nowoczesny dysk HDD napotyka błąd zapisu w uszkodzonym sektorze, kontroler dysku automatycznie „wycina” ten sektor i zastępuje go sektorem z puli zapasowej (tzw. remapowanie/reallocation).Efekt: LLF Tool naprawia powierzchnię (tymczasowo lub trwale), "przesuwając" problematyczne miejsce, dlatego po 2 godzinach testu kończy pracę, zgłaszając, że wszystko jest OK

Twoje bad sektory mogą być tzw. "soft bad sectors" (błędy logiczne, niespójność danych)
Dysk nie mógł ich odczytać (HD Tune widział błąd), ale gdy HDD LLF Tool wymusił zapis (wyzerowanie), sektor został odświeżony i znów działa poprawnie.Jeśli SMART (zakładka Health) pokazywał parametr C5 (Current Pending Sector Count), to wyzerowanie zazwyczaj powoduje jego spadek do zera, o ile sektor nie jest trwale uszkodzony fizycznie.
Co to oznacza dla dysku?Niestety, błędy, które wyłapuje HD Tune, często zwiastują fizyczną degradację powierzchni (uszkodzenie mechaniczne)

To nie jest naprawa: HDD Low Level Format Tool nie naprawia fizycznych uszkodzeń (rysek na talerzach). On tylko ukrywa problem przed systemem, używając zapasowych sektorów.Dysk wciąż może być uszkodzony: Jeśli po zerowaniu w HD Tune (zakładka Health) parametr 05 (Reallocated Sectors Count) lub C5 (Current Pending Sector) nadal rośnie, oznacza to, że dysk "sypie" bad sektorami i należy go wymienić.

Niestety jednak będziesz go musiał wymieniać.

Posted
2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Sytuacja, w której HD Tune (zakładka Health lub Error Scan) zgłasza błędy, a program typu HDD Low Level Format Tool (LLF) nie widzi problemów podczas pracy, jest bardzo częsta. Wynika ona z różnic w sposobie działania tych narzędzi.

1. HD Tune czyta, LLF Tool pisze (remapowanie w locie)HD Tune (odczyt): Kiedy HD Tune skanuje dysk, próbuje odczytać dane z każdego sektora. Jeśli sektor jest uszkodzony fizycznie, odczyt trwa bardzo długo lub kończy się błędem – HD Tune oznacza go na czerwono.HDD LLF Tool (zapis): Ten program nie tylko czyta, ale zeruje (zapisuje) każdy sektor (ang. write). Kiedy nowoczesny dysk HDD napotyka błąd zapisu w uszkodzonym sektorze, kontroler dysku automatycznie „wycina” ten sektor i zastępuje go sektorem z puli zapasowej (tzw. remapowanie/reallocation).Efekt: LLF Tool naprawia powierzchnię (tymczasowo lub trwale), "przesuwając" problematyczne miejsce, dlatego po 2 godzinach testu kończy pracę, zgłaszając, że wszystko jest OK

Twoje bad sektory mogą być tzw. "soft bad sectors" (błędy logiczne, niespójność danych)
Dysk nie mógł ich odczytać (HD Tune widział błąd), ale gdy HDD LLF Tool wymusił zapis (wyzerowanie), sektor został odświeżony i znów działa poprawnie.Jeśli SMART (zakładka Health) pokazywał parametr C5 (Current Pending Sector Count), to wyzerowanie zazwyczaj powoduje jego spadek do zera, o ile sektor nie jest trwale uszkodzony fizycznie.
Co to oznacza dla dysku?Niestety, błędy, które wyłapuje HD Tune, często zwiastują fizyczną degradację powierzchni (uszkodzenie mechaniczne)

To nie jest naprawa: HDD Low Level Format Tool nie naprawia fizycznych uszkodzeń (rysek na talerzach). On tylko ukrywa problem przed systemem, używając zapasowych sektorów.Dysk wciąż może być uszkodzony: Jeśli po zerowaniu w HD Tune (zakładka Health) parametr 05 (Reallocated Sectors Count) lub C5 (Current Pending Sector) nadal rośnie, oznacza to, że dysk "sypie" bad sektorami i należy go wymienić.

Niestety jednak będziesz go musiał wymieniać.

Napisze Tak! ten Dysk a tym bardziej ta płyta Gówna! bo inaczej jej nie idzie nazwać! gdyż ona jest poje84n4! dosłownie w tego słowa znaczeniu!

Formaty tymi programami co mi podaliście, zmiana kabli, itp. itd. NIC a NIC nie pomogło! 🤔

ale! :) 

Naprawiło się dopiero po zmianie wejść SATA z C pod D i D pod C :) pozostały trzeci Dysk nie Ruszany!

ale gdy zmieniałem wejścia SATA pod pozostałe inne których jest jeszcze 4 a razem ich jest na płycie Gówna! 6 to dopiero Czerwonych mi na leciało!

Patrz na Screeny.

1. Screen to przed zmianą wejść SATA

2. Po zmianie wejść SATA [D na C i C na D] dysk C po zmianie nadal ZIELONY! tak jak i dysk D :) 

3 i 4. to po zmianie wejścia SATA z dysku D pod pozostałe wejść SATA na płycie Gówna!.

5. Aktualny HEALTH! :) DYSKU (D) 

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC!

p.s Mam jeszcze chęć zgrać wszystko z Dysku F: i zrobić  tym programem "Hard Disk Low Level Format Tool" format i czy warto to zrobić? 🤔

Posted
34 minuty temu, Barboost84 napisał(a):

Mam jeszcze chęć zgrać wszystko z Dysku F: i zrobić  tym programem "Hard Disk Low Level Format Tool" format i czy warto to zrobić

Tak zwłaszcza jesli przez te 5 lat cały czas było cos wgrywane kasowane.

Przez 5 lat  Dysk gromadzi tysiące zbędnych plików, pozostałości po programach, wpisów w rejestrze i błędów konfiguracyjnych, co znacząco spowalnia jego działanie. (cały czas mowa o dysku HDD)

(tradycyjny dysk talerzowy), pełne formatowanie może pomóc w znalezieniu uszkodzonych sektorów.
TYLKO JESZCZE RAZ 

Backup, backup, backup: Formatowanie trwale usuwa wszystkie dane z dysku. 
Dopiero po pełnym formatowaniu wgrywaj co tam masz do wgrania.:)

Systemowy jeśli nie sprawia problemów

działa stabilnie , nie jest to konieczne, ale nadal zalecane dla odświeżenia systemu.

Barboost84 likes this
Posted
5 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

Tak zwłaszcza jesli przez te 5 lat cały czas było cos wgrywane kasowane.

Przez 5 lat  Dysk gromadzi tysiące zbędnych plików, pozostałości po programach, wpisów w rejestrze i błędów konfiguracyjnych, co znacząco spowalnia jego działanie. (cały czas mowa o dysku HDD)

(tradycyjny dysk talerzowy), pełne formatowanie może pomóc w znalezieniu uszkodzonych sektorów.
TYLKO JESZCZE RAZ 

Backup, backup, backup: Formatowanie trwale usuwa wszystkie dane z dysku. 
Dopiero po pełnym formatowaniu wgrywaj co tam masz do wgrania.:)

Systemowy jeśli nie sprawia problemów

działa stabilnie , nie jest to konieczne, ale nadal zalecane dla odświeżenia systemu.

OK! Dzięki za iNFO! p.s DYSK F ma 4 LATA! :) ale zrobię mu FORMATA! a tak profilaktycznie! niech chłopak se po oddycha odświeżonymi sektorami! :) lol

Posted

Zrobiłem  odświeżanie Dysku F! najpierw wszedł Hard Disk Sentinel (4H) a po tym Hard Disk Low Level Format Tool (2H) ale jeszcze tak z ciekawości zrobiłem TEST programem HD TUNE! dysku D i wczoraj było OK! a dzisiaj to samo co było prędzej! p.s J@ P3RD0L3! co za Gówno! (4 screen)

Posted

Użyłeś bardzo dobrych narzędzi, ale jeśli po pełnym niskopoziomowym formatowaniu (Low Level Format) błędy powracają w tym samym miejscu, oznacza to, że powierzchnia magnetyczna dysku jest trwale uszkodzona.
Dlaczego błędy wracają?Fizyczne Bad Sectory: Niskopoziomowy format (za pomocą HDD LLF Tool) próbuje nadpisać sektory zerami. Jeśli sektor jest fizycznie zniszczony (rysa na talerzu, uszkodzona głowica), dysk nie może go poprawnie zapisać ani odczytać.Wyczerpana pula rezerwowa: Dyski mają "zapasowe sektory", którymi zastępują te uszkodzone (tzw. remapping). Jeśli w Hard Disk Sentinel widzisz wysokie wartości w parametrach Reallocated Sectors Count lub Current Pending Sector Count
, oznacza to, że dysk nie ma już czym zastępować uszkodzonych miejsc.

Brak stabilności: Dysk nie jest godny zaufania. Błędy, które widzisz w HD Tune, będą się rozprzestrzeniać.Ryzyko utraty danych: Jeśli trzymasz tam ważne pliki, natychmiast zrób kopię zapasową na inny nośnik.

POWAŻNIEJSZYCH ZABAW już nie rób bo się całkiem nie dostaniesz do Dysku.

Odłącz go od komputera.:) i czekaj na lepsze czasy aż ceny będą normalne.

a to już tak poza tematem

to tylko jako ciekawostka jakie przekręty robili.

Barboost84 likes this
Posted
54 minuty temu, LAGUNA napisał(a):

Użyłeś bardzo dobrych narzędzi, ale jeśli po pełnym niskopoziomowym formatowaniu (Low Level Format) błędy powracają w tym samym miejscu, oznacza to, że powierzchnia magnetyczna dysku jest trwale uszkodzona.
Dlaczego błędy wracają?Fizyczne Bad Sectory: Niskopoziomowy format (za pomocą HDD LLF Tool) próbuje nadpisać sektory zerami. Jeśli sektor jest fizycznie zniszczony (rysa na talerzu, uszkodzona głowica), dysk nie może go poprawnie zapisać ani odczytać.Wyczerpana pula rezerwowa: Dyski mają "zapasowe sektory", którymi zastępują te uszkodzone (tzw. remapping). Jeśli w Hard Disk Sentinel widzisz wysokie wartości w parametrach Reallocated Sectors Count lub Current Pending Sector Count
, oznacza to, że dysk nie ma już czym zastępować uszkodzonych miejsc.

Brak stabilności: Dysk nie jest godny zaufania. Błędy, które widzisz w HD Tune, będą się rozprzestrzeniać.Ryzyko utraty danych: Jeśli trzymasz tam ważne pliki, natychmiast zrób kopię zapasową na inny nośnik.

POWAŻNIEJSZYCH ZABAW już nie rób bo się całkiem nie dostaniesz do Dysku.

Odłącz go od komputera.:) i czekaj na lepsze czasy aż ceny będą normalne.

a to już tak poza tematem

Rozumiem! :) ale dlaczego Program HD TUNE PRO (FULL) widzi te błędy na dysku D a pozostałe dwa Programy ich nie widzą? np: piszesz o nadpisywaniu sektorów przez HDD LLF Tool toż on NIC! nie zrobił! :) bo NIC nie znalazł! :) Jedynie co zrobił to wyczyścił mi dysk z danych i zabrał mój czas! :) 

Sorry! za zawroty du*y! ale Dzięki za Opd! :)

Więc nie ma sensu dalej drążyć TEMATU i czegokolwiek robić? 

LAGUNA likes this
Posted

Różnice w metodzie skanowania (Error Scan)HD Tune Pro (Full Scan): Wykonuje pełny odczyt każdego sektora dysku, a czerwony kwadrat oznacza nie tylko uszkodzenie fizyczne, ale także sytuację, w której sektor nie odpowiada w określonym czasie (tzw. wolne sektory).Inne programy (np. CrystalDiskInfo): Często opierają się głównie na odczycie danych S.M.A.R.T. (czyli "raportu" o stanie dysku, który sam dysk generuje), a nie na fizycznym "skanowaniu powierzchni" sektor po sektorze.Wniosek: Dysk może mieć sektory, które są "wolne" (jeszcze nie padły, ale są słabe), co HD Tune wykryje jako błąd, a S.M.A.R.T. uzna za działające, choć gorsze.

Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

Odłącz go od komputera.:)

Barboost84 likes this
Posted

Diagnostyka i naprawa HDD pod systemem win nie daje zazwyczaj oczekiwanych efektów. Szczególnie przy użyciu takich programów jak Hdtune. Victoria 5.37 pozwala określić adres i rodzaj błędu, a oprogramowanie np. DMD,E dokonać prób zapisów określonego wzorca w tych lokalizacjach. Tylko trzeba wiedzieć co i jak.

Wydając na pendrive 20 zł i instalując bootowalny:

Password for archive: strelec

Uzyskujemy dostęp do oprogramowania w miarę skutecznego. Kombajn Strelce jest narzędziem przydatnym i w innych sytuacjach.

Programy MS-DOS

Te programy nie pracują natywnie pod UEFI. Są to narzędzia oparte na środowisku DOS, dlatego aby z nich skorzystać na nowoczesnym komputerze, konieczne jest włączenie w BIOS/UEFI trybu CSM (Compatibility Support Module) lub Legacy

HDD polecane

MHDD 4.6

Victoria 3.52

HDAT2 7.6

Opisy MHDD w sieci.

wątpliwe

HDD Regenerator 2011

HDDaRTs 20.03.2025 (autor programu Ander_73 ) (nie znam)

Barboost84 likes this
Posted
Godzinę temu, Slawek79 napisał(a):

Diagnostyka i naprawa HDD pod systemem win nie daje zazwyczaj oczekiwanych efektów. Szczególnie przy użyciu takich programów jak Hdtune. Victoria 5.37 pozwala określić adres i rodzaj błędu, a oprogramowanie np. DMD,E dokonać prób zapisów określonego wzorca w tych lokalizacjach. Tylko trzeba wiedzieć co i jak.

Wydając na pendrive 20 zł i instalując bootowalny:

Password for archive: strelec

Uzyskujemy dostęp do oprogramowania w miarę skutecznego. Kombajn Strelce jest narzędziem przydatnym i w innych sytuacjach.

Programy MS-DOS

Te programy nie pracują natywnie pod UEFI. Są to narzędzia oparte na środowisku DOS, dlatego aby z nich skorzystać na nowoczesnym komputerze, konieczne jest włączenie w BIOS/UEFI trybu CSM (Compatibility Support Module) lub Legacy

HDD polecane

MHDD 4.6

Victoria 3.52

HDAT2 7.6

Opisy MHDD w sieci.

wątpliwe

HDD Regenerator 2011

HDDaRTs 20.03.2025 (autor programu Ander_73 ) (nie znam)

Czytałem o tym Programie MHDD i jak ktoś się nie zna tzn. (JA!) to lepiej tego nie ruszać... :) ale THX! za POMOC! :) 

p.s Dam se Siana!

Ciekawe czy kupie gdzieś Taniej Używany 1TB w Dobrym Stanie tzn. bez tych Komunistów! :)  bo wydać 500 zeta to mi nie bardzo sie Widzi! :( 

LAGUNA likes this
Posted

nie baw się już w żadne regeneracje bo to nic nie da, a spierniczysz całkiem.

Jeśli dysk jest fizycznie uszkodzony, jest spora szansa, że ten program dobije go tak, że żadnych danych nie będzie się już z niego dało odzyskać.

Jak byś był zainteresowany to można ratalnie brać dysk tylko teraz mają kłopoty z dostawami 1TB.:)

ewentualnie używki jak podał kolega.

Tak jeszcze zerknąłem w allegro i (zaryzykować jak najtaniej)ale 500GB na czas dzisiejszy.

Barboost84 likes this
Posted

Nie mnie podejmować decyzję,ale masz  jeszcze dwa dobre dyski plus przenośny,to ja bym się wstrzymał z zakupem teraz nowego.

Ale to tylko mówię za siebie.

Barboost84 likes this
Posted
2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

Nie mnie podejmować decyzję,ale masz  jeszcze dwa dobre dyski plus przenośny,to ja bym się wstrzymał z zakupem teraz nowego.

Ale to tylko mówię za siebie.

Masz Racje! mam 2 TB w Piekarniku i 3 Przenośne 1 TiBa - 750  GiBa  - 320  GiBa to wole poczekać! :) THX! Wszystkim za POMOC i ODP.

5 godzin temu, stens napisał(a):

A tutaj Masz 210zł

STAN! stan: NOWY! :) taaa Srały Much przyjdzie WIOSNA! ale dzięki za odp.

Posted
2 godziny temu, Barboost84 napisał(a):

Masz Racje! mam 2 TB w Piekarniku i 3 Przenośne 1 TiBa - 750  GiBa  - 320  GiBa to wole poczekać! :) THX! Wszystkim za POMOC i ODP.

STAN! stan: NOWY! :) taaa Srały Much przyjdzie WIOSNA! ale dzięki za odp.

Tutaj możesz się mylić😋 pół roku temu kupiłem 5 podobnych, tylko WD Black. Są włożone do NAS-a i połączone w RAID. Mielą non stop dane i nie wykazują żadnych niepokojących oznak. Przyszły zapakowane oryginalnie w folie antystatyczną, SMART był zerowy. Tak wiem, że można wyzerować SMART  jak i cały dysk w specjalny sposób, jednak śmiem twierdzić, że nie miało to miejsca. Dyski na 99% były fabrycznie nowe i nigdy nie przeszły przez żadne ręce.

Polecam serie "BLACK", jest to 7200rpm, a prędkości odczytu/zapisu średnio 110-140MB/s.

LAGUNA likes this
Posted

No i znów zaczął mi ten DYSK brudzić w SYSTEMIE! a tak pięknie było do czasu, aż Ikony zaczęły znikać itp. itd. a najgorsze to, że System nie chciał startować, ale tylko jak odłączyłem ten DYSK to wszystko nagle wróciło do NORMY!

Więc go już odłączyłem na STAŁE i tak będzie najlepiej! :) Miłego Spokojnego Dnia Wszystkim! 

9 godzin temu, 88jankowalski88 napisał(a):

Tutaj możesz się mylić😋 pół roku temu kupiłem 5 podobnych, tylko WD Black. Są włożone do NAS-a i połączone w RAID. Mielą non stop dane i nie wykazują żadnych niepokojących oznak. Przyszły zapakowane oryginalnie w folie antystatyczną, SMART był zerowy. Tak wiem, że można wyzerować SMART  jak i cały dysk w specjalny sposób, jednak śmiem twierdzić, że nie miało to miejsca. Dyski na 99% były fabrycznie nowe i nigdy nie przeszły przez żadne ręce.

Polecam serie "BLACK", jest to 7200rpm, a prędkości odczytu/zapisu średnio 110-140MB/s.

OK! ale ten twój Sprzedawaca nie jest zbytnio zaufany :) chyba wole kupić od tego Gościa! (SUPER SPRZEDAWCA) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] p.s Jak Myślisz? :) 

LAGUNA likes this
Posted
12 godzin temu, 88jankowalski88 napisał(a):

Polecam serie "BLACK", jest to 7200rpm

no też bym się nad takim zastanowił, dobre dyski ,a tylko 4zł różnicy między nimi.

Jeśli musisz to wybrałbym właśnie tego BLACK-A

tylko ten co podał kolega jes2,5 cala to miej na uwadze.(co prawda to nie jest żaden problem żeby go zamontować)