Groszek1962 Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Czyli czekać ? To pobranego w nocy MODa odpuszczam Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 8 minut temu, Groszek1962 napisał(a): Czyli czekać ? To pobranego w nocy MODa odpuszczam Zaczekać, na razie nie usuwam wersji 04, ale czytam dokumentację Microsoftu i dumam czy jeszcze troszeczkę nie da się poprawić łatki na brak komunikatów na czarnym ekranie podczas startu systemu (symbolicznie). [Dodano] Tymczasowo wycofuję wydanie 04251014 - mam wrażenie, że jeszcze można troszeczkę poprawić i powinno się udać zrobić dzisiaj 05251015 - tylko sprawdzę jak to działa. Groszek1962 lubi to Cytuj
Matmide Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Zastanawiam czy się tylko mi ta nie chce się zainstalować na tej modyfikacji najnowsza aktualizacja zbiorcza z października? Przydało się żeby można było zrobić aktualizacje przez plik setup.exe bo obecnie wywala błąd na starcie, jeśli wezmę pliki instalacyjne z zwykłej wersji i tylko przewale plik install.esd to później po takiej aktualizacji nie działają karty sieciowe. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 12 minut temu, Matmide napisał(a): Zastanawiam czy się tylko mi ta nie chce się zainstalować na tej modyfikacji najnowsza aktualizacja zbiorcza z października? U mnie zainstalowała się. Posiadając obecną wersję starszą niż 04 - wisi na czarnym ekranie, ale wystarczy zaczekać. Aktualizacja się wgrywa, nie widać tylko % postępów. Wersja 05 nad którą obecnie pracuję powinna już wyświetlać % postępu. Czy otrzymujesz błąd? 12 minut temu, Matmide napisał(a): Przydało się żeby można było zrobić aktualizacje przez plik setup.exe bo obecnie wywala błąd na starcie, jeśli wezmę pliki instalacyjne z zwykłej wersji i tylko przewale plik install.esd to później po takiej aktualizacji nie działają karty sieciowe. Nigdy nie instalowałem aktualizacji przez plik setup.exe - nie wiem jak to się odbywa. Cytuj
Matmide Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Taki jest błąd. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
stens Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Pobierz pliki z UUP dump i zainstaluj "ręcznie" Możesz tam pobrać do IoT. Ale tylko pliki aktualizujące ( z prawej strony ekranu) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Matmide Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 6 minut temu, stens napisał(a): Pobierz pliki z UUP dump i zainstaluj "ręcznie" Możesz tam pobrać do IoT. Ale tylko pliki aktualizujące ( z prawej strony ekranu) Ale tam jest jedynie loT Enteprise, nie ma LTSC. Kocurek lubi to Cytuj
stens Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 5 minut temu, Matmide napisał(a): Ale tam jest jedynie loT Enteprise, Spróbuj, lepsze niż do Pro. Ja teraz nie mam na dysku (czekam) ale w poprzedniej wersji wgrywałem bez problemów. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 5 minut temu, stens napisał(a): Spróbuj, lepsze niż do Pro. Ja teraz nie mam na dysku (czekam) ale w poprzedniej wersji wgrywałem bez problemów. Raczej nie używasz moich wydań LTSC TC Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Zapytam czy o to chodzi ? Na obu MODach Standart i Mystic Jungle czy chodzi o to Dodam Fotki I to bez żadnego Kitu. JEST OK [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Matmide Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 27 minut temu, stens napisał(a): Pobierz pliki z UUP dump i zainstaluj "ręcznie" Możesz tam pobrać do IoT. Ale tylko pliki aktualizujące ( z prawej strony ekranu) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Same pliki aktualizacji też wywala błąd. 4 minuty temu, Groszek1962 napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zapytam czy o to chodzi ? Na obu MODach Standart i Mystic Jungle czy chodzi o to Dodam Fotki I to bez żadnego Kitu. JEST OK [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jakiego masz kompa? U mnie tylko na tym z i5-10400F zauważyłem na starszych wygląda że jest OK. Kocurek lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Matmide Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 32 minuty temu, Kocurek napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] U mnie zainstalowała się. Posiadając obecną wersję starszą niż 04 - wisi na czarnym ekranie, ale wystarczy zaczekać. Aktualizacja się wgrywa, nie widać tylko % postępów. Wersja 05 nad którą obecnie pracuję powinna już wyświetlać % postępu. Czy otrzymujesz błąd? Nigdy nie instalowałem aktualizacji przez plik setup.exe - nie wiem jak to się odbywa. Po prostu odpala się plik setup.exe i kilka kilka razy dalej i ma odświeżone pliki systemowe ale pliki osobiste, ustawienia i programy są zachowane. Kocurek lubi to Cytuj
wujenta Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Z tą aktualizacją KB5066835 są problemy, lepiej wstrzymać się z nią na razie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek i Achon lubią to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 A czasem jak stawiam win np. tam gdzie słaby net to mam przygotowane pakiety aktualizacji i pobieram tak jak wyżej wpisane, ale ja jeszcze Korzystam catalog.update.microsoft.com/Home.aspx [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nigdy nie zawiodły. A robię zawsze tak: Start aktualizacja z netem dosłownie gdy rozpoczyna proces, rozłączam sieć, bywało czasem że z pozostawionym netem sprzęt potrafił kaprysić. Ot i wsio z pliku exe........ Pozdrawiam Może i się wstrzymać, ale skoro nie znalazłem że na razie Fejk, a system chętnie pobiera i instaluje --- TO CO MU ŻAŁOWAĆ. Tym bardziej że tu chodzi o przetestowanie, czyż nie ? A czas zweryfikuje PRACE Micro............u Kocurek lubi to Cytuj
stens Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 21 minut temu, Kocurek napisał(a): Raczej nie używasz moich wydań LTSC TC Nawet mam backup Twojej wersji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Jeśli zapytanie jakiego mam KOMPA ? To wcześniej wiele razy dodawałem OPIS RYZEN 9 - 7950X3D Asus ROG Crosshair X670E Hero 32GB Ram Zasilacz 1KW Corsair no i grafa tylko RTX 2060 Super 8GB, a nie wymieniam bo nie jestem zapalonym graczem Pozdrawiam Kocurek lubi to Cytuj
Achon Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 34 minuty temu, wujenta napisał(a): Z tą aktualizacją KB5066835 są problemy, lepiej wstrzymać się z nią na razie. Cytat Root Causes Identified in CBS Log Secure Boot Not Enabled: The log shows SecureBoot is not enabled, skipping updates, and ApplySecureBootUpdateEx fails with Status:80071149. KB5066835 includes updates related to Secure Boot certificate expiration, which require Secure Boot to be active Registry Key Collisions: Multiple components (e.g., Microsoft-Windows-UnifiedBackgroundProcessManager, EnrollEngine, Desktop-Provisioning-Platform-Uap) are asserting ownership of the same registry key: \REGISTRY\MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Ubpm\ This overlap can interfere with update processing and component registration. CBS Errors: HRESULT = 0x80070057 - E_INVALIDARG and 0x80073aa2 indicate invalid arguments and failed state transitions during update staging. Recommended Fixes Enable Secure Boot: Restart your PC and enter BIOS/UEFI settings. Locate the Secure Boot option and enable it. Save changes and reboot. Retry the update. Free Up System Reserved Partition Space: Use Disk Management to check if the System Reserved partition has at least 100MB free. If not, consider resizing or cleaning it using third-party tools. No ciekawe, ile osób ma w biosie nadal włączony Secure Boot? Translator: "Aktualizacja KB5066835 obejmuje aktualizacje związane z wygaśnięciem certyfikatu Secure Boot, które wymagają, aby Secure Boot był aktywny" Zalecane rozwiązania "Włącz Bezpieczny rozruch: Uruchom ponownie komputer i wejdź w ustawienia BIOS/UEFI. Znajdź opcję Bezpieczny rozruch i włącz ją. Zapisz zmiany i uruchom ponownie. Spróbuj ponownie przeprowadzić aktualizację." Kocurek lubi to Cytuj
wujenta Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Włączyłem Secure Boot w maszynie wirtualnej i spróbowałem. Pobrało, doszło do 100% instalacji i wywaliło błąd "Błąd instalacji — 0x80070306". Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 8 minut temu, wujenta napisał(a): Włączyłem Secure Boot w maszynie wirtualnej i spróbowałem. Pobrało, doszło do 100% instalacji i wywaliło błąd "Błąd instalacji — 0x80070306". @wujenta dziękuję za komentarz - ale chciałbym zauważyć, że problem nie tyczy się mojego wydania LTSC TC 25H2 Cytuj
maxxsony Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Jeśli po zainstalowaniu systemu usunąłem Defendera poprzez WindowsDefenderRemover dołączonego do Dodatki---Opcjonalnie... ., a po ściąganiu niektórym plików system mi dalej usuwa pliki i nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows bo mnie przekierowuje do Microsoft Store w celu pobrania Defendera..... . Nawet próbowałem zainstalować antivirusa innego i w nim uwzględnić wyjątki, a dalej przeglądarka nie pozwala pobrać mi w zipie - Defendera Control bo go wykrywa jako wirusa..... . Jak to obejść ?Jeśli po zainstalowaniu systemu usunąłem Defendera poprzez WindowsDefenderRemover dołączonego do Dodatki---Opcjonalnie... ., a po ściąganiu niektórym plików system mi dalej usuwa pliki i nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows bo mnie przekierowuje do Microsoft Store w celu pobrania Defendera..... . Nawet próbowałem zainstalować antivirusa innego i w nim uwzględnić wyjątki, a dalej przeglądarka nie pozwala pobrać mi w zipie - Defendera Control bo go wykrywa jako wirusa..... . Jak to obejść ? Kocurek lubi to Cytuj
wujenta Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 2 godziny temu, Achon napisał(a): No ciekawe, ile osób ma w biosie nadal włączony Secure Boot? Translator: "Aktualizacja KB5066835 obejmuje aktualizacje związane z wygaśnięciem certyfikatu Secure Boot, które wymagają, aby Secure Boot był aktywny" Zalecane rozwiązania "Włącz Bezpieczny rozruch: Uruchom ponownie komputer i wejdź w ustawienia BIOS/UEFI. Znajdź opcję Bezpieczny rozruch i włącz ją. Zapisz zmiany i uruchom ponownie. Spróbuj ponownie przeprowadzić aktualizację." Sprawdziłem jeszcze na stockowej wersji 24H2 w Vmware i ta aktualizacja zainstalowała się poprawnie nawet bez włączonego secure boot. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 6 minut temu, maxxsony napisał(a): Jeśli po zainstalowaniu systemu usunąłem Defendera poprzez WindowsDefenderRemover dołączonego do Dodatki---Opcjonalnie... ., a po ściąganiu niektórym plików system mi dalej usuwa pliki i nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows bo mnie przekierowuje do Microsoft Store w celu pobrania Defendera..... . Nawet próbowałem zainstalować antivirusa innego i w nim uwzględnić wyjątki, a dalej przeglądarka nie pozwala pobrać mi w zipie - Defendera Control bo go wykrywa jako wirusa..... . Jak to obejść ?Jeśli po zainstalowaniu systemu usunąłem Defendera poprzez WindowsDefenderRemover dołączonego do Dodatki---Opcjonalnie... ., a po ściąganiu niektórym plików system mi dalej usuwa pliki i nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows bo mnie przekierowuje do Microsoft Store w celu pobrania Defendera..... . Nawet próbowałem zainstalować antivirusa innego i w nim uwzględnić wyjątki, a dalej przeglądarka nie pozwala pobrać mi w zipie - Defendera Control bo go wykrywa jako wirusa..... . Jak to obejść ? Należy przed użyciem programu usuwającego Windows Defender najpierw w opcjach wyłączyć ochronę w czasie rzeczywistym z Twojego opisu wynika, że na żywca włączyłeś program usuwający Windows Defender, bez uprzedniego wyłączenia ochrony. Microsoft w nowszych definicjach antywirusowych domyślnie blokuje ten program, m.in. dlatego, że program usuwający zaczął być wykorzystywany przez osoby ze złymi zamiarami / podważał skuteczność Windows Defender pozwalając go zbyt prosto usunąć/wyłączyć. Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Ok, 05251015 gotowe - zawiera nieco podrasowaną poprawkę na czarny ekran, którą zawiera 04251014. Czarny ekran bez % postępu może nadal się pojawiać, choć nie powinno - wyjdzie w testach - na pewno rzadziej taka sytuacja powinna występować od teraz. W niczym to nie przeszkadzało, ale faktycznie Użytkownik był wprowadzany w konsternację widząc czarny ekran np. przez 15 minut bez jakichkolwiek informacji. To nic niezwykłego - Microsoft specjalnie zrobił taki tryb dla bankomatów i podobnych urządzeń specjalistycznych (np. medycznych) - aby nie doszło do sytuacji, że ktoś używając bankomatu zobaczyłby, że aktualizacje z Windows Update się wgrywają. Jednak w wersji do użytku konsumenckiego takie zachowanie jest nieprawidłowe jak się okazuje. Cytuj
maxxsony Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 33 minuty temu, Kocurek napisał(a): Należy przed użyciem programu usuwającego Windows Defender najpierw w opcjach wyłączyć ochronę w czasie rzeczywistym z Twojego opisu wynika, że na żywca włączyłeś program usuwający Windows Defender, bez uprzedniego wyłączenia ochrony. Microsoft w nowszych definicjach antywirusowych domyślnie blokuje ten program, m.in. dlatego, że program usuwający zaczął być wykorzystywany przez osoby ze złymi zamiarami / podważał skuteczność Windows Defender pozwalając go zbyt prosto usunąć/wyłączyć. Dokładnie tak zrobiłem, teraz nie mogę nawet Defendera ponownie zainstalować, jeśli nawet tak robie to nie mogę spowrotem się zalogować na niego.... tylko kółko się ciągle kręci Da radę jakoś teraz ponownie zainstalować defendera żeby wyłączyć ochronę w czasię rzeczywistym ? Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 1 minutę temu, maxxsony napisał(a): Dokładnie tak zrobiłem, teraz nie mogę nawet Defendera ponownie zainstalować, jeśli nawet tak robie to nie mogę spowrotem się zalogować na niego.... tylko kółko się ciągle kręci A jak tam zawieszanie się explorera co godzinę - naprawiłeś? Możesz wgrać nowszą wersję mojego obrazu albo użyć dwóch komend: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja wciąż dołączam ten Windows Defender remover, ale u siebie go nie wyłączałem... zamiast tego wgrałem płatnego ESETa, który dezaktywuje Windows Defender Cytuj
maxxsony Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Nie do końca. Nie wyłącza mi się teraz co godzinę, tylko jak system na nowo się włącza to on do 2 minut gdzieś się sam nie włączy(nie załapuje), jak zrobię kombinację CTRL + Shift + Del i włączę menedżera zadań to on się wtedy jak uaktywnia i jest spokój, ale naprawdę dziwny przypadek . Podejrzewam uszkodzenie myszki lub problem z plytą główną a dokładnie porty usb.by 5 minut temu, Kocurek napisał(a): Możesz wgrać nowszą wersję mojego obrazu albo użyć dwóch komend: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja wciąż dołączam ten Windows Defender remover, ale u siebie go nie wyłączałem... zamiast tego wgrałem płatnego ESETa, który dezaktywuje Windows Defender I tak powinienem zrobić, bo na kazdym świeżym systemie też instalowałem ESETa i on właśnie dezaktywował, za bardzo po instalacji kombinowałem, poklikałem te wspomagacze i wyszły kwiatki Gdy wgram tą wersje obrazu to usunie mi z dysku systemowego wszystko ? Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 2 minuty temu, maxxsony napisał(a): Nie do końca. Nie wyłącza mi się teraz co godzinę, tylko jak system na nowo się włącza to on do 2 minut gdzieś się sam nie włączy(nie załapuje), jak zrobię kombinację CTRL + Shift + Del i włączę menedżera zadań to on się wtedy jak uaktywnia i jest spokój, ale naprawdę dziwny przypadek . Podejrzewam uszkodzenie myszki lub problem z plytą główną a dokładnie porty usb.by USB, myszka, uszkodzenie na płycie głównej (np. napuchnięty kondensator), problem z procesorem Intel (degradacja), problemy z pamięcią ram, problemy z kablem SATA, problemy z dyskiem twardym - niestety, diagnoza nie jest łatwa w komputerach maxxsony lubi to Cytuj
maxxsony Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Niestety komendy nic nie dały, było powiadomienie że coś uszkodzone naprawiło ale dalej nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows.... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 37 minut temu, maxxsony napisał(a): Niestety komendy nic nie dały, było powiadomienie że coś uszkodzone naprawiło ale dalej nie moge wejść w Zabezpieczenia Windows.... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wiesz co... Opałka Marcin... wgraj tę 05251015 i zamiast odinstalowywać Windows Defender, może rozważ ESETa albo jakiegoś Nortona/Kaspersky - Avasta nie. Oczywiście zależy od Twojej upartości - jak chcesz i masz cierpliwość to możemy od nowa... mogę napisać co trzeba zrobić po kolei, aby odinstalować Windows Defender - dokładnej instrukcji nie dołączałem, bo to też pewien test - jak Użytkownik nie potrafi odinstalować Windows Defender, to lepiej żeby program został aż się nie podszkoli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi