Skocz do zawartości

Problem z RAM dual channel - Zainstalowane 24gb, dostępne 11,9gb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Widzior napisał(a):

U mnie zmiana na cokolwiek innego powoduje, że mobo nie wstanie, nawet jak dam bezpieczne 2T czy GearDownMode (bo na GDM i tak się samo ustawi przy AUTO). Dziwna sprawa z tym jest.

Brzmi, jakbyś miał problem z pamięcią RAM i kontrolerem pamięci (IMC) to klasyczny przypadek, kiedy nawet niewielka zmiana w timingach lub trybie np. Command Rate 1T  2T powoduje że system nie POSTuje. 

Opublikowano
9 minut temu, christopher732 napisał(a):

Brzmi, jakbyś miał problem z pamięcią RAM i kontrolerem pamięci (IMC) to klasyczny przypadek, kiedy nawet niewielka zmiana w timingach lub trybie np. Command Rate 1T  2T powoduje że system nie POSTuje. 

To nie jest problem ani z ramem, ani z IMC, tylko z beta biosem na B350 MSI :22 Przed wgraniem bety miałem ustawione CR=1, a poniżej GDM=enabled i działało. Teraz MSI sobie wymyśliło, żeby tego nie tykać, ma być na AUTO i koniec, a i tak realnie ustawia mi tak samo, jak miałem wcześniej  (na szczęście).

Opublikowano
1 minutę temu, Widzior napisał(a):

a i tak realnie ustawia mi tak, jak sam wcześniej miałem (na szczęście).

No to pozornie problemu nie ma ale zanim zdecydujesz się na aktualizację BIOS do wersji beta, warto wziąć pod uwagę

Stabilność systemu, niektóre wersje beta mogą wprowadzać problemy, takie jak zmiana układu BIOS, co może utrudnić korzystanie z funkcji overclockingu. 

No i niektóre płyty główne mogą uniemożliwiać powrót do poprzedniej wersji BIOS po aktualizacji do wersji beta

ale to taki drobny szczegół z którym sobie poradzisz jako szpec od MSI  😉

Opublikowano
13 minut temu, christopher732 napisał(a):

zanim zdecydujesz się na aktualizację BIOS do wersji beta, warto wziąć pod uwagę

Ale ja nie miałem wyboru, zobacz do stopki, jaki procek mam na tej B350 :E I dlatego używam AMD - jedna płyta (od 2017) i obsługa Ryzenów od serii 1000 do 5000 :applause:Walić Intelka :finger

Opublikowano
53 minuty temu, Widzior napisał(a):

Nie rozumiem co to znaczy. Nie możesz wpisać ręcznie, czy wpisujesz, ale nie trybi? Nigdy czegoś takiego nie miałem na MSI. Ja u siebie na ogół wybieram profil XMP, ale potem i tak zmieniam wiele parametrów - zawężam niektóre timingi, podnoszę ciut napięcie RAMu, obniżam SOC, VDDP, VDDG itp. itd.

P.S. Sprawdź czy w Advanced DRAM Configuration masz ustawione Command Rate - AUTO. U mnie zmiana na cokolwiek innego powoduje, że mobo nie wstanie, nawet jak dam bezpieczne 2T czy GearDownMode (bo na GDM i tak się samo ustawi przy AUTO). Dziwna sprawa z tym jest.

Nie mogę wpisać ręcznie, jest tylko napisane auto. Przy memory try it dopiero auto zmienia się na 1.36v. Jak wrócę do domu to będę próbował to co napisaliście 

Opublikowano
1 minutę temu, soffstatic napisał(a):

Nie mogę wpisać ręcznie, jest tylko napisane auto. Przy memory try it dopiero auto zmienia się na 1.36v. Jak wrócę do domu to będę próbował to co napisaliście 

No przecież wjeżdżasz na to AUTO i używasz +/- do zmiany ręcznej, no bez jaj.

Opublikowano
6 minut temu, Widzior napisał(a):

Ale ja nie miałem wyboru, zobacz do stopki

No faktycznie płyta oparta na chipsecie B350, pierwotnie nie była kompatybilna z tymi procesorami ale MSI udostępniło wersję BIOS-u

która dodaje wsparcie dla procesorów Ryzen 5000, w tym twojego 5 5600

myślę że warto rozważyć zakup nowszej płyty głównej z chipsetem B550 lub B450, które oferują lepszą kompatybilność i stabilność z procesorami Ryzen 5000.

A tak swoją drogą walić INTELA  🖕

Opublikowano
22 minuty temu, soffstatic napisał(a):

No przecież wjeżdżasz na to AUTO i używasz +/- do zmiany ręcznej, no bez jaj.

czasem BIOS blokuje zmiany, jak jest włączony Precision Boost Overdrive (PBO) lub auto OC  wtedy napięcie i taktowanie są kontrolowane automatycznie

wtedy najlepiej ustawić Vcore na Auto i wyłączyć wszystkie automatyczne OC/PBO ale dokładnie nie pamiętam  🙄