Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Czyli czekać ? To pobranego w nocy MODa odpuszczam 🙂

Zaczekać, na razie nie usuwam wersji 04, ale czytam dokumentację Microsoftu i dumam czy jeszcze troszeczkę nie da się poprawić łatki na brak komunikatów na czarnym ekranie podczas startu systemu (symbolicznie).

[Dodano]

Tymczasowo wycofuję wydanie 04251014 - mam wrażenie, że jeszcze można troszeczkę poprawić i powinno się udać zrobić dzisiaj 05251015 - tylko sprawdzę jak to działa.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Zastanawiam czy się tylko mi ta nie chce się zainstalować na tej modyfikacji najnowsza aktualizacja zbiorcza z października?

Przydało się żeby można było zrobić aktualizacje przez plik setup.exe bo obecnie wywala błąd na starcie, jeśli wezmę pliki instalacyjne z zwykłej wersji i tylko przewale plik install.esd to później po takiej aktualizacji nie działają karty sieciowe. 

Kocurek lubi to
Opublikowano
12 minut temu, Matmide napisał(a):

Zastanawiam czy się tylko mi ta nie chce się zainstalować na tej modyfikacji najnowsza aktualizacja zbiorcza z października?

E1klkHB.png

U mnie zainstalowała się. Posiadając obecną wersję starszą niż 04 - wisi na czarnym ekranie, ale wystarczy zaczekać. Aktualizacja się wgrywa, nie widać tylko % postępów.

Wersja 05 nad którą obecnie pracuję powinna już wyświetlać % postępu.

Czy otrzymujesz błąd?

12 minut temu, Matmide napisał(a):

Przydało się żeby można było zrobić aktualizacje przez plik setup.exe bo obecnie wywala błąd na starcie, jeśli wezmę pliki instalacyjne z zwykłej wersji i tylko przewale plik install.esd to później po takiej aktualizacji nie działają karty sieciowe. 

Nigdy nie instalowałem aktualizacji przez plik setup.exe - nie wiem jak to się odbywa.

Opublikowano
5 minut temu, stens napisał(a):

Spróbuj, lepsze niż do Pro. 🙂  Ja teraz nie mam na dysku (czekam) ale w poprzedniej wersji wgrywałem bez problemów.

Raczej nie używasz moich wydań LTSC TC :P

Opublikowano

Kocurek Zapytam czy o to chodzi ? Na obu MODach  Standart  i Mystic  Jungle czy chodzi o to Dodam Fotki 👍😎

I to bez żadnego Kitu. JEST OK

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek lubi to
Opublikowano
27 minut temu, stens napisał(a):

Pobierz pliki  z UUP dump i zainstaluj "ręcznie" Możesz tam pobrać do IoT. 🙂  Ale tylko pliki aktualizujące ( z prawej strony ekranu)

Same pliki aktualizacji też wywala błąd.

4 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zapytam czy o to chodzi ? Na obu MODach  Standart  i Mystic  Jungle czy chodzi o to Dodam Fotki 👍😎

I to bez żadnego Kitu. JEST OK

Jakiego masz kompa?

U mnie tylko na tym z i5-10400F zauważyłem na starszych wygląda że jest OK.

Kocurek lubi to
Opublikowano
32 minuty temu, Kocurek napisał(a):

U mnie zainstalowała się. Posiadając obecną wersję starszą niż 04 - wisi na czarnym ekranie, ale wystarczy zaczekać. Aktualizacja się wgrywa, nie widać tylko % postępów.

Wersja 05 nad którą obecnie pracuję powinna już wyświetlać % postępu.

Czy otrzymujesz błąd?

Nigdy nie instalowałem aktualizacji przez plik setup.exe - nie wiem jak to się odbywa.

Po prostu odpala się plik setup.exe i kilka kilka razy dalej i ma odświeżone pliki systemowe ale pliki osobiste, ustawienia i programy są zachowane.

Kocurek lubi to
Opublikowano

A czasem jak stawiam win  np. tam gdzie słaby net to mam przygotowane pakiety aktualizacji i pobieram tak jak wyżej wpisane, ale ja jeszcze Korzystam

catalog.update.microsoft.com/Home.aspx

nigdy nie zawiodły. A robię zawsze tak: Start aktualizacja z netem dosłownie gdy rozpoczyna proces, rozłączam sieć, bywało czasem że z pozostawionym netem

sprzęt potrafił kaprysić. Ot i wsio z pliku exe........👍😎😎😎

Pozdrawiam

Może i się wstrzymać, ale skoro nie znalazłem że na razie Fejk, a system chętnie pobiera i instaluje --- TO CO MU ŻAŁOWAĆ.

Tym bardziej że tu chodzi o przetestowanie, czyż nie ? A czas zweryfikuje PRACE Micro............u 😎

Kocurek lubi to
Opublikowano
34 minuty temu, wujenta napisał(a):

Z tą aktualizacją KB5066835 są problemy, lepiej wstrzymać się z nią na razie. 

Cytat

Root Causes Identified in CBS Log

• Secure Boot Not Enabled:

• The log shows SecureBoot is not enabled, skipping updates, and ApplySecureBootUpdateEx fails with Status:80071149.

• KB5066835 includes updates related to Secure Boot certificate expiration, which require Secure Boot to be active

• Registry Key Collisions:

• Multiple components (e.g., Microsoft-Windows-UnifiedBackgroundProcessManager, EnrollEngine, Desktop-Provisioning-Platform-Uap) are asserting ownership of the same registry key: \REGISTRY\MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Ubpm\

• This overlap can interfere with update processing and component registration.

• CBS Errors:

• HRESULT = 0x80070057 - E_INVALIDARG and 0x80073aa2 indicate invalid arguments and failed state transitions during update staging.

🛠️ Recommended Fixes

1. Enable Secure Boot:

• Restart your PC and enter BIOS/UEFI settings.

• Locate the Secure Boot option and enable it.

• Save changes and reboot.

• Retry the update.

2. Free Up System Reserved Partition Space:

• Use Disk Management to check if the System Reserved partition has at least 100MB free.

• If not, consider resizing or cleaning it using third-party tools.

No ciekawe, ile osób ma w biosie nadal włączony Secure Boot?

Translator:

"Aktualizacja KB5066835 obejmuje aktualizacje związane z wygaśnięciem certyfikatu Secure Boot, które wymagają, aby Secure Boot był aktywny"

Zalecane rozwiązania

"Włącz Bezpieczny rozruch: Uruchom ponownie komputer i wejdź w ustawienia BIOS/UEFI.

Znajdź opcję Bezpieczny rozruch i włącz ją. Zapisz zmiany i uruchom ponownie.

Spróbuj ponownie przeprowadzić aktualizację."

Kocurek lubi to
Opublikowano
8 minut temu, wujenta napisał(a):

Włączyłem Secure Boot w maszynie wirtualnej i spróbowałem.  Pobrało, doszło do 100% instalacji i wywaliło błąd "Błąd instalacji — 0x80070306".JmAzmss.png

@wujenta dziękuję za komentarz - ale chciałbym zauważyć, że problem nie tyczy się mojego wydania LTSC TC 25H2 :)

Opublikowano

Jeśli po zainstalowaniu systemu usunąłem Defendera poprzez WindowsDefenderRemover dołączonego do Dodatki---Opcjonalnie... ., a po ściąganiu niektórym plików system mi dalej usuwa pliki i nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows bo mnie przekierowuje do Microsoft Store w celu pobrania Defendera..... . Nawet próbowałem zainstalować antivirusa innego i w nim uwzględnić wyjątki, a dalej przeglądarka nie pozwala pobrać mi w zipie -  Defendera Control bo go wykrywa jako wirusa..... . Jak to obejść ?Jeśli po zainstalowaniu systemu usunąłem Defendera poprzez WindowsDefenderRemover dołączonego do Dodatki---Opcjonalnie... ., a po ściąganiu niektórym plików system mi dalej usuwa pliki i nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows bo mnie przekierowuje do Microsoft Store w celu pobrania Defendera..... . Nawet próbowałem zainstalować antivirusa innego i w nim uwzględnić wyjątki, a dalej przeglądarka nie pozwala pobrać mi w zipie -  Defendera Control bo go wykrywa jako wirusa..... . Jak to obejść ?

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, Achon napisał(a):

No ciekawe, ile osób ma w biosie nadal włączony Secure Boot?

Translator:

"Aktualizacja KB5066835 obejmuje aktualizacje związane z wygaśnięciem certyfikatu Secure Boot, które wymagają, aby Secure Boot był aktywny"

Zalecane rozwiązania

"Włącz Bezpieczny rozruch: Uruchom ponownie komputer i wejdź w ustawienia BIOS/UEFI.

Znajdź opcję Bezpieczny rozruch i włącz ją. Zapisz zmiany i uruchom ponownie.

Spróbuj ponownie przeprowadzić aktualizację."

Sprawdziłem jeszcze na stockowej wersji 24H2 w Vmware i ta aktualizacja zainstalowała się poprawnie nawet bez włączonego secure boot. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek lubi to
Opublikowano
6 minut temu, maxxsony napisał(a):

Jeśli po zainstalowaniu systemu usunąłem Defendera poprzez WindowsDefenderRemover dołączonego do Dodatki---Opcjonalnie... ., a po ściąganiu niektórym plików system mi dalej usuwa pliki i nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows bo mnie przekierowuje do Microsoft Store w celu pobrania Defendera..... . Nawet próbowałem zainstalować antivirusa innego i w nim uwzględnić wyjątki, a dalej przeglądarka nie pozwala pobrać mi w zipie -  Defendera Control bo go wykrywa jako wirusa..... . Jak to obejść ?Jeśli po zainstalowaniu systemu usunąłem Defendera poprzez WindowsDefenderRemover dołączonego do Dodatki---Opcjonalnie... ., a po ściąganiu niektórym plików system mi dalej usuwa pliki i nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows bo mnie przekierowuje do Microsoft Store w celu pobrania Defendera..... . Nawet próbowałem zainstalować antivirusa innego i w nim uwzględnić wyjątki, a dalej przeglądarka nie pozwala pobrać mi w zipie -  Defendera Control bo go wykrywa jako wirusa..... . Jak to obejść ?

Należy przed użyciem programu usuwającego Windows Defender najpierw w opcjach wyłączyć ochronę w czasie rzeczywistym z Twojego opisu wynika, że na żywca włączyłeś program usuwający Windows Defender, bez uprzedniego wyłączenia ochrony.

Microsoft w nowszych definicjach antywirusowych domyślnie blokuje ten program, m.in. dlatego, że program usuwający zaczął być wykorzystywany przez osoby ze złymi zamiarami / podważał skuteczność Windows Defender pozwalając go zbyt prosto usunąć/wyłączyć. :)

Opublikowano

Ok, 05251015 gotowe - zawiera nieco podrasowaną poprawkę na czarny ekran, którą zawiera 04251014.

Czarny ekran bez % postępu może nadal się pojawiać, choć nie powinno - wyjdzie w testach - na pewno rzadziej taka sytuacja powinna występować od teraz. :)

W niczym to nie przeszkadzało, ale faktycznie Użytkownik był wprowadzany w konsternację widząc czarny ekran np. przez 15 minut bez jakichkolwiek informacji.

To nic niezwykłego - Microsoft specjalnie zrobił taki tryb dla bankomatów i podobnych urządzeń specjalistycznych (np. medycznych) - aby nie doszło do sytuacji, że ktoś używając bankomatu zobaczyłby, że aktualizacje z Windows Update się wgrywają.

Jednak w wersji do użytku konsumenckiego takie zachowanie jest nieprawidłowe jak się okazuje.

Opublikowano
33 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Należy przed użyciem programu usuwającego Windows Defender najpierw w opcjach wyłączyć ochronę w czasie rzeczywistym z Twojego opisu wynika, że na żywca włączyłeś program usuwający Windows Defender, bez uprzedniego wyłączenia ochrony.

Microsoft w nowszych definicjach antywirusowych domyślnie blokuje ten program, m.in. dlatego, że program usuwający zaczął być wykorzystywany przez osoby ze złymi zamiarami / podważał skuteczność Windows Defender pozwalając go zbyt prosto usunąć/wyłączyć. :)

Dokładnie tak zrobiłem, teraz nie mogę nawet Defendera ponownie zainstalować, jeśli nawet tak robie to nie mogę spowrotem się zalogować na niego.... tylko kółko się ciągle kręci 🤣

Da radę jakoś teraz ponownie zainstalować defendera żeby wyłączyć ochronę w czasię rzeczywistym ?

Kocurek lubi to
Opublikowano
1 minutę temu, maxxsony napisał(a):

Dokładnie tak zrobiłem, teraz nie mogę nawet Defendera ponownie zainstalować, jeśli nawet tak robie to nie mogę spowrotem się zalogować na niego.... tylko kółko się ciągle kręci 🤣

A jak tam zawieszanie się explorera co godzinę - naprawiłeś?

Możesz wgrać nowszą wersję mojego obrazu albo użyć dwóch komend:

Ja wciąż dołączam ten Windows Defender remover, ale u siebie go nie wyłączałem... zamiast tego wgrałem płatnego ESETa, który dezaktywuje Windows Defender :)

Opublikowano

Nie do końca. Nie wyłącza mi się teraz co godzinę, tylko jak system na nowo się włącza to on do 2 minut gdzieś się sam nie włączy(nie załapuje), jak zrobię kombinację CTRL + Shift + Del i włączę menedżera zadań to on się wtedy jak uaktywnia i jest spokój, ale naprawdę dziwny przypadek 🤣 . Podejrzewam uszkodzenie myszki lub problem z plytą główną a dokładnie porty usb.by

5 minut temu, Kocurek napisał(a):

Możesz wgrać nowszą wersję mojego obrazu albo użyć dwóch komend:

Ja wciąż dołączam ten Windows Defender remover, ale u siebie go nie wyłączałem... zamiast tego wgrałem płatnego ESETa, który dezaktywuje Windows Defender :)

I tak powinienem zrobić, bo na kazdym świeżym systemie też instalowałem ESETa i on właśnie dezaktywował, za bardzo po instalacji kombinowałem, poklikałem te wspomagacze i wyszły kwiatki 😆 

Gdy wgram tą wersje obrazu to usunie mi z dysku systemowego wszystko ?

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 minuty temu, maxxsony napisał(a):

Nie do końca. Nie wyłącza mi się teraz co godzinę, tylko jak system na nowo się włącza to on do 2 minut gdzieś się sam nie włączy(nie załapuje), jak zrobię kombinację CTRL + Shift + Del i włączę menedżera zadań to on się wtedy jak uaktywnia i jest spokój, ale naprawdę dziwny przypadek 🤣 . Podejrzewam uszkodzenie myszki lub problem z plytą główną a dokładnie porty usb.by

USB, myszka, uszkodzenie na płycie głównej (np. napuchnięty kondensator), problem z procesorem Intel (degradacja), problemy z pamięcią ram, problemy z kablem SATA, problemy z dyskiem twardym - niestety, diagnoza nie jest łatwa w komputerach :)

maxxsony lubi to
Opublikowano
37 minut temu, maxxsony napisał(a):

Niestety komendy nic nie dały, było powiadomienie że coś uszkodzone naprawiło ale dalej nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows....

Wiesz co... Opałka Marcin... wgraj tę 05251015 i zamiast odinstalowywać Windows Defender, może rozważ ESETa albo jakiegoś Nortona/Kaspersky - Avasta nie.

Oczywiście zależy od Twojej upartości - jak chcesz i masz cierpliwość to możemy od nowa... mogę napisać co trzeba zrobić po kolei, aby odinstalować Windows Defender - dokładnej instrukcji nie dołączałem, bo to też pewien test - jak Użytkownik nie potrafi odinstalować Windows Defender, to lepiej żeby program został aż się nie podszkoli :)