Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ERICs3 napisał(a):

Pytanie do szanownego i wspaniałego Kocurka.

GAXFaUA.jpeg

2 godziny temu, ERICs3 napisał(a):

Czy po instalacji fizycznej ( nie virual box  ) działa normalnie i prawidłowo piaskownica systemu windows (windows sandbox)?

Nie jestem w stanie tego dobrze sprawdzić, ponieważ posiadam procesor AMD, a piaskownica najlepiej działała na procesorach Intel (Hyper-V).

Hyper-V został domyślnie wyłączony, ale można go włączyć z powrotem i powinno działać.

Opublikowano

Zauważyłem że instalka tworzy oprócz partycji 100 MB i 16 MB, co jest normalne w tych systemach, dwie nowe partycje 740 MB i 778 MB. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Nie chodzi mi o miejsce, bo tego mi nie brakuje. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale o sam fakt tworzenia takich partycji.

Kocurek lubi to
Opublikowano
19 minut temu, Aamo8 napisał(a):

Zauważyłem że instalka tworzy oprócz partycji 100 MB i 16 MB

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Partycja 100 MB zastrzeżona przez system to niewielka partycja utworzona przez system Windows podczas instalacji, zawierająca pliki rozruchowe systemu, dane konfiguracji rozruchu (BCD), środowisko odzyskiwania oraz pliki startowe dla funkcji BitLocker, jest to kluczowy element procesu uruchamiania systemu. Partycja ta jest normalna i nie powinna być usuwana, ponieważ jest niezbędna do poprawnego działania komputera, zwłaszcza przy korzystaniu z szyfrowania dysków

Kocurek lubi to
Opublikowano
37 minut temu, Aamo8 napisał(a):

o sam fakt tworzenia takich partycji.

Cytat
Partycja odzyskiwania

została wprowadzona przez Microsoft wraz z systemem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Systemy operacyjne Windows przed [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], czyli [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], nie posiadały domyślnych partycji odzyskiwania, a raczej bazowały na zewnętrznych nośnikach lub innych mechanizmach do odzyskiwania systemu. 

Kluczowe informacje o partycji odzyskiwania
  • Cel: Partycja odzyskiwania zawiera dane potrzebne do przywrócenia systemu do stanu fabrycznego lub przeprowadzenia naprawy w przypadku awarii, uszkodzenia systemu operacyjnego lub innych problemów.
  • Wielkość: Partycje te zwykle mają od kilkuset megabajtów do kilku gigabajtów i są niedostępne z poziomu normalnego systemu, aby zapobiec przypadkowemu usunięciu.
  • Działanie: Partycja odzyskiwania jest niewidoczna w Eksploratorze plików, ale można ją znaleźć i zarządzać nią za pomocą narzędzi takich jak Zarządzanie dyskami w Windows lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].
  • Ostrzeżenie: Nie należy usuwać ani formatować partycji odzyskiwania, chyba że masz pewność, że wykonałeś jej kopię zapasową lub nie potrzebujesz tej funkcji.

Kocurek lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, stens napisał(a):

Partycja 100 MB zastrzeżona przez system to niewielka partycja

To wiem. Napisałem: "Zauważyłem że instalka tworzy oprócz partycji 100 MB i 16 MB, co jest normalne w tych systemach"

51 minut temu, Achon napisał(a):

Cel: Partycja odzyskiwania zawiera dane potrzebne do przywrócenia systemu do stanu fabrycznego lub przeprowadzenia naprawy w przypadku awarii, uszkodzenia systemu operacyjnego lub innych problemów.

Powiem szczerze, nigdy nie udało mi się przywrócić systemu narzędziami systemu, a często moje eksperymenty źle się kończą. Przykład: Parę dni temu przypomniałem sobie o programie IObit do sterowników i oczywiście była próba działania (mimo że wiedziałem że to się może źle skończyć. Dwa takie same systemy z tej strony, na dwóch partycjach, próba na podstawowym dysku C. Spodziewany efekt to brak możliwości uruchomienia systemu nawet tego na drugiej partycji. Próba naprawy systemu nic nie daje. Więc instalacja najnowszego systemu na partycji D, klawiatura na USB startuje po 10 sekundach od uruchomienia systemu i co gorsze brak karty sieciowej w biosie i urządzeniach. Podłązyłem telefon przez USB jako modem i nowe sterowniki do karty nic nie dają. Instaluję ten sam system na C i oczywiście to samo, klawisze po 10 sekundach i brak karty sieciowej, internet przez kartę WIFI i USB działa. Wkurzyłem się i poszedłem spać, rano klawisze od razu i jest karta sieciowa, wszystko działa. Takie dziwy z odzyskiwaniem systemu, opisuję jako ostrzeżenie przed programami do sterowników, u mnie doświadczenia ze stosowaniem tych cudaków z reguły źle się kończyły.

Kocurek lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, Aamo8 napisał(a):

Zauważyłem że instalka tworzy oprócz partycji 100 MB i 16 MB, co jest normalne w tych systemach, dwie nowe partycje 740 MB i 778 MB.

@stens koledze chodzi o to, że zrobiły mu się oprócz 100MB i 16MB jeszcze dodatkowo dwie kolejne: 740MB i 778MB. Nadałbym im literę i zobaczył jaką mają etykietę :)

Opublikowano
31 minut temu, stens napisał(a):

Przecież to są partycje "Partycja odzyskania WinRE" i radziłbym ich nie ruszać.

Jak napisałem wyżej nigdy nie udało mi się czegokolwiek przywrócić narzędziami windy. Narzędzia do przywracanie i kopie systemu mam na pendrive i tutaj nie ma problemu. Pozbyłem się tych partycji i nic się nie stało.

Kocurek i zen888 lubią to
Opublikowano
12 minut temu, Aamo8 napisał(a):

Jak napisałem wyżej nigdy nie udało mi się czegokolwiek przywrócić narzędziami windy. Narzędzia do przywracanie i kopie systemu mam na pendrive i tutaj nie ma problemu. Pozbyłem się tych partycji i nic się nie stało.

Kilka lat temu jedna z poprawek KB miała na celu usunięcie błędu jaki pojawiał się w mechanizmie odzyskiwania WinRE. Jak nie było tej partycji to dostawała głupawki i się sypała. Lepiej tego nie tykać nawet jak ma się inne narzędzia do backupu i odzyskiwania systemu - ja tak mam.

Kocurek i stens lubią to
Opublikowano
13 godzin temu, stens napisał(a):

Przecież to są partycje "Partycja odzyskania WinRE" i radziłbym ich nie ruszać.

@stens @Aamo8

Od marca jak mam zainstalowowany system Windows 11 mam z tych dodatkowych partycji tylko partycje EFI do rozruchu i nic się nie dzieje złego.

13 godzin temu, ad_ik napisał(a):

chyba ktos juz to zglaszal ze ustawienia drenuja cpu

Dziękuję za zgłoszenie - nie jestem w tym momencie w stanie wywołać ten błędu u siebie, aby  dokonać analizy i znaleźć przyczynę.

Może pojawi się jeszcze jakaś poszlaka, coś zostanie zauważone... a co naprowadzi mnie co może być powodem i pomogę znaleźć lekarstwo.

Może się też zdarzyć, że Microsoft dostrzeże problem i to naprawi w jednej z comiesięcznych aktualizacji systemu.

Osobie zainteresowanej mogę polecić następującą procedurę:

1. Zainstaluj oryginalne (niezmodyfikowane) wydanie LTSC / wydanie LTSC innego moddera na osobnej partycji / dysku np.: 
  2. Sprawdź czy tylko na wydaniach LTSC TC jest ten problem - testuj po świeżej instalacji, bez dogrywania programów/sterowników
  3. Na wydaniu LTSC TC zacznij wyłączać usługi systemowe i sprawdzaj czy problem ustąpił

Na Reddit pojawiła się sugestia, że problem mógł dotyczyć usługi indeksowania plików.

Opublikowano
Godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Od marca jak mam zainstalowowany system Windows 11 mam z tych dodatkowych partycji

To zależy od instalatora, raz zainstaluje raz nie, ale na pewno w ISO od Microsoftu instaluje. Jak zainstaluje to musi być, bo aktualizacje wywalają błędy. 🙂 

Kocurek lubi to
Opublikowano
5 godzin temu, stens napisał(a):

To zależy od instalatora, raz zainstaluje raz nie, ale na pewno w ISO od Microsoftu instaluje. Jak zainstaluje to musi być, bo aktualizacje wywalają błędy. 🙂 

Instalator potworzył dodatkowe partycje, ja je skasowałem po instalacji, tym bardziej, że stawiałem 2 systemy Windows + UBUNTU - musiałem porządek zrobić :)

Poza tym u siebie posiadam ciekawostkę - świadomie zrobiłem dwie partycje bootowalne EFI na potrzeby menu GRUB'a - jedna dla Win11, druga dla Win7.

Żeby zrozumieć powody musiałbym kontekst rozszerzyć i pokazać grafiki pomocnicze dlaczego - raczej niewielu zainteresuje temat.

Opublikowano

Witam Panowie i mam nadzieje Panie . Nagrywam na pendrive ten system, więc piszę tutaj 🙂 Zauważyłem że czasami kopiując dane z SSD na pendrive ulegają one uszkodzeniu, bo źle się nagrały, co wiem bo tworzę sobie do swoich ważnych plików "SHA3_512". Przy instalacji windowsa, jakże istotne jest aby pliki były nie uszkodzone - wystarczy że jakiś DLL zostanie uszkodzony przy nagraniu na pendrive i wtedy są problemy ze stabilnością Windowsa... Kiedyś się dane elegancko weryfikowało np. zaznaczałem "verify" na x-copy i każdy track dyskietki po nagraniu był odczytywany i porównywany z danymi przeznaczonymi do nagrania - nawet na spectrum 48 przewijałem taśmę i jeszcze raz puszczałem grę, żeby wszystko sprawdzić czy się dobrze nagrała... a teraz ludzie przerzucają dane byle jak -  jak worki z ziemniakami i wtedy się dziwią że film się przycina przy odtwarzaniu... a jak pytam znajomych  o dane crc to duże oczy robią i myślą że to mod do minecrafta 😀 Więc zastanawiam się jak mogę sprawdzić czy dane zostały nagrane bez błędów? Czy Rufus nie ma opcji typowej weryfikacji nagranych danych? Jest opcja "weryfikacja nośnika uefi" ale AI google mówi że to sprawdzenie iso a nie nagranych danych. 

RUFUSMD5.jpg.6b58d6dd11504018fbd9381ffcb6c0df.jpg

RUFUSMD5tez.jpg.2736d20997438851d6ed233e1da4993d.jpg

Kocurek lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, ERICs3 napisał(a):

Zauważyłem że czasami kopiując dane z SSD na pendrive ulegają one uszkodzeniu, bo źle się nagrały, co wiem bo tworzę sobie do swoich ważnych plików "SHA3_512".

Mnie osobiście martwiłaby mnie ta przyczyna i szukałbym powodów dlaczego tak się dzieje. Profilaktykę pochwalam - widzę przygotowanie do czasów, gdzie będą używane komputery kwantowe, bo SHA3_512 mocno w przyszłość wybiega.

Na dzień dzisiejszy standardem jest SHA_256 i nieczęsto widzę stosowanie sum kontrolnych SHA3_512.

4 godziny temu, ERICs3 napisał(a):

Więc zastanawiam się jak mogę sprawdzić czy dane zostały nagrane bez błędów? Czy Rufus nie ma opcji typowej weryfikacji nagranych danych? Jest opcja "weryfikacja nośnika uefi" ale AI google mówi że to sprawdzenie iso a nie nagranych danych. 

Należy zawsze brać margines błędu na to, co mówi AI i tyczy się to nie tylko niej, ale również na to co znajdzie się w internecie / dowie od ludzi :)

Jednak tym razem AI ma rację - zainteresowałeś mnie tematem i znalazłem zgłoszenie z 2018 roku z prośbą, gdzie ktoś prosi autora o możliwość weryfikacji danych po nagraniu - autor programu Rufus oświadczył, że zrobienie takiej funkcji jest problematyczne i pomysł odłożył do zamrażarki:

Załączam tłumaczenie maszynowe na polski odpowiedzi:

Cytat

Chciałbym to zrobić, ale jest z tym poważny problem w systemie Windows, który został [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zilustrowany .

Jeśli nie chcesz czytać całości, problem polega na tym, że za każdym razem, gdy system Windows wykryje partycję, którą można zamontować (co ma tendencję do działania w przypadku systemów opartych na UEFI, ponieważ powinny istnieć pliki FAT32 ESP), tworzy tam pliki, które mogą zakłócić walidację. W związku z tym wystąpi jeden z poniższych problemów:

1. Rufus twierdzi, że sprawdzanie poprawności kończy się niepowodzeniem, ponieważ system Windows utworzył katalog „Informacje o woluminie systemowym” zawierający grupę losowych plików, mimo że reszta danych jest w 100% taka sama.
  2. Walidacja, którą Rufus uznaje za pomyślną (pod warunkiem, że uda nam się utrzymać system Windows z dala od partycji ESP wystarczająco długo), ale która po niezależnej weryfikacji, po tym jak użytkownicy pozostawili podłączony dysk flash na dłużej niż kilka sekund w systemie Windows, zgłosi błąd, ponieważ chodzi o katalog „System Volume Information”, co wzbudza wątpliwości co do wiarygodności sprawdzania poprawności przez Rufus.

Nie oznacza to, że nie planuję w pewnym momencie dodać weryfikacji obrazów DD (myślę, że dzięki żądaniu wyłącznego dostępu będę mógł uniemożliwić systemowi Windows modyfikowanie dysku w celu weryfikacji), ale jest to bardziej skomplikowane, niż się wydaje. Trzeba też upewnić się, że odczytywane są rzeczywiste dane z USB, a nie coś, co system Windows przechowywał w buforze pamięci (ponieważ bufor ten zostałby wykorzystany do zapisu), co również może być problematyczne.

Należy pamiętać, że weryfikacja wyodrębnionej zawartości ISO (tj. zawartości, która nie została skopiowana w trybie DD z obrazu DD lub obrazu ISOHybrid, ale indywidualne porównanie binarne każdego wyodrębnionego pliku) to zupełnie inna sprawa i sama w sobie stanowiłaby zupełnie nową funkcję, zwłaszcza że mogliśmy zmodyfikować niektóre pliki (związane z Grubem, Syslinux), aby zapewnić rozruch.

Innymi słowy, jest to bardziej złożone, niż się wydaje i, jak w przypadku każdej funkcji, którą próbuję udostępnić w Rufusie, takiej jak obliczenia MD5/SHA-1/SHA-256 (któremu poświęciłem dużo czasu na optymalizację, aby działały jak najszybciej), jeśli mam to zaimplementować, chcę to zrobić dobrze. Oznacza to rozwiązanie wszystkich problemów, które wskazałem powyżej, co zajmie dużo czasu, którego teraz nie mam, ponieważ mam jeszcze wiele innych funkcji o wyższym priorytecie.

Z tego powodu nie planuję w najbliższym czasie dodać opcji „weryfikacji danych pisemnych”, przepraszam.

(...)

Jeżeli zależy Ci na weryfikacji - proponuję zainteresować się, oprócz Rufusem - również aplikacją Ventoy - po przygotowaniu pendrive wrzucasz interesujące Cię obrazy .iso na nośnik, a te już łatwo sprawdzisz, czy mają poprawne sumy kontrolne :)

Po instalacji systemu Windows warto jeszcze użyć komend:

sfc /scannow

dism /online /cleanup-image /restorehealth

PS

Życzę spokojnego weekendu i wysokich transferów.

stens i ERICs3 lubią to
Opublikowano

Ventoy to jest to czego potrzebowałem. Razem z plikiem iso przenoszę na pena plik sha3 i sobie sprawdzam - genialne. Kolejny raz bardzo bardzo Ci dziękuję Kocurek jesteś Wielki, również życzę spokojnego weekendu.

PS. Piaskownicę (Windows Sandbox) naprawiłem - wyłączając i jeszcze raz włączając usługę.

Kocurek i Kosiara lubią to
Opublikowano
W dniu 8.10.2025 o 13:53, Kocurek napisał(a):

Nie byłem świadomy, że takie coś się dzieje. Czy jak zmienisz domyślną częstotliwość odświeżania ekranu w ustawieniach ekranu/karty graficznej nie odczuwasz poprawy?

Gdybyśmy znaleźli skuteczne rozwiązanie na migotanie obrazu, to bym dołożył odpowiednią wzmiankę o tym.

Próbowałem różnych rozwiązań, wymuszałem RGB, 8bit, i różne inne rzeczy. Nadal ten system męczy mocniej moje oczy. Próbowałem nawet wczoraj wydania najnowszego i nadal to samo, a szkoda bo system bardzo fajny, również udało mi się wywołać efekt z 60% użycia CPU poprzez ustawienia. Grzebałem w ustawieniach ekranu, wszedłem w HDR i cyk nagle 60% ustawienia wciągały, ale później jak je zamknąłem i ponownie otworzyłem było już normalnie. A i jeszcze zauważyłem ciekawą rzecz. Jak np pobieramy jakiś plik w Chrome i wyskakuje okienko gdzie zapisać, to niby mamy zaznaczone, że do pobranych się zapisze, jednak po lewej stronie mamy podświetlone pulpit zamiast folder pobrane. Nie wiem czy tak samo jest też w normalnej 11, bo już od dawna nie używałem, czy tylko jakaś cecha tego wydania. Wszystko to doświadczyłem na najnowszym wydaniu z 07.10.2025

@stens Już próbowałem takie okulary i bez zmian. Nie do końca rozchodzi się o światło niebieskie niestety. Mam coś takiego jakby chorobę lokomocyjną w wielu grach i muszę sporo nie raz pogrzebać, aby grać komfortowo w niektóre tytuły. Jestem też wrażliwy na przeróżne promieniowania typu PWM, tym sposobem regulują jasność ekrany OLED i np w telefonach mam bardzo duże problemy który model wybrać, aby nie bolały oczy i nie dostawać nudności podczas korzystania. Temat rzeka. Ale co ciekawe korzystając z komputera mam ekran LCD w dużym TV i TFT w małym monitorze, a jednak też odczuwam te dolegliwości. Być może jakoś niestandardowo migoczą pod tymi systemami. Obydwa ekrany są 60hz, więc za bardzo nie mam pola manewru, aby coś zmieniać np w odświeżaniu :)

@ERICs3 Ja bardzo długo nagrywałem pojedyńcze obrazy ISO Rufusem na pendrive'a i wielokrotnie coś nie siadło. Ventoy już używam dłuższy czas i to jest świetne narzędzie. Można sobie wrzucić do folderów co tylko chcemy, sprawdzić w każdym momencie sumy kontrolne itp. Każdemu polecam co choć trochę więcej bawi się systemami, czy np naprawia sprzęt i musi mieć różne ISO pod ręką :)

Kocurek lubi to
Opublikowano
7 godzin temu, Kosiara napisał(a):

Obydwa ekrany są 60hz, więc za bardzo nie mam pola manewru, aby coś zmieniać np w odświeżaniu :)

Możesz na swoją odpowiedzialność spróbować podbić na chwilę odświeżanie poprzez OC:

Możesz się też udać do sklepów sieciowych typu Euro TV AGD / mediaexpert.pl i przetestować jak Twoje oczy reagują na 120 Hz albo 144 Hz na jednym z wystawionych monitorów.

Na pewno jest jakaś sieciówka, czy typowy sklep komputerowy, który dokonałby prezentacji monitora.

Mógłbyś wypróbować monitor z certyfikatem Flicker-free np. monitor ASUS VA279QG z serii Eye Care :)

6 godzin temu, rudiszubert napisał(a):

Dziś po uruchomieniu komunikat brak net framework .

Jaki program sprawia problemy - jak się nazywa?

Groszek1962 i Kosiara lubią to
Opublikowano
33 minuty temu, Kocurek napisał(a):

4 godziny temu, rudiszubert napisał(a):

Dziś po uruchomieniu komunikat brak net framework .

Jaki program sprawia problemy - jak się nazywa?

Chopaki mylicie ( .NET Framework ) z (.NET Desktop Runtime)

Ten drugi nie jest we windowsie, trzeba pobrać i zainstalować.

O tutaj:

Zrzutekranu2025-10-12135449.jpg.4a50cd2b5a1ea91ef62236905268e5ae.jpg

Kocurek lubi to