kucykpl Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 Wyczytałem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] że te wpisy w reg przyśpieszają dysk ssd nv2 nawet o 45%. Testował ktos to ? LAGUNA lubi to Cytuj
TheStraight Opublikowano 23 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2025 Czemu tylko o 45% a nie o 85%. Jeszcze po zastosowaniu dodaje ci kolejne 100% pojemności LAGUNA lubi to Cytuj
zen888 Opublikowano 24 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2025 Testowałem sprzęt pod względem poprawy szybkości po zastosowaniu wpisów w rejestrze i stwierdzam, że jeśli chodzi o duże pliki - ciągły jednolity transfer - to nie ma żadnego przyrostu prędkości. Przyrost około 20% występuje wyłącznie przy transferze dużej ilości drobnych plików - to zresztą było w opisie od M$ - znacznej poprawie ulegają operacje I/O dla dysków SSD/M2. W codziennym użytkowaniu dla domowych PC to będzie trudne do zauważenia. Co innego serwery w centrach danych, tam na pewno to się odczuje. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2025 4 godziny temu, zen888 napisał(a): Co innego serwery w centrach danych, tam na pewno to się odczuje. i tylko tutaj Cytuj
kucykpl Opublikowano 24 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2025 22 godziny temu, TheStraight napisał(a): Czemu tylko o 45% a nie o 85%. Jeszcze po zastosowaniu dodaje ci kolejne 100% pojemności Nie nabijaj się. Lepiej spytać tu nić wrzucać jakieś goowno w system. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 Ale tutaj kolega @TheStraight wcale się nie nabija tym "Czemu tylko o 45% a nie o 85%." bo równie dobrze może być minus 45% . Ddotyczy wyłącznie wąskiego zakresu operacji (np. długotrwały, sekwencyjny zapis), a nie ogólnej szybkości systemu. Codzienne używanie (uruchamianie programów, gry, przeglądanie internetu) nie odczuje żadnej różnicy. jarexpol lubi to Cytuj
TheStraight Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 Wczoraj sam sprawdziłem i u mnie nie podeszło ale na to ma wpływ wiele czynników. U mnie nie ma to sensu. Przed : Po : LAGUNA i jarexpol lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2025 bo to jest taka papierowa zagrywka co to M$ nie wymyślił, a jakia "korzyść z tego jest." Ostatnie badania ujawniają, że istnieje ukryty sterownik NVMe w systemie Windows 11, który może znacząco poprawić wydajność dysków SSD. Nowoczesne rozwiązania technologiczne, takie jak szybkie pamięci flash, mogą zyskać na prędkości dzięki zastosowaniu tego sterownika. Kluczowe znaczenie ma również możliwość przyspieszenia transferu danych oraz zredukowania opóźnień. Użytkownicy mogą zauważyć znaczny wzrost szybkości działania aplikacji oraz systemu operacyjnego jako całości. Warto przetestować ten sterownik, aby maksymalnie wykorzystać potencjał swojego sprzętu komputerowego. Dzięki tej aktualizacji Windows 11 staje się jeszcze bardziej atrakcyjnym systemem dla entuzjastów technologii i graczy. Jak to działa na wyobraźnie. Pojawia się jednak pytanie czy i kiedy podobne rozwiązanie trafi oficjalnie do konsumenckiego Windows 11. Obecnie entuzjaści mogą aktywować sterownik za pomocą zmian w rejestrze, ale wiąże się to z ryzykiem. Wiele narzędzi firm trzecich, w tym popularne aplikacje do zarządzania dyskami jak Samsung Magician czy Western Digital Dashboard, nie jest jeszcze z nim w pełni kompatybilnych i może działać nieprawidłowo. jarexpol lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi