Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od dłuższego już czasu szukam narzędzia, które pozwoli na osiągnięcie podobnej funkcjonalności, która od nie wiem ilu już lat jest dostępna w OSX. Czyli tagowanie plików i folderów kolorowymi etykietami ale tak, żeby widział to każdy program, którym przegląda się zawartość folderu, to samo dotyczy przeglądania choćby Eksploratorem Windows udostępnionego zasobu sieciowego na komputerze innego użytkownika, który takowych etykiet użył. Czyli to musi być coś, co stanowi jakieś rozszerzenie powłoki systemowej. Jakieś pomysły może?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - poglądowy artykuł jak to działa na OSX i co by mnie najbardziej w sumie satysfakcjonowało.

Opublikowano

Taką funkcjonalność z tego co mi wiadomo możesz  uzyskać poprzez zamienniki file explorera tyle że w przypadku wywołania okna wskazania plików z innego programu raczej ci to nie zadziała z uwagi że to jest pewnie całkowicie inne okno które ma swoje ustawienia gdzieś w Shellu albo innym typie. Żeby to miało sens musi to być zaimplementowane natywnie w systemie tak jak to opisujesz.

Sprawdź takie alternatywy :
OneCommander - 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Files - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
50 minutes ago, TheStraight said:

Taką funkcjonalność z tego co mi wiadomo możesz  uzyskać poprzez zamienniki file explorera tyle że w przypadku wywołania okna wskazania plików z innego programu raczej ci to nie zadziała z uwagi że to jest pewnie całkowicie inne okno które ma swoje ustawienia gdzieś w Shellu albo innym typie. Żeby to miało sens musi to być zaimplementowane natywnie w systemie tak jak to opisujesz.

Sprawdź takie alternatywy :
OneCommander - 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Files - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ano właśnie - bez innego softu działać będzie tylko w obrębie danego programu. Z tagowaniem plików jest niestety znacznie większy problem niż z tagowaniem samych folderów, którym podmienić ikonę wyświetlaną jest banalnie prosto (nawet z poziomu systemu), a widoczne jest to np. na udostępnionych zasobach, również dla innych komputerów z Windows w sieci.