lukasknw Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 Godzinę temu, Kocurek napisał(a): Pytanie zadane w ten sposób jest dla mnie podchwytliwe. W tej formie brzmi bardziej jak: czy w ogóle powinno się korzystać z Windows Update, a pewnie chodziło raczej o to, czy wydanie LTSC TC jest kompatybilne z Windows Update. Proszę o doprecyzowanie. Już nie ważne instaluje i sobie potestuje ,ale dziękuje za szybkie zainteresowanie się Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 3 godziny temu, lukasknw napisał(a): Już nie ważne instaluje i sobie potestuje ,ale dziękuje za szybkie zainteresowanie się Zawsze warto pytać. Moja modyfikacja jest w pełni kompatybilna z Windows Update, a jeżeli aktualizacje przestaną się instalować - wydam poprawkę, bo może się taka sytuacja zdarzyć. Osobną kwestią są same aktualizacje, które mogą popsuć system nawet oryginalny. W tej chwili aktualizacje mogą "popsuć" np. oprogramowanie firm trzecich np. StartAllBack (motyw Mystic Jungle go używa) - tak się raz zdarzyło po jednej z aktualizacji - przestał działać przycisk "Pokaż pulpit" - instalacja nowszej wersji programu StartAllBack rozwiązała problem. Na niezmodyfikowanym systemie też trzeba było wgrać nowszą wersję StartAllBack, także tego... lukasknw lubi to Cytuj
sylwek66 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 Oki dzięki Kocurek lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 3 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 Trzy Pytania do Kocurka. 1. Po instalacji mamy już zainstalowane różne wersje Microsoft Visual C++ (x64), to rozumiem. Ale zastanawiam się, po co nam 5 wersji 32 bitowych (x86). Czy może chodzi o to że nawet jak każdy ma komputer i system 64 bitowy to te (x86) są wymagane, gdyby ktoś chciał uruchomić jakiś stary program pracujący jeszcze w 32 bitach? 2. Różnica pomiędzy wersją standard a wersją mystic jungle polega tylko na użyciu programu StartAllBack, czy są jeszcze jakieś inne niewidoczne różnice? 3. Cytat ze strony AllStarBack "Jeśli nie aktywujesz licencji przy użyciu zakupionego numeru licencji w ciągu 30 dni, program nadal będzie działać, ale w trybie ograniczonym". Czy to oznacza że musimy kupić licencję? PS. Pozdrawiam serdecznie i Życzę spokojnego weekendu. Cytuj
Kocurek Opublikowano 3 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2025 Dziękuję za pytania @ERICs3. W dniu 3.10.2025 o 21:32, ERICs3 napisał(a): 1. Po instalacji mamy już zainstalowane różne wersje Microsoft Visual C++ (x64), to rozumiem. Ale zastanawiam się, po co nam 5 wersji 32 bitowych (x86). Czy może chodzi o to że nawet jak każdy ma komputer i system 64 bitowy to te (x86) są wymagane, gdyby ktoś chciał uruchomić jakiś stary program pracujący jeszcze w 32 bitach? Dla zachowania kompatybilności wstecznej z aplikacjami x86, x64, które mogą wymagać konkretnych wersji Microsoft Visual C++, a co nie zawsze jest oczywiste. W dniu 3.10.2025 o 21:32, ERICs3 napisał(a): 2. Różnica pomiędzy wersją standard a wersją mystic jungle polega tylko na użyciu programu StartAllBack, czy są jeszcze jakieś inne niewidoczne różnice? Wszystkie niewidoczne różnice związane są z motywem jak np. odpięcie ikony Widoku Zadań z paska zadań. W nadchodzącej, poliftingowej aktualizacji dodatkowo dojdzie preinstalowany wygaszacz ekranu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] z moim autorskim spolszczeniem i poprawkami w kodzie. Ponadto chcę spróbować dołożyć to co jest w TODO - wyłącznie dodając dodatkową zawartość do istniejącej wersji .iso 00250915, która na dzień dzisiejszy nie sprawia większych problemów. Po twojej uwadze uaktualniłem listę różnic uwzględniając najbardziej istotne: Cytat [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W dniu 3.10.2025 o 21:32, ERICs3 napisał(a): 3. Cytat ze strony AllStarBack "Jeśli nie aktywujesz licencji przy użyciu zakupionego numeru licencji w ciągu 30 dni, program nadal będzie działać, ale w trybie ograniczonym". Czy to oznacza że musimy kupić licencję? Jeżeli Użytkownik nie posiada licencji na użytkowanie systemu - w przypadku systemu z tego tematu dla: Microsoft Windows IoT LTSC / LTSC powinien usunąć mój system i używać wyłącznie systemu, na który posiada licencję. Analogicznie dotyczy to oprogramowania firm trzecich - jeżeli Użytkownik posiada licencję na użytkowanie systemu Microsoft Windows IoT LTSC / LTSC, ale nie nabył legalnej licencji na oprogramowanie stron trzecich wykorzystywanych w moim wydaniu takich jak: StartAllBack / Marine Aquarium 3 - powinien odinstalować te programy. Moje wydania systemów Windows stworzyłem hobbystycznie na prywatny użytek, nie powstały z myślą o komercyjnym zastosowaniu i nie powinny być wykorzystywane komercyjnie. W dniu 3.10.2025 o 21:32, ERICs3 napisał(a): PS. Pozdrawiam serdecznie i Życzę spokojnego weekendu. @ERICs3 Również serdecznie pozdrawiam, życzę spokojnego weekendu oraz zachęcam, aby korzystać wyłącznie z legalnego oprogramowania oraz nie korzystać z nielegalnych, pirackich stron, np. prywatnych stron z torrentami, które zawierają w większości nielegalne materiały, tym bardziej pobierać i używać cokolwiek z takich stron stens i Groszek1962 lubią to Cytuj
santa13 Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 Niestety obraz w wersji Rufusa 4.7 jak i najnowszej 4.11 pokazuje u mnie błąd, który nie pozwala przejść dalej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 6 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 19 minut temu, santa13 napisał(a): Niestety obraz w wersji Rufusa 4.7 jak i najnowszej 4.11 pokazuje u mnie błąd, który nie pozwala przejść dalej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję za zgłoszenie - jesteś pierwszy, który skomentował aktualizację - @Groszek1962 tym razem został uprzedzony Czy suma kontrolna SHA-256 pliku .iso jest taka sama jak podana w pierwszej wiadomości? Niedługo sprawdzę co się dzieje, choć u mnie na Rufusie 4.11 działo - jeżeli przestało, to by oznaczało, że w zamieszaniu pomyliłem się i poprawiając drobnostki (poprawki w plikach .txt) uszkodziłem obraz przy zapisywaniu. Wkrótce wrócę z odpowiedzią. Cytuj
stens Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 26 minut temu, Kocurek napisał(a): Wkrótce wrócę z odpowiedzią. Już naprawiłeś ? bo u mnie normalnie działa. Tego pobierałem pixeldrain.thecompany.pl/download/WIN11_X64_LTSC_25H2_PL-THECOMPANY_CRC32_01251005.zip Kocurek lubi to Cytuj
santa13 Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 Ja pobierałem z drugiego linka. Pierwszy mam zablokowany przez wczorajsze pobieranie Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 6 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 13 minut temu, stens napisał(a): Już naprawiłeś ? bo u mnie normalnie działa. Nie naprawiałem, bo nie ma takiej potrzeby okazuje się - Rufus nie robi problemów: 7 minut temu, santa13 napisał(a): Ja pobierałem z drugiego linka. Pierwszy mam zablokowany przez wczorajsze pobieranie Upewnij się, że na zakładce "Sumy kontrolne" masz zgodne wartości: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ew. w programie typu WinRAR też możesz sprawdzić sumę kontrolną, jak Twój Windows nie posiada zakładki "Sumy kontrolne": Na tę chwilę widzę to tak: Źle Ci się pobrało Twój program do rozpakowania ma błąd i źle rozpakowuje Próbujesz nagrać inny plik .iso Groszek1962 lubi to Cytuj
santa13 Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 Ok. Po restarcie działa. Może coś nakombinowałem ze zmianą nazwy dysku, czy coś nie tak kliknąłem. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 6 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 30 minut temu, santa13 napisał(a): Ok. Po restarcie działa. Może coś nakombinowałem ze zmianą nazwy dysku, czy coś nie tak kliknąłem. Cieszę się No więc aktualizacja to skorygowane wydanie 00250915, można więc 01251005 pobierać bez obaw, że coś zostało popsute - 01 nie był robiony od zera, a zmiany są subtelne. Wyskakujące okienko, o co zabiegał @Kosiara: Wyłączenie przesyłania plików do Microsoft: ... oraz klejnot w koronie - dotychczas przykurzony i zapomniany SereneScreen Marine Aquarium 3, idealnie pasujący do tropikalnego stylu Mystic Jungle. o który zabiegał @FILAGOL: FILAGOL, Groszek1962 i Kosiara lubią to Cytuj
refild Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 Cześć, ogołnie system fajnie chodzi, ale posypała mi sie przeglądarka Chrome, mianowicie przypiąłem ją do paska zadań i po kilku uruchomieniach systemu nie działa mi chrome z paska zadzań , prawym jak kline i wybiore chrome to sie uruchamia to samo ze skrótu pulpitu, z paska lewym przyciski myszki wywołuje błąd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 6 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 22 minuty temu, refild napisał(a): Cześć, ogołnie system fajnie chodzi, ale posypała mi sie przeglądarka Chrome, mianowicie przypiąłem ją do paska zadań i po kilku uruchomieniach systemu nie działa mi chrome z paska zadzań , prawym jak kline i wybiore chrome to sie uruchamia to samo ze skrótu pulpitu, z paska lewym przyciski myszki wywołuje błąd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję za zgłoszenie. Proponuję jeszcze raz przypiąć albo ponownie zainstalować przeglądarkę. Jak mam system od marca (jedyna różnica, że nanosiłem zmiany, które przenosiłem do .iso), to takiego przypadku nie miałem Cytuj
FILAGOL Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 2 godziny temu, Kocurek napisał(a): ... oraz klejnot w koronie - dotychczas przykurzony i zapomniany SereneScreen Marine Aquarium 3, idealnie pasujący do tropikalnego stylu Mystic Jungle. o który zabiegał @FILAGOL: Cześć @Kocurek Uszczęśliwiłeś moje serducho Nowoczesny system ze szczyptą nostalgii, dzięki Tobie @Kocurek Raz jeszcze dziękuję Kawał świetnej roboty Pozdrawiam Kocurek i Groszek1962 lubią to Cytuj
Aamo8 Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 Rufus 4.11 i instalka z 1 linku, bez problemu. W tym Rufusie nie miałem drugiego okienka do zaznaczania (nic nie korci do klikania, chociaż 1 system robiłem 4.7 portable i też problemu ze startem nie było). Instalowałem na drugiej partycji jako drugi system i po starcie z USB miałem kilka bsodów, ale kilka razy Enter i ruszyło. Rybki działają tak jak powinny, dużo już po naszemu i cieni brak. Jakby była instalka przerobionego Aquaruium to byłoby lepiej bo nie chce mi się przeinstalowywać poprzedniego systemu Kocurek lubi to Cytuj
refild Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 8 hours ago, Kocurek said: Dziękuję za zgłoszenie. Proponuję jeszcze raz przypiąć albo ponownie zainstalować przeglądarkę. Jak mam system od marca (jedyna różnica, że nanosiłem zmiany, które przenosiłem do .iso), to takiego przypadku nie miałem Niestety odinstalowanie przeglądarki nie pomaga system upomina sie o IE , odpinanie i przypinanie do paska zadań również. Problem pojawił sie po dwoch dniach użytkowania systemu . W ustawieniach systemu mam domyślnie wybrany chrome i jak otworze folder z paska zadań to tam widnieje chrome , szukałem rozwiązań w google i zadne z podanych tam nie dziala , wyglada tak jakby system szukał chrome w tym folderze z paska zadań który widnieje w błędzie przesłanym przeze mnie ,ale tam ten chrome jest ... Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 6 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 9 godzin temu, FILAGOL napisał(a): Cześć @Kocurek Uszczęśliwiłeś moje serducho Nowoczesny system ze szczyptą nostalgii, dzięki Tobie @Kocurek Raz jeszcze dziękuję Kawał świetnej roboty Pozdrawiam @FILAGOL Miło mi, że nie tylko siebie uszczęśliwiłem MA3 i kto wie - może kilka dusz zarażę nim na tyle, aby kupiły oryginalny klucz i sprawi to, że pewnego dnia pojawi się aktualizacja - chociaż nie wiadomo... upływu lat na dzień dzisiejszy nie można cofnąć, a nieczęsto trafia się na takich ludzi jak Jim Sachs - jego grafiki na Commodore Amiga miażdżyły jakością, pilot samolotu wojskowego... Dobrze zrobiłeś, że się wstawiłeś za tym wyświetlaczem, bo byłem na rozdrożu czy dołączać go czy nie - dopiero w dniu dzisiejszym po obejrzeniu filmu dowiedziałem się, że był dołączany do pakietu Plus! dla Windows XP Twoja pozytywna reakcja mnie zmotywowała oraz zgłoszenie @Aamo8 dało mi mobilizację do podjęcia prób naprawy. 3 godziny temu, Aamo8 napisał(a): Rufus 4.11 i instalka z 1 linku, bez problemu. W tym Rufusie nie miałem drugiego okienka do zaznaczania (nic nie korci do klikania, chociaż 1 system robiłem 4.7 portable i też problemu ze startem nie było). Instalowałem na drugiej partycji jako drugi system i po starcie z USB miałem kilka bsodów, ale kilka razy Enter i ruszyło. Rybki działają tak jak powinny, dużo już po naszemu i cieni brak. Jakby była instalka przerobionego Aquaruium to byłoby lepiej bo nie chce mi się przeinstalowywać poprzedniego systemu Dziękuję za informację i sugestię. 2 godziny temu, refild napisał(a): Niestety odinstalowanie przeglądarki nie pomaga system upomina sie o IE , odpinanie i przypinanie do paska zadań również. Problem pojawił sie po dwoch dniach użytkowania systemu . W ustawieniach systemu mam domyślnie wybrany chrome i jak otworze folder z paska zadań to tam widnieje chrome , szukałem rozwiązań w google i zadne z podanych tam nie dziala , wyglada tak jakby system szukał chrome w tym folderze z paska zadań który widnieje w błędzie przesłanym przeze mnie ,ale tam ten chrome jest ... To niekoniecznie musi być wina systemu - chętnie przyjrzę się problemowi - aby to nastąpiło potrzebuję od Ciebie dodatkowych informacji jak na czystym systemie mogę wywołać opisywany problem, bo mi się nie udaje. Dam Ci przykład jaki ostatnio mnie napotkał. Posiadam myszkę z możliwością używania po kablu/bezprzewodowo. Używając myszki bezprzewodowo nagle zaczęła co kilka minut wypinać się - w tym czasie blokował się kursor na ekranie... musiałem albo zaczekać chwilę albo wyłączyć i włączyć myszkę, aby kursor reagował. Rozwiązanie? Wcale nie ponowna instalacja systemu... zamieniłem miejscami nadajnik/kabel USB i działa jak dawniej... w Twoim przypadku instalator Chrome mógł coś namieszać - choć to wyłącznie spekulacja z mojej strony - dlatego zależy mi, żeby móc powtórzyć Twój problem. Mam jednak dla Was informację... jutro powinna się pojawić kolejna wersja .iso. Nowa wersja StartAllBack wyszła wczoraj - po premierze aktualizacji - ale to drobna aktualizacja, więc nie ma sprawy. W tym samym czasie aplikacja Howard też otrzymała nową wersję. To zaktualizuję, żeby ktoś nie gadał, że ledwo premiera była i na dzień dobry stary StartAllBack - aktualizacja to oczywiście kosmetyka [Dodano] Działam... tak nie może być... ledwo nowe wydanie i stary soft. Do północy daję sobie czas. Czas Start [Dodano] Takie aktualizacje to można robić. Groszek1962 lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 6 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 Jak Powiedział a raczej Napisał Tak Zrobił BRAWO TY Czyli „ Jadziem Panie '' A co do że nie byłem pierwszy to spoko, miałem już ISO , wrzucone na pena , ale zabiegane popołudnie. No cóż nie zawsze jest się pierwszym, ale się opłaciło bo jest świeżynka . Tym razem Ruf robił i robi obraz bez zarzutów. I jak mniemam nie potrzebne żadne tabelki rufa typu TPM itd..........Chociaż mi, to czy masz czy nie odpowiedni sprzęt PC czy Lap to Twoje ISO Mstrzuniu Tyka bez problemowo. Jak jeszcze dam radę do ranka wysupłać jakiś Hardkooor - Dysk to juz biorę się za pracę. Pozdrawiam Bardzo jestem ciekaw tego Systemiku z Nutką Sentymentów i wspominek choć odległych czasów . BRAWO PANIE Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 6 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 42 minuty temu, Groszek1962 napisał(a): Jak Powiedział a raczej Napisał Tak Zrobił BRAWO TY Czyli „ Jadziem Panie '' A co do że nie byłem pierwszy to spoko, miałem już ISO , wrzucone na pena , ale zabiegane popołudnie. No cóż nie zawsze jest się pierwszym, ale się opłaciło bo jest świeżynka . Tym razem Ruf robił i robi obraz bez zarzutów. I jak mniemam nie potrzebne żadne tabelki rufa typu TPM itd..........Chociaż mi, to czy masz czy nie odpowiedni sprzęt PC czy Lap to Twoje ISO Mstrzuniu Tyka bez problemowo. Jak jeszcze dam radę do ranka wysupłać jakiś Hardkooor - Dysk to juz biorę się za pracę. Pozdrawiam Bardzo jestem ciekaw tego Systemiku z Nutką Sentymentów i wspominek choć odległych czasów . BRAWO PANIE [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję za miłe słowa @Groszek1962 - najwięcej nowości miało wydanie 00, wydanie 01 to lifting - z efektów również i ja jestem zadowolony - nie chcę przekombinować i popsuć. "I jak mniemam nie potrzebne żadne tabelki rufa typu TPM itd.........." Nie trzeba - wszystko co robi Ruf jest już w obrazie. Cytuj
Kocurek Opublikowano 6 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2025 13 godzin temu, refild napisał(a): Cześć, ogołnie system fajnie chodzi, ale posypała mi sie przeglądarka Chrome, mianowicie przypiąłem ją do paska zadań i po kilku uruchomieniach systemu nie działa mi chrome z paska zadzań , prawym jak kline i wybiore chrome to sie uruchamia to samo ze skrótu pulpitu, z paska lewym przyciski myszki wywołuje błąd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Styl Stardard czy Mystic Jungle? Cytuj
Aamo8 Opublikowano 7 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2025 12 godzin temu, Kocurek napisał(a): To zaktualizuję, żeby ktoś nie gadał, że ledwo premiera była i na dzień dobry stary StartAllBack - aktualizacja to oczywiście kosmetyka [Dodano] Działam... tak nie może być... ledwo nowe wydanie i stary soft. Do północy daję sobie czas. Czas Start [Dodano] Takie aktualizacje to można robić. Warto pomyśleć o pliczku z aktualizacjami, np. jako .exe. Ewentualnie plik .iso z możliwością naprawy (aktualizacji). Mając poinstalowane programy i sterowniki, przeinstalowanie systemu jest kłopotliwe, a np. ktoś lubi mieć najnowsze wydania. Kocurek i Groszek1962 lubią to Cytuj
tadam Opublikowano 7 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2025 Czy na wersji 25H2, też zdarzają się mrugania ekranu? Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 7 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2025 12 godzin temu, Aamo8 napisał(a): Warto pomyśleć o pliczku z aktualizacjami, np. jako .exe. Ewentualnie plik .iso z możliwością naprawy (aktualizacji). Mając poinstalowane programy i sterowniki, przeinstalowanie systemu jest kłopotliwe, a np. ktoś lubi mieć najnowsze wydania. Dziękuję za sugestię - wezmę ją pod uwagę. Na tę chwilę nie ma potrzeby aktualizować wydania 00. Spójrzmy na changelog: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Proponuję użyć oficjalny instalator: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mój zestaw poprawek do wygaszacza to niewytestowana nowość - podejrzewam, że jeszcze będą poprawki. Zrobię instalator, okaże się, że ujawniła się wada produkcyjna, ale już wadliwa wersja rozleje się po sieci po różnych "chomikach", a osoby, które do siebie wrzucają tego typu pliki rzadko dbają o aktualizacje i potem taki potworek wisi - a ja nic nie będę w stanie zrobić z tym Byłbym chętny zrobić instalator, jak jeszcze zostałyby przetłumaczone dni i miesiące na krysztale - co jest jak najbardziej możliwe i w zasięgu - znalazłem w kodzie fragment z grafiką do modyfikacji, o czym pisałem w temacie dedykowanym wygaszaczowi: Tak to wygląda (zdjęcie poglądowe - hosting obrazków pogarsza jakość + zmieniłem wygląd dla czytelności, aby zaprezentować o czym rozmawiamy): Realnie mówimy o literach - takie coś jak niżej każdy potrafi zrobić - wystarczy w dzisiejszych czasach poprosić sztuczną inteligencję: Ja jednak jak za coś się zabieram lubię to robić przynajmniej dobrze - w tym konkretnym przypadku nie czuję się godny, aby edytować tę grafikę (+ Pan Bóg poskąpił mi tu artystycznego talentu) - i będę czekał na artystę, który wiernie skopiuje styl Jima i spolszczy litery tak, że efekty będą zadowalające. Ciekawostka: Udało mi się nawiązać kontakt z autorem wygaszacza - Jimem Sachsem (czyt. Sax). Z mojej strony padła propozycja finansowego odpłatnego spolszczenia grafiki osobiście przez niego. Od początku zdawałem sobie sprawę, że misja ma małe szanse powodzenia, jak przeczytałem wypowiedzi Jima na jego forum poświęconemu wygaszaczowi, że odwiesił programowanie na kołek ze względu na wiek (jest tuż przed 80tką... prawdopodobnie rocznik 1949). Cóż - nadzieja umiera ostatnia - przynajmniej spróbowałem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeżeli potrzebujesz instrukcji jak to zrobić to zapytaj. Ja albo ktoś z forum napiszemy jak znaleźć tę opcję w zabezpieczeniach urządzenia - zresztą może antywirusa używasz innego niż od Microsoft - wtedy ta opcja samoczynnie powinna się dezaktywować do momentu odinstalowania programu antywirusowego firmy zewnętrznej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To ma sens tylko przy pierwszej instalacji - @Kosiara pisał wcześniej jak to zmienić ręcznie - wystarczy przewinąć góra 2-3 strony do tyłu tego wątku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj też nic wielkiego... łatwo te aplikacje zaktualizować samodzielnie po instalacji... 1 godzinę temu, tadam napisał(a): Czy na wersji 25H2, też zdarzają się mrugania ekranu? @tadam proszę rozwinąć pytanie - o jakim mruganiu ekranu mowa? Groszek1962 lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 7 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2025 Witam Wszystkich No Przepraszam Panie Kocurek Przepraszam dopiero teraz, no ale jak ktoś powiedział „ Lepiej Późno Niż Wcale " No cóż żeby nie było Moją Konfigurację PC ZNASZ ! Powiem a raczej napiszę jednym słowem, Jeśli pozwolisz i Pozwolicie to jest Z....a....j....e......................No po prostu Perełka w tej Klasie. Naprawdę GRATULUJE, PODZIWIAM i SZACUNEK za to co ROBISZ a przecież NIE TYLKO DLA SIEBIE. WIELKI SZACUN i DZIĘKUJE Instalka 4.30 ....... i dalej pełna gama okrasy sprzętu czyli drivery i peerki. No Panie Jest OK. A przynajmniej Moje Maleństo aż FURCZYYyyyyyyyyy Tak jak wyżej pisałem że zaczynam, czyli troszku testów „ Paszło " Nim padnie pytanko ? uprzedzę Styl: Mystic Jungle -- Sie wie Sie rozumie -- Nie mogło być inaczej, tamte czasy wszelka zabawa, zbieranie doświadczeń to było coś Naprawę jak dla mnie jest OK, i piszę to naprawdę szczerze DOBRA ROBOTA BRAWO i GRATULUJE .......................................................... Pozdrawiam Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 7 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2025 Godzinę temu, Groszek1962 napisał(a): Witam Wszystkich No [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przepraszam Panie Kocurek Przepraszam dopiero teraz, no ale jak ktoś powiedział „ Lepiej Późno Niż Wcale " No cóż żeby nie było Moją Konfigurację PC ZNASZ ! Powiem a raczej napiszę jednym słowem, Jeśli pozwolisz i Pozwolicie to jest Z....a....j....e......................No po prostu Perełka w tej Klasie. Naprawdę GRATULUJE, PODZIWIAM i SZACUNEK za to co ROBISZ a przecież NIE TYLKO DLA SIEBIE. WIELKI SZACUN i DZIĘKUJE Instalka 4.30 ....... i dalej pełna gama okrasy sprzętu czyli drivery i peerki. No Panie Jest OK. A przynajmniej Moje Maleństo aż FURCZYYyyyyyyyyy Tak jak wyżej pisałem że zaczynam, czyli troszku testów „ Paszło " Nim padnie pytanko ? uprzedzę Styl: Mystic Jungle -- Sie wie Sie rozumie -- Nie mogło być inaczej, tamte czasy wszelka zabawa, zbieranie doświadczeń to było coś Naprawę jak dla mnie jest OK, i piszę to naprawdę szczerze DOBRA ROBOTA BRAWO i GRATULUJE .......................................................... Pozdrawiam Serdecznie dziękuję @Groszek1962 @santa13 zgłosił mi drobny błąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zaraz będzie wrzutka - plik już na serwerze - tylko poprawię pierwszy post. To tylko drobny błąd w katalogu dodatki z powodu zmiany nazw plików - przeoczyłem poprawienie skryptu - już powinno być ok, projekt zrobił się tak zaawansowany, że będzie mi coraz trudniej takie drobne rzeczy znajdować i trzeba będzie zgłaszać - oby jak najmniej Ryzenek i Groszek1962 lubią to Cytuj
Kosiara Opublikowano 8 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2025 @Kocurek Miałem może kilka dni twój system, ale niestety zrezygnowałem ze względu na bóle oczu i nudności. Jestem osobą wrażliwą na tak zwane PWM i jakiekolwiek migania ekranu. Nie mogę tego zrozumieć co Microsoft zmienił w W11 lub ogólnie w 25H2, ale męczy mi szybko oczy i mam nie raz nawet nudności. W wolnym czasie trochę porobiłem testów i eksperymentów, było nawet kilka linuxow jak linux mint, czy cachyos. Tam też męczył mnie ten sam problem. Nie mam pojęcia jak z tym walczyć, bo obecnie jedynym systemem który u mnie nie wywołuje tych problemów jest 10 IoT Enterprise LTSC 2021. Chatgpt podpowiada, że wyżej wymienione systemy mogą jakby w inny sposób renderować obraz i on wtedy bardziej migocze i moje oko to bardziej odczuwa. Ciekawe i myślę jak z tym walczyć . Poza tym system przez te kilka dni użytkowania chodził bezbłędnie. Kocurek lubi to Cytuj
stens Opublikowano 8 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2025 2 godziny temu, Kosiara napisał(a): zrezygnowałem ze względu na bóle oczu i nudności. Okulary z filtrem światła niebieskiego jest warto kupić, zwłaszcza jeśli spędzasz dużo czasu przed ekranami, ponieważ mogą zredukować zmęczenie oczu, poprawić komfort widzenia i pomóc w regulacji snu. Chronią siatkówkę przed potencjalnymi uszkodzeniami związanymi z długotrwałą ekspozycją na niebieskie światło emitowane przez urządzenia cyfrowe. Kocurek i Kosiara lubią to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 8 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2025 A nie lepiej sam skrypt, mniej roboty i samemu dokończyć Albo skorzystać z sprawdzonych metod i No Problema -- po prostu znika Narazie i Dalej „ Je OK............. '' Hula i Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 8 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2025 5 godzin temu, Kosiara napisał(a): @Kocurek Miałem może kilka dni twój system, ale niestety zrezygnowałem ze względu na bóle oczu i nudności. Jestem osobą wrażliwą na tak zwane PWM i jakiekolwiek migania ekranu. Nie mogę tego zrozumieć co Microsoft zmienił w W11 lub ogólnie w 25H2, ale męczy mi szybko oczy i mam nie raz nawet nudności. W wolnym czasie trochę porobiłem testów i eksperymentów, było nawet kilka linuxow jak linux mint, czy cachyos. Tam też męczył mnie ten sam problem. Nie mam pojęcia jak z tym walczyć, bo obecnie jedynym systemem który u mnie nie wywołuje tych problemów jest 10 IoT Enterprise LTSC 2021. Chatgpt podpowiada, że wyżej wymienione systemy mogą jakby w inny sposób renderować obraz i on wtedy bardziej migocze i moje oko to bardziej odczuwa. Ciekawe i myślę jak z tym walczyć . Poza tym system przez te kilka dni użytkowania chodził bezbłędnie. Nie byłem świadomy, że takie coś się dzieje. Czy jak zmienisz domyślną częstotliwość odświeżania ekranu w ustawieniach ekranu/karty graficznej nie odczuwasz poprawy? Gdybyśmy znaleźli skuteczne rozwiązanie na migotanie obrazu, to bym dołożył odpowiednią wzmiankę o tym. 1 godzinę temu, Groszek1962 napisał(a): Narazie i Dalej „ Je OK............. '' Hula i Cieszę się 2 godziny temu, stens napisał(a): Okulary z filtrem światła niebieskiego jest warto kupić, zwłaszcza jeśli spędzasz dużo czasu przed ekranami, ponieważ mogą zredukować zmęczenie oczu, poprawić komfort widzenia i pomóc w regulacji snu. Chronią siatkówkę przed potencjalnymi uszkodzeniami związanymi z długotrwałą ekspozycją na niebieskie światło emitowane przez urządzenia cyfrowe. Też prawda. Groszek1962 i Kosiara lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi