Skocz do zawartości

Problem z RAM dual channel - Zainstalowane 24gb, dostępne 11,9gb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, do niedawna miałem zainstalowane 2x4gb RAM, dostałem w prezencie 2x8gb. Wpiąłem 8gb w slotach A2 - B2, 4gb w slotach A1 - B1, uruchamiam bios zeby zmienić częstotliwość oraz voltaż, mogę zmienić tylko częstotliwość (ustawiłem na 2666) voltażu nie mogłem zmienić. Po zmienionej częstotliwości komputer się nie uruchamiał. Reset bios, odpaliłem na auto - komputer wykrywa 24gb RAM. Odpaliłem grę, po 10minutach PC się resetuje, wykrywa 24gb, ale 12gb rezerwuje sprzętowo. Z menadzera urządzeń wyłączyłem grafike, reset - działa, znowu dostępne 24gb. Włączam grafike, gram 10minut - znowu reset, znowu 12gb dostępne. Próbowałem znaleźć coś w biosie typu integrated graphics config, ale obecny bios jest strasznie okrojony. Świeżo jak złożyłem ten PC dekade temu miałem intuicyjny msi click bios ktory pozwalał na znacznie więcej niż ten poniżej. Probowałem zrobić downgrade, ale MSI blokuje próbe powrotu. Już skończyły mi się pomysły, będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś pomoże.
Poniżej pare screenów z biosu, konfiguracji.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
6 godzin temu, soffstatic napisał(a):

Wpiąłem 8gb w slotach A2 - B2, 4gb w slotach A1 - B1,

Ja wiem, że tak podają źródła, ale wiele razy przekonałem się, że jak masz różne kości, to wpinasz je parami każda w ten sam sam kanał, czyli kostki 8GB w A1/A2, a 4GB w B1/B2 (albo na odwrót). Sprawdź, co ci szkodzi. Poza tym widzę masz teraz ram na 1866MHz, co jest dramatyczną wartością dla wydajności, najniższą możliwą. Kolejna sprawa, to masz zabytkowego Ryzena, który w 4eama kościami może w ogóle nie chcieć pracować. Trzeba było sprzedać te 4ki i kupić 2x16GB, rada na przyszłość. I jeszcze jedno - pokaż w CPU-Z zakładkę SPD kości 4GB i 8GB, bo jak się okaże, że 4GB są Single-rank, a 8GB są Dual-rank, to twoje obsadzenie banków tym bardziej rozjechało ci kontroler pamięci w procku.

P.S. Jak miałem Ryzena 1500x, to ta tabelka mi się po nocach śniła :22 

ddr4-memory-support.jpg

soffstatic lubi to
Opublikowano

Czasem tak jest, to wina systemu a nie ustawie Bios. Kiedyś miałem to samo, reinstall sytemu pomógł i już był cały ram do wykorzystania. Zresztą wsadz jakis live CD np od strelc i zobacz ile tam nasz

Opublikowano

Jeszcze jedno zauważyłem - masz Ryzena 2600, to po kiego aktualizowałeś BIOS do najnowszej beta wersji, która jest pod Ryzeny 3000-5000? Z tego co wiem, te bety nie działają za dobrze ze starymi Ryzenami 1000-2000, występują różne problemy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Widzior napisał(a):

Ja wiem, że tak podają źródła, ale wiele razy przekonałem się, że jak masz różne kości, to wpinasz je parami każda w ten sam sam kanał, czyli kostki 8GB w A1/A2, a 4GB w B1/B2 (albo na odwrót). Sprawdź, co ci szkodzi. Poza tym widzę masz teraz ram na 1866MHz, co jest dramatyczną wartością dla wydajności, najniższą możliwą. Kolejna sprawa, to masz zabytkowego Ryzena, który w 4eama kościami może w ogóle nie chcieć pracować. Trzeba było sprzedać te 4ki i kupić 2x16GB, rada na przyszłość. I jeszcze jedno - pokaż w CPU-Z zakładkę SPD kości 4GB i 8GB, bo jak się okaże, że 4GB są Single-rank, a 8GB są Dual-rank, to twoje obsadzenie banków tym bardziej rozjechało ci kontroler pamięci w procku.

P.S. Jak miałem Ryzena 1500x, to ta tabelka mi się po nocach śniła :22 

Wpiąłem 2x8gb w slot A1 B1, 2x4gb w A2 B2, po uruchomieniu faktycznie przestaje rezerwować sprzętowo. Jednak nawet nie jestem w stanie uruchomić cpu-z, bo do tego czasu komputer "wykrywa błąd" (niebieski ekran) i się resetuje. 2x8GB w slotach A1, B1 daje efekt, że połowa jest zarezerwowana sprzętowo. Po włożeniu do A1 A2 zostaje 16gb bez rezerwacji. @WidziorPróbowałem wszystkiego po prostu

Opublikowano

Ale co się dzieje, jak włożysz 2x8GB w A1/A2 albo B1/B2, a 2x4GB odpowiednio w drugi kanał? No i daj screen z CPU-Z/SPD kości 8GB. No i warto byłoby sprawdzić każdą konfigurację na LiveCD, jak Bison radził.

Opublikowano
1 godzinę temu, Widzior napisał(a):

Ale co się dzieje, jak włożysz 2x8GB w A1/A2 albo B1/B2, a 2x4GB odpowiednio w drugi kanał? No i daj screen z CPU-Z/SPD kości 8GB. No i warto byłoby sprawdzić każą konfigurację na LiveCD, jak Bison radził.

Teraz mam włożone kolejno 8/8/4/4gb, CPU-z pokazuje jakbym miał je na przemian. Ja już nie rozumiem

Opublikowano

Mieszanie RAM-ów różne pojemności, timingi i napięcia często powoduje problemy z kontrolerem pamięci w CPU.

Brak stabilności reset po 10 minutach gry sugeruje, że zestawy nie działają poprawnie w dual channel lub przy domyślnym XMP.

Zainstaluj starszy BIOS poprzez narzędzie M-Flash z opcją „Flash older version”  ale z tego co pamiętam MSI może to blokować,

spróbuj  użyć narzędzia AFUWIN/AFUDOS ale to ryzykowne i trzymaj się rad  Widziora

Opublikowano
25 minut temu, bison616 napisał(a):

2x8gb na 1 kanał a na drugi 2x4gb

No teraz niby tak ma, ale wypadałoby sprawdzić, czy w takim konfigu w ogóle działa Dual-Channel (zakładka Memory), bo jak nie, to i tak nie ma sensu tego tak używać.

BTW. Stare ramy to szajsowaty Patriot na SpecTek + nowe G.Skill na Samsungach + Ryzen 2600 = co się może nie udać :L 

Opublikowano

Z tym live CD trochę nie rozumiem. 

32 minuty temu, Widzior napisał(a):

No teraz niby tak ma, ale wypadałoby sprawdzić, czy w takim konfigu w ogóle działa Dual-Channel (zakładka Memory), bo jak nie, to i tak nie ma sensu tego tak używać.

BTW. Stare ramy to szajsowaty Patriot na SpecTek + nowe G.Skill na Samsungach + Ryzen 2600 = co się może nie udać :L 

Ja nie mówie, że musi się udać, po prostu próbuję. Jeżeli nie uda mi się tego spiąć, co powinienem zrobić? kupic 2x16gb?

Opublikowano

Odpiąłem 2x4gb
2x8gb wpiąłem x/8/x/8 - po włączeniu PC zainstalowane 16, dostępne 8gb.
Po przełożeniu x/x/8/8 - PC nie uruchamia się

Przekładka na 8/8/x/x - pełne 16gb
Według tego wygląda, jakby sloty B1 B2 były uszkodzone, ale przy wcześniejszych próbach PC widział pełne 24 GB, więc już kompletnie nie rozumiem

Opublikowano
7 godzin temu, Widzior napisał(a):

Jeszcze jedno zauważyłem - masz Ryzena 2600, to po kiego aktualizowałeś BIOS do najnowszej beta wersji, która jest pod Ryzeny 3000-5000? Z tego co wiem, te bety nie działają za dobrze ze starymi Ryzenami 1000-2000, występują różne problemy.

Zainstaluj starszy BIOS

Opublikowano
13 godzin temu, soffstatic napisał(a):

2x16gb

Takie zestaw prawdopodobnie będzie dual-rank, więc też nie ma pewności, że to zadziała stabilnie, skoro widzę teraz masz wszystkie kości single-rank i już jest problem. Dla kontrolera dwie kości dual-rank to prawie to samo co cztery single-rank. No ale teraz masz zupełnie różne modele, więc to też ma znaczenie. Taniej wyjdzie zmienić procka na choćby 3600 i powinien ogarnąć, o ile to nie jest problem sprzętowy.

No i najważniejsze - jak już jakiś konfig zadziała, to należy go sprawdzić jakimś memtestem. Ja używam prostego TM5 i się sprawdza. W twoim przypadku może być też coś uwalone z bankami pamięci. Dużo opcji.

A co do tej rezerwacji, to jak bizon napisał, też to kilka razy widziałem i najszybsza metoda naprawy to instalacja nowego systemu. 

Opublikowano

Bardzo prawdopodobne uszkodzenie kanału pamięci B przez pin w sockecie CPU.

czyli nie pracuje Dual Channel, tylko jeden kanał  A

Wyjmij procesor, sprawdź bardzo dokładnie piny w sockecie.

Zresetuj BIOS zworka „CLRTC”  lub wyjeb  baterię na 10 min.

Tak dla pewności oczyść sloty RAM i styki modułów.

Opublikowano
19 godzin temu, soffstatic napisał(a):

Po przełożeniu x/x/8/8 - PC nie uruchamia się

21 minut temu, soffstatic napisał(a):

po przełożeniu do B1 czy B2, PC nie wstaje

To o niczym nie świadczy, po prostu może tak być skonfigurowany BIOS, żeby nie odpalał płyty jak ktoś obsadzi tylko kanał B, a A jest pusty.

6 minut temu, christopher732 napisał(a):

Bardzo prawdopodobne uszkodzenie kanału pamięci B przez pin w sockecie CPU.

czyli nie pracuje Dual Channel, tylko jeden kanał  A

Nie ma takiej opcji, popatrz na jego wcześniejsze screeny.

BIOS zawsze warto zresetować, ale skoro wgrał wcześniejszy, to też nie widzę sensu.

I serio nagraj tego Strelca na pendrive i sprawdź, jak wtedy jest z tą rezerwacją. To jest taki prosty, ratunkowy Win10/11 odpalany bezpośrednio z pendriva - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Niektóre płyty główne rzeczywiście nie uruchamiają się, jeśli pamięć jest włożona tylko w kanał B (np. sloty B1/B2), bo kontroler i BIOS oczekują, że podstawowy kanał (A) będzie zajęty. To szczególnie częste na płytach MSI  zależnie od modelu i wersji BIOS-u. A jeżeli to nie pomoże to sprawdź co wyżej pisałem.

Opublikowano

Wyciągnąłem CPU - brak pokrzywionych pinów, zamontowałem spowrotem. PC wstał na jednej kości w slocie B1, ma pełne 16gb w slotach a1 b1. Dorzucę 2x4gb i dam znac co i jak

Po dołożeniu 2x4gb system wykrywa 24gb, nic nie rezerwuje sprzętowo. Podczas gry PC nie resetuje się. Dodaje screen z CPU-z. 

Opublikowano

Wyjęcie i ponowne poprawne osadzenie procesora często rozwiązuje takie sytuacje  nawet jeśli piny wyglądały idealnie, mógł być minimalny nierówny docisk albo mikroskopijne zabrudzenie.

To znaczy, że kanał B działa poprawnie, a wcześniejsze problemy (zarezerwowane 8 GB, brak startu w B-slotach) były najprawdopodobniej skutkiem nieidealnego kontaktu CPU z socketem.

Oczywiście nie cieszmy się za wcześnie bo zawsze mogą być następne niespodzianki ale i tak gratuluję ci wytrwałości z tym problemem  😀

Opublikowano

No i kolejna nierozwiązana zagadka. Pomogło wyciągnięcie procka, i teraz można gdybać, czy to był brak dobrego styku na jakiejś nóżce w sockecie czy ta operacja po prostu "zresetowała" mobo. I nikt się tego już nie dowie.

Teraz wracaj do BIOSu i ustaw częstotliwość RAM na 3000MHz, to znaczy wybierz profil XMP.

Opublikowano
4 minuty temu, Widzior napisał(a):

Teraz wracaj do BIOSu i ustaw częstotliwość RAM na 3000MHz, to znaczy wybierz profil XMP

Najpierw niech odpali bez XMP  = a dlaczego to pytanie do Widziora   

Tak panie Widzior nie warto ustawiać XMP  od razu, dopóki nie masz pewności, że cały RAM i wszystkie sloty działają stabilnie w trybie podstawowym.

Najpierw niech kolega sprawdzi czy wszystko jest ok

Widzisz Widzior XMP to podkręcanie, nie „magiczne ustawienie producenta”

Profil XMP  to po prostu zestaw podniesionych parametrów i kolega może sobie zrobić na nowo problem

małymi krokami dojdziemy do mety 

Opublikowano

3000Mhz - nie da się zmienić voltażu, PC nie wstaje
2667Mhz - to samo
Memory Try it - zmienia się voltaż i częstotliwość, ale PC nie wstaje
XMP 1 - to samo

Opublikowano
30 minut temu, soffstatic napisał(a):

nie da się zmienić voltażu

Nie rozumiem co to znaczy. Nie możesz wpisać ręcznie, czy wpisujesz, ale nie trybi? Nigdy czegoś takiego nie miałem na MSI. Ja u siebie na ogół wybieram profil XMP, ale potem i tak zmieniam wiele parametrów - zawężam niektóre timingi, podnoszę ciut napięcie RAMu, obniżam SOC, VDDP, VDDG itp. itd.

P.S. Sprawdź czy w Advanced DRAM Configuration masz ustawione Command Rate - AUTO. U mnie zmiana na cokolwiek innego powoduje, że mobo nie wstanie, nawet jak dam bezpieczne 2T czy GearDownMode (bo na GDM i tak się samo ustawi przy AUTO). Dziwna sprawa z tym jest.