Widzior Opublikowano 7 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2025 Od jakiegoś czasu zniknęły mi polskie znaki w Menedżerze rozruch Windowsa. Na pewno po dodaniu VHD z Win10 LTSC 21h2 jeszcze były, ale ostro walczyłem z tym VHD, bo nie chciały wchodzić comiesięczne aktualizacje MS, więc poleciało sfc /scannow i dism online cleanup-image restorehealth. Po tych zabiegach aktualizacje zaczęły wchodzić, ale prawdopodobnie wtedy zwaliło mi polskie znaki (nie jestem pewien na 100%). Co ciekawe, po wybraniu F8 już mam polskie znaki w tych Opcjach Zaawansowanych. W BCD oczywiście Boot Language jest wybrane pl-PL. Zmiana na ENG i powrót do PL nie pomogło. Komenda bootrec /rebuildBCD uruchomiona z WinRE też nic nie dała. Komendy bootsect /nt60 sys nie używałem, bo przecież rozruch działa poprawnie, nie ma tylko polskich znaków. Czy to może być problem z plikiem zasobów językowych interfejsu użytkownika - C:\Boot\pl-PL\bootmgr.exe.mui? Na laptopie mam taki sam układ systemów i tam wszystko gra (bo nie szalałem z VHD), ale nie wiem czy można ten plik tak na żywca sobie podmienić, czy mi nie ubije rozruchu. Cytuj
cuervo1961 Opublikowano 8 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2025 Witam. Widzę, że używasz Microsoft Hyper-V Generation do wirtualizacji. Ja do tego używam VMware. Czy warto, Twoim zdaniem, zmienić wirtualną maszynę, czy też mie ma sensu? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi