Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

intel core i7-4710mq cpu 2,50ghz  

płyta durian 7a1 lenovo

nvidia geforce 840m

intel hd graphics 4600

pamięć 16 gb ram 1600 mhz

dysk adata su650 512 gb

Potrzebny system pod starsze gierki grim dawn darksiders. Najlepiej jakiś mod jako drugi system bez defendera , aktualizacji oraz sieci.

Obecnie win 11 pro działa bez zarzutu do filmów i internetu . Wyżej wymienione gry da się grać 25-28 klatek . System czysty bez modyfikacji. 

Rozdzielczość ekranu 1600 na 900

Opublikowano

Na dokładnie takim samym procku + 16GB ramu (tylko bez grafiki NV, jedynie integra intela) używam jako główny system Win10 LTSC 21h2 z wywalonym defenderem + całe security (użyłem Defender Remover), a WU odwleczone skryptem do 2053roku. Chodzi lepiej niż na Win7. Mod A-Team, czyli admina. Ale jak nie potrzebujesz DX12, to możesz jakieś Win7 wrzucić aktualne z forum.

P.S. Polecam używać programu ThrottleStop. Nie dość, że zrobisz ładny UV, to te procki mają OC +200MHz do każdego trybu pracy (jako mnożnik +2), i wtedy 1 rdzeń leci na 3,7GHz, a wszystkie 4 na 3,5GHz. Jest różnica.

Opublikowano

Dzięki ci Widzior. Zaskoczyłeś mnie programem ThrottleStop . Po odblokowaniu tylko turbo w tym programie faktycznie procesor leci grubo ponad 3000 MHz. 

Piszesz o ładnym UV czy mógłbyś coś więcej w tym temacie , a mianowicie czy i o ile bezpiecznie zwiększyć lub niewiele zmniejszyć  napięcie jeśli włączam turbo to program sam dobiera parametry pracy procka.

Jeżeli chodzi o system  to faktycznie 10 LTSC bez defendera  WU i bez śmieci z włączonym turbo to może być to czego szukałem

Opublikowano

Wszystko robisz w zakładce FIVR

- po lewej stronie klikasz Default na dole i samo podniesie zegary w tabelce o +200MHz (Turbo OC masz wyżej +2, procki i3/i5 mają +0). Możesz je sobie do woli zmieniać, tylko oczywiście nie przekroczysz tego limitu +200.

- w środkowej części robisz UV dla Core i Cache (po tyle samo musi być, ja póki co mam -80mV) oraz dla iGPU (ja mam -50mV), ale ty możesz iGPU olać, bo grasz na GeForce. System Agent i oba I/O nie ma sensu ruszać. Dla każdej opcji zaznaczasz Unlock Adjustable Voltage, Adaptive, i suwakiem Offset Voltage jedziesz w dół. Sam nie wiem ile można na tym procku zjechać, każde AI co innego podaje. Niektóre, że tylko -50mV jest pewne, inne z kolei, że nawet -100mV i więcej, Ja zaczynałem od -50, teraz mam -80 i cały czas stabilne. Planuję sprawdzić do -100mV, a może i wyżej. Max w programie możesz dać -125mV. Najlepsze sztuki ponoć i tyle spokojnie robią.

- po prawej stronie masz w tabelce aktualne UV, a na dole trzeba zaznaczyć Save Voltage (ja mam żeby działało, jak program jest odpalony, ale można ten zaznaczyć immediately).

4F1uYcU.png

P.S. Na głównej stronie programu czasem warto odhaczyć BD Prochot. Co to jest i jak działa można znaleźć w necie. Ja się z tym męczyłem sporo czasu, bo Lenovo sobie wymyśliło, żeby blokować procki 47W na zasilaczu 65W (max to 37W TDP), który spokojnie je uciągnie, i mi i7 ostro throttlowało. Po odhaczeniu tego nagle procek chodził normalnie, ale kupiłem w końcu zasilacz 90W i już nie muszę tego odhaczać. Jak ktoś chętny, to można poczytać, bo zrobiłem kiedyś taki tutorial i chciałem to opisać, ale jakoś nie mam weny. Może komuś się przyda, to wrzucę przy okazji tutaj.

JkSQsQq.jpeg

Opublikowano

Sory WIDZIOR że po czasie .Pobawiłem się trochę z UV i przetestowałem różne nastawy . A mianowicie z CPU CORE i CPU CACHE mam stabilnie na -100,6 INTEL GPU -50,8 .

Szedłem dalej aż do -120,1 i w połowie testu your device ran into a problem i restart . Przy pełnym obciążeniu wszystkich procesorów w 100% uzyskałem pełną płynność systemu przy 2,8 Ghz.

A więc w moim przypadku problemem jest płyta główna z limitem PROCHOT 85 stopni C. ustawionym na twardo , BD PROCHOT nic nie daje . Przy 3,5 Ghz do 2,9 Ghz Temperatury nieznacznie przekraczają 

ustalony limit 85 C. co automatycznie zalańcza alarm płyty  i THROTTING . Przy lepszym chłodzeniu to bajka ale i tak spadek tem. podczas gry znaczny oraz system stabilny .Jeszcze raz dzięki za programik.

Opublikowano

A no ja się też bawiłem wczoraj i też na -100mV Cinebench przeszedł bez problemu. Dalej już nie jechałem :E Co do tego ile all cores idą u mnie, to do ok. 80% Cinebencha dawało ostro 4x3,5GHz, ale u mnie po osiągnięciu 88*C zaczyna się throttling i pod koniec testu zbiło mi takty do ok. 3,2GHz, więc i tak nieźle. Ja mam ThinkPad L540, to linia bizness, więc może lepiej odprowadza ciepło. W każdym razie warto ten programik używać na 10-letnim złomku, bo to mu jeszcze trochę pary daje,

Taki mam wynik w CB R15 (robiony jeszcze na moim ukochanym Win7 :wub:na LTSC jest ciut mniej)

3rN2H8n.png