maxxsony Posted October 16, 2025 Report Posted October 16, 2025 Witam. Od jakiegoś czasu bodajże roku po jakieś aktualizacji z Windows Update borykam się z problemem explorer.exe, zacinał się co jakąś godzinę, musiałem manualnie go resetować w Menedżerze Zadań. Wczoraj dokonałem nowej instalacji systemu jednak problem dalej tkwi.... Teraz nie zacina się co godzinę, ale nie włącza on się po starcie systemu, gdy komputer się uruchomi to pasek zadań, start nie reaguje czy lewym przyciskiem myszy czy prawym czy to po minucie czy nawet po jakimś czasie.... , żeby pasek na dole zaczął działać to kombinacja CTRL+SHIFT+DEL i włączenie Menedżera Zadań włącza explorera.exe automatycznie..... Probowałem już w regedit zmieniać HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows NT/CurrentVersion/Winlogon i tam sprawdzałem Shell ale explorer.exe jest, czyściłem Cache w Opcjach Eksploratora Plików , nawet kombinowałem w Powershell o zresetowanie go z obrazu, również bez efektów, na dole pokazuję komendę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czekam na rozwiązanie problemu
zen888 Posted October 16, 2025 Report Posted October 16, 2025 1. Sprawdź Dziennik zdarzeń czy nie ma w nim dziwnych wpisów. 2. Wyczyść system ze śmieci (Cleanmgr i Dism). 3. Sprawdź system antywirusem. 4. Sprawdź czy płyta główna ma najnowszy BIOS a system najnowsze sterowniki. 5. Przetestuj RAM (Memtest86) i dysk (HDTune).
maxxsony Posted October 16, 2025 Author Report Posted October 16, 2025 Godzinę temu, zen888 napisał(a): 1. Sprawdź Dziennik zdarzeń czy nie ma w nim dziwnych wpisów. 2. Wyczyść system ze śmieci (Cleanmgr i Dism). 3. Sprawdź system antywirusem. 4. Sprawdź czy płyta główna ma najnowszy BIOS a system najnowsze sterowniki. 5. Przetestuj RAM (Memtest86) i dysk (HDTune). Błędów trochę jest... System ze śmieci wczoraj czyszczony i to nic nie dało Antivirus nie wykrył żadnego zagrożenia tak samo ADWCleaner Bios aktualizowany wczoraj z MFlash od MSI Ram testowany również wczoraj Memtestem 10 minutowym który przeszedł pomyślnie. Czy pomogły by ci logi z FRST bo właśnie je zrobiłem i tam są jakieś wpisy z "UWAGA" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
zen888 Posted October 16, 2025 Report Posted October 16, 2025 9 minut temu, maxxsony napisał(a): Czy pomogły by ci logi z FRST bo właśnie je zrobiłem i tam są jakieś wpisy z "UWAGA" Sporo tego "czerwonego". A może tobie po prostu kończy się miejsce na dysku C ?
maxxsony Posted October 16, 2025 Author Report Posted October 16, 2025 14 minut temu, zen888 napisał(a): Sporo tego "czerwonego". A może tobie po prostu kończy się miejsce na dysku C ? Wczoraj robiony format i tylko pare programów wrzuconych i jedna gra . M.2 dysk [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
zen888 Posted October 16, 2025 Report Posted October 16, 2025 3 minuty temu, maxxsony napisał(a): Wczoraj robiony format i tylko pare programów wrzuconych i jedna gra . M.2 dysk Trzeba dokładnie przeanalizować te komunikaty na czerwono - może coś się wyjaśni. Przetestuj koniecznie też dysk.
maxxsony Posted October 16, 2025 Author Report Posted October 16, 2025 5 minut temu, zen888 napisał(a): Trzeba dokładnie przeanalizować te komunikaty na czerwono - może coś się wyjaśni. Przetestuj też dysk. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wrzucam logi z FRST [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
zen888 Posted October 16, 2025 Report Posted October 16, 2025 3 minuty temu, maxxsony napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To jedyny dysk SSD/M2 jaki posiadasz? Chodzi o to aby sprawdzić czy na innych dyskach dzieje się to samo a na czas testu Plextora wyłączyć/usunąć.
maxxsony Posted October 16, 2025 Author Report Posted October 16, 2025 20 godzin temu, zen888 napisał(a): To jedyny dysk SSD/M2 jaki posiadasz? Chodzi o to aby sprawdzić czy na innych dyskach dzieje się to samo a na czas testu Plextora wyłączyć/usunąć. Drugi to HDD Toshiby, a trzeci M.2 1 TB na którym nic nie ma bo kupiony wczoraj i włożony do komputera, na Plextorze gdzie dałem załącznik z CrystalDiskInfo jest system. Nie wydaje mi się że coś z dyskiem. Gdy robie kombinacje CTRL + ALT + ESC to włączam Menedżera Zadań i nagle sam sie uruchamia explorer.exe i on działa do końca uruchomienia komputera, nawet po 20 godzinach. Problem tkwi w tym że on się sam nie włącza przy starcie Windowsa.... Problem rozwiązany...... Brakowało sterowników chipsetu od płyty głownej. Po jej instalacji pasek i explorer zaczął hulać .Można zamknąć temat.
Recommended Posts