Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem Mistrzu Kocurek w Swej Kategori Tych Że MODów  jak pisać ale po wielu próbach tego MODa z 4  01 br.  dałem spokój gdyż załączam fotkę i ni w ząb nie ogarniam ????

Czyż by to ASUS ? Robiłem Ventkiem, Rufusem na inne sposoby i NIC. Podpowieź 

Pozdrawiam

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek lubi to
Opublikowano

Rozumiem że wcześniejsze wersje np. 1111 instalowały się normalnie a ta najnowsza 0104 nie chce tak?

Bo jeśli tak to ja bym nagrał na pendrive tą wcześniejszą działającą wersję np.1111 i spróbował zainstalować - jeśli klawiatura zareaguje prawidłowo i rozpocznie się instalacja, a na najnowszej wersji 0104 jak piszesz nie widzi jakby klawiatury to masz info że u ciebie nie dział wersja 0104.

Wtedy sprawdziłbym sumy kontrolne czy iso jest nie uszkodzone. (jełśi iso jest ok to sprawdz iso po nagraniu na pen też oczywiście najlepiej sha 512.

Natomiast jeśli na starszej wersji która ci się kiedyś normalnie instalowała - klawiatura też nie będzie odbierać naciśnięcia klawisza to masz info że coś z klawiaturą a nie z iso.

Kocurek lubi to
Opublikowano

Jeśli to z pena to ok. Chcielibyśmy ci pomóc. Ale do tego potrzebne są informacje których my nie mamy. Tylko ty nimi dysponujesz - w sensie co jak robisz - jak podłączasz, nagrywasz itd.  Spójrz na problem z boku - może zmień port usb albo pena albo dla klawiatury itd. Wszystko jest możliwe. 

Kocurek lubi to
Opublikowano

Zaś mieszacie.

ISO nie ma tu nic do gadania.

Za rozruch odpowiada efi\microsoft\boot\ 

następnie efisys.bin lub cdboot.efi

Albo coś namieszałeś w biosie (obsługa portów klawiatury tryb Legacy) albo nagrałeś sobie na pena starsze pliki efi jakimś rufusem .

Porównaj te na pendrive z tymi w ISO.

Opublikowano

Jeśli chcesz pominąć ten komunikat, wystartować instalację od razu.  - (bez promptu)

zmień nazwę/ zastąp pliki:

cdboot_noprompt.efi

na

cdboot.efi

oraz

efisys_noprompt.bin

na 

efisys.bin

Zrzutekranu2026-01-10200327.png.669971f87e8c1ab8d54c99f4e0998697.png

Kocurek i ERICs3 lubią to
Opublikowano

NIC  NIC  NIC  NIC i to ciekawa zagwózdka -- no   --- Pamiętajcie To Tylko PC - Pecet --- 👍

Choć 7 do dziś na ten komp z tą płytą ASUSA nie wchodzi. Też Ciekawostka, ale ważne że na drugim ASUSIKU ŚMIGA 🙂

Jest w czym wybrać

Achon --  dzięki Wypróbuje, sprawdzę skończe testy obecnego Wika. Dziękuje 👍 

Kocurek lubi to
Opublikowano
12 minut temu, Achon napisał(a):

Jeśli chcesz pominąć ten komunikat, wystartować instalację od razu.  - (bez promptu)

zmień nazwę/ zastąp pliki:

Dziękujemy bardzo za informację. Przyda się.

PS. Kiedyś miałem podobny przypadek. Miałem zainstalować windowsa i klawiatura nie reagowała na klawisze podczas prośby o naciśnięcie. Okazało się że klawiatura na usb w tamtym wczesnym momencie włączenia komputera, nie była jeszcze widoczna dla komputera. Jej widoczność rozpoczynała się znacznie później. Wziąłem przejściówkę usb - ps/2 i klawiatura zaczęła być widziana wcześniej i zadziałało naciśnięcie klawisza...

Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnego popołudnia.

32 minuty temu, stens napisał(a):
42 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

Czy tak winno być

jaka to suma kontrolna?

Groszek1962 i Kocurek lubią to
Opublikowano
3 minuty temu, ERICs3 napisał(a):

Około godziny 19.00 powinny już zacząć do nas docierać aktualizacje z 13 stycznia...  a więc - odliczanie końcowe 🙂

Odruchowo myślałem, że to wątek z Pro, a to LTSC TC - w LTSC TC tylko korekta domyślnej aplikacji do grafik jest wskazana, ale to drobnostka.

Opublikowano
16 minut temu, Kocurek napisał(a):

Odruchowo myślałem, że to wątek z Pro

Dokładnie to samo - odruchowo myślałem że to wątek Pro 🙂 jest nauczka, trzeba zwraca ć uwagę na szczegóły.

16 minut temu, Kocurek napisał(a):

korekta domyślnej aplikacji do grafik

będzie inna - w TODO nic nie widzę 🙂

49 minut temu, roberciacho napisał(a):

Witam wydanie finalne bez błędów można instalować? 

Można, a nawet trzeba, jak się chce mieć najlepszą dostępną modyfikację windowsa.

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, ERICs3 napisał(a):

Dokładnie to samo - odruchowo myślałem że to wątek Pro 🙂 jest nauczka, trzeba zwraca ć uwagę na szczegóły.

Oczywiście - choć tym razem w wyniku błędu została wspomniana wersja Pro - skorzystała na darmowej promocji.

będzie inna - w TODO nic nie widzę 🙂

To drobnostka, której nikt oprócz mnie nie zgłosił - dopisałem po Twojej uwadze:

+ naprawić konfigurację domyślnych aplikacji przypisanych

do rozszerzeń plików

Domyślnie ma pozostać Przeglądarka fotografii systemu Windows.

Można, a nawet trzeba, jak się chce mieć najlepszą dostępną modyfikację windowsa.

Dziękuję za docenienie, miło się czyta tak pozytywną opinię - jednak do wyboru jest jeszcze edycja JG Pana Grzyba - którą cech-uje m.in. jeszcze dokładniejsze oczyszczenie systemu oraz autorski Optymalizator - u mnie jest z kolei więcej preinstalowanych rzeczy na start, co nie każdemu odpowiada.

Warto wypróbować obie i wybrać najbardziej dopasowaną pod siebie - co niektórzy używają obu - do różnych zastosowań.

Opublikowano

Zatwierdzam zmianę na przyszłość - dopisałem w TODO: 

Co do usuwania szpiegów, jakie podrzuciłeś @Achon (Set-Privacy):

Nie mam nic przeciwko, żeby dołożyć - sporo zmian pod tym względem wdrożyłem wraz z sugestiami @ERICs3 oraz @Kosiara.

Sugerowany Set-Privacy - jeżeli otrzymałbym wykaz zmian co jeszcze powinno się zmienić na podstawie jego działania - to po weryfikacji - mógłbym nanieść szybko zmiany.

Jednak dostarczenie wykazu nie jest niezbędne i dziękuję Ci za samo dostarczenie skryptu - w wolnym czasie obejrzę jak działa ten skrypt i ocenię, czy cokolwiek jeszcze zmienia oprócz tego, co już wdrożyłem.

Zauważ, że prowadzę też drzewko zmian - i nie chciałbym w ciemno używać skryptu, który nie wiem co konkretnie zmienia oprócz tego, że zmienia - przykładowo - może domyślnie wyłącza funkcje lokalizacji, które niektóre osoby wykorzystują.

Odnośnie wyłączenia usługi indeksowania plików - wyłączenie tej usługi spowolniłoby wyszukiwanie plików w natywnej wyszukiwarce w Eksploratorze plików.

Przez to na razie jestem sceptyczny, aby domyślnie to wyłączać -wszyscy wiemy jak działa kiepsko obecnie natywna szukajka, ale czasem coś tam znajdzie...