Skocz do zawartości

Undervolting ryzen 7 5800x płyta ASRock B450M Pro4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czy ktoś z was ogarnia undervolting i jest mi w stanie pomoc Mam ryzen 7 5800x, płytę ASRock B450M Pro4 i chłodzenie Grandis 3, ale i tak temperatury są wysokie wiec dlatego chce zrobić undervolting 

Czy jest mi ktoś w stanie z tym pomóc?

Opublikowano

Upewnij się, że masz BIOS w wersji minimum 4.20  wtedy obsługuje Ryzen 5000 

A dalej to już wiesz jak działać to proste :

W biosie otwórz zakładkę:
Advanced > AMD Overclocking > Precision Boost Overdrive

Włącz PBO i Curve Optimizer

Precision Boost Overdrive → Advanced

PBO Limits → Motherboard

Curve Optimizer → All Cores

Curve Optimizer Sign → Negative

Zacznij od -10 (czyli umiarkowane obniżenie napięcia).

Możesz potem schodzić stopniowo niżej: -10 → -15 → -20, aż do momentu, gdy system przestanie być stabilny.

Możesz też ustawić PBO Scalar  x2 lub x4 – poprawia stabilność przy undervolcie.

Chłodzenie Grandis 3 jest dobre, więc po udanym undervolcie powinieneś zobaczyć:

temperatury ~65–75°C pod obciążeniem,

spadek napięcia z ok. 1.35–1.4 V do 1.25–1.3 V.

No widzisz jakie to proste,   Powodzenia 👋

12qqqq lubi to
Opublikowano

Tak ja wyżej napisano - na ryzenach 5000 jedyna sensowna i najlepiej działająca metoda to Curve Optimizer zaimplementowane w PBO2. Obniżanie starymi metodami - ręcznie na sztywno lub metodą offset - daje chore rezultaty, bo zrobi UV, ale tez odpowiednio obniży wydajność procka. Tak chyba było już od serii 3000. Dla szybkiej zabawy w szukanie odpowiedniej wartości CO polecam programik PBO2 Tuner, jak ktoś nie chce używać kombajnu AMD Ryzen Master. Z zasady powinno działać od kopa -20, ja mam ustawione -25, max jest -30 i też mam stabilne, ale zostawiłem sobie dla pewności -25.

QW4b31s.png

12qqqq lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, christopher732 napisał(a):

Upewnij się, że masz BIOS w wersji minimum 4.20  wtedy obsługuje Ryzen 5000 

A dalej to już wiesz jak działać to proste :

W biosie otwórz zakładkę:
Advanced > AMD Overclocking > Precision Boost Overdrive

Włącz PBO i Curve Optimizer

Precision Boost Overdrive → Advanced

PBO Limits → Motherboard

Curve Optimizer → All Cores

Curve Optimizer Sign → Negative

Zacznij od -10 (czyli umiarkowane obniżenie napięcia).

Możesz potem schodzić stopniowo niżej: -10 → -15 → -20, aż do momentu, gdy system przestanie być stabilny.

Możesz też ustawić PBO Scalar  x2 lub x4 – poprawia stabilność przy undervolcie.

Chłodzenie Grandis 3 jest dobre, więc po udanym undervolcie powinieneś zobaczyć:

temperatury ~65–75°C pod obciążeniem,

spadek napięcia z ok. 1.35–1.4 V do 1.25–1.3 V.

No widzisz jakie to proste,   Powodzenia 👋

Super dzięki wielkie za pomoc sprawdzę i dam znać jak poszło 

ps: znalazłem też ciekawy poradnik 

17 minut temu, Widzior napisał(a):

Tak ja wyżej napisano - na ryzenach 5000 jedyna sensowna i najlepiej działająca metoda to Curve Optimizer zaimplementowane w PBO2. Obniżanie starymi metodami - ręcznie na sztywno lub metodą offset - daje chore rezultaty, bo zrobi UV, ale tez odpowiednio obniży wydajność procka. Tak chyba było już od serii 3000. Dla szybkiej zabawy w szukanie odpowiedniej wartości CO polecam programik PBO2 Tuner, jak ktoś nie chce używać kombajnu AMD Ryzen Master. Z zasady powinno działać od kopa -20, ja mam ustawione -25, max jest -30 i też mam stabilne, ale zostawiłem sobie dla pewności -25.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dzięki za pomoc