Skocz do zawartości

AMD 9950x3D 2 - oficjalna premiera nowego procesora AMD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AMD oficjalnie potwierdziło, że premiera procesora AMD Ryzen 9 9950X3D2 Dual Edition odbędzie się 22 kwietnia 2026 roku. Prawdopodobnie dzień przed uruchomieniem sprzedaży poznamy wyniki wydajności niezależnych serwisów - tak przynajmniej było w przypadku modelu AMD Ryzen 7 9850X3D.

Nowy procesor niestety jest bardziej prądożerny (170W < 200W) - więc istnieją obawy, że tradycyjne chłodzenie powietrzne Noctua NH-D15 G2 LBC może mu nie dać rady.

Być może Noctua wykorzystałaby to do premiery swojego pierwszego, chłodzenia wodnego AiO bez pomp:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ciekawi mnie to AiO, bo zawsze byłem wierny chłodzeniu tradycyjnemu (wiatraki), a od AiO odrzucało mnie, że prostota zostaje skomplikowana - a to gumy zaczną parcieć i węże przeciekać, a to pompa się zatrze...

... w Noctua ma nie być w ogóle pompy  a przesuwanie cieczy ma być sprytnie rozwiązane przez prawa fizyczne.

Co do procesora - jest drożej i osobiście nie czuję się napalony, aby wymienić na najnowszy model - nie wiadomo jakie osiągnie wyniki wydajności i jak będzie się grzał, poza tym już raz wymieniłem 7950x3d na 9950x3d , więc kolejny procesor jak już miałbym nabyć, to wolałbym "pożegnalny" - ostatni, który trafi na platformę AM5. :)

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Do niedawna przez 15 lat użytkowałem jeden komputer z Windowsem 7, więc ten, który mam teraz, traktuję jako nagrodę za 15 lat ochrony środowiska w postaci ograniczenia konsumpcji i niegenerowania elektrośmieci.

Pojawiła się okazja, to po tylu latach wyrzeczeń zaszalałem i nadrobiłem zaległości. Ale na co dzień nie śpię na pieniądzach, dlatego już wrócił tryb rozsądku i tak jak pisałem - śledzę temat z zainteresowaniem, natomiast raczej nie spodziewam się przełomu i skończy się na dalszym oczekiwaniu na absolutny finał platformy AM5. Bardziej niż sama zmiana procesora ciekawi mnie, jak będzie z temperaturami i czy fizyka w tej nowej Noctui faktycznie zastąpi tradycyjne AiO z awaryjnymi pompami.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Tutaj masz troszkę o nim

Kocurek lubi to