Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Szukam windowsa pod moją maszynę:

CPU: i7 13700KF
Płyta główna: MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI
GPU: MSI Geforce 4070 super 12GB Gaming x slim
Pamięć: 2x16GB Goodram DDR5 6400mhz cl32
Dysk: M2 SSD Lexar professional NM800 Pro 1TB
Zasilacz: MSI MPG A1000G PCIE5 1000W
Monitor: BENQ Zowie XL2546K

Cooler CPU: Endrofy navis F240, 2x120mm

Pasta na procku: Kryonaut TG-K-001-RS

Komputer w 99% służy do gier, nie potrzebuję zbędnego oprogramowania, czasami jedynie zdarza mi się pracować zdalnie i przez VPNa w windowsie muszę łączyć się z serwerem firmowym na którym stoi dedykowana aplikacja do pracy. Do tej pory korzystałem z windowsaxlite, dokładnie to 10 pro optimum, było ok ale nie dawno wymieniałem płytę główną i ramy, robiłem format, instalowałem najnowszą wersję tego windowsa ale wkurza mnie brak spolszczenia w zakładce ustawienia(reszta jest spolszczona). Gierki to CS2 oraz jakieś inne starsze shootery(WarRock etc.). Zależy mi na pełnej optymalizacji, brak zbędnych pierdół w procesach itd.  Najbardziej leży mi aby dalej był win10, tylko teraz czy iść w stocka czy jakiś custom? Custom jedynie jest pod tym względem dla mnie spoko bo nie muszę się grzebać debloatem systemu i oszczędzam czas.

Posted
7 godzin temu, xxmisiek napisał(a):

Cześć,

Szukam windowsa pod moją maszynę:

Zasilacz: MSI MPG A1000G PCIE5 1000W
Monitor: BENQ Zowie XL2546K

Cooler CPU: Endrofy navis F240, 2x120mm

Pasta na procku: Kryonaut TG-K-001-RS

Komputer w 99% służy do gier, nie potrzebuję zbędnego oprogramowania, czasami jedynie zdarza mi się pracować zdalnie i przez VPNa w windowsie muszę łączyć się z serwerem firmowym na którym stoi dedykowana aplikacja do pracy. Do tej pory korzystałem z windowsaxlite, dokładnie to 10 pro optimum, było ok ale nie dawno wymieniałem płytę główną i ramy, robiłem format, instalowałem najnowszą wersję tego windowsa ale wkurza mnie brak spolszczenia w zakładce ustawienia(reszta jest spolszczona). Gierki to CS2 oraz jakieś inne starsze shootery(WarRock etc.). Zależy mi na pełnej optymalizacji, brak zbędnych pierdół w procesach itd.  Najbardziej leży mi aby dalej był win10, tylko teraz czy iść w stocka czy jakiś custom? Custom jedynie jest pod tym względem dla mnie spoko bo nie muszę się grzebać debloatem systemu i oszczędzam czas.

Tylko przeczytaj dokładnie na pierwszej stronie co usunięto z systemu. 

starcraft2fan and piosylant like this
Posted
W dniu 27.02.2026 o 10:39, xxmisiek napisał(a):

Z takim pudłem nie szukałbym moda, tylko szedł w zwykły Pro lub nawet Home. Unikniesz problemów z działaniem gier. Na tym sprzęcie każdy system będzie latał jak BMW po rondzie. 👍

Kastraty są spoko na stare i wolne sprzęty. Ty masz silnik Ferrari, a szukasz do niego karoserii od tuningowanego Cinquecento... Nie polecam. 😉