Skocz do zawartości

Problemy po aktualizacji z Windows 10 na Windows 11 bez TPM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na 115 zestawów: 

hp compaq elite 8300 usdt

i3-3220, bez TPM

8 GB DDR3

SSD 256 GB 

około 15-20 końcówek ma problemy po aktualizacji z obrazu: 

Reszta końcówek śmiga bez zastrzeżeń.  Objawia się to niedziałającymi niektórymi usługami np wcześniej zainstalowanym VNC, nie działa udostępnianie drukarek, profile użytkowników po wpisaniu poświadczeń potrafią się ładować 2 minuty (czarny ekran z kursorem), aplikacje typu notatnik czy kalkulator nie są dostępne choć nie zawsze, opcja "wyloguj" nie działa i inne dziwne rzeczy. Aktualizacja do 24H2 (po wcześniejszym wpisie do rejestru: AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU) w postaci ISO pobranego już ze strony Microsoft pomaga po zakończeniu aktualizacji lecz tylko do ponownego uruchomienia, następnie probley wracają. Czy ktoś miał podobne problemy po aktualizacji do 11 na 'niewspieranym' zestawie? Może jakieś rady naprawy bez zabawy w przeinstalowanie systemu które pomaga lecz zwyczajnie nie ma na to czasu. 

Opublikowano

Aktualizowałem Windows 10 22H2 od razu do wersji 11 24H2 używając czystego obrazu pobranego bezpośrednio od M$ (żadnego kombinowania z modami - to sprzęt do poważnej pracy, modów używam w domu do zabawy). Ponieważ sprzęt nie był wspierany przez Windows 11 użyłem odpowiednich opcji dostępnych w Rufusie. Przed samą aktualizacją wykonałem:

- instalację wszystkich poprawek KB dla danej wersji

- czyszczenie systemu za pomocą Cleanmgr

- czyszczenie systemu za pomocą DISM

- skan systemu programem sfc

- sprawdzenie poprawności działania partycji Recovery - akurat tego nie zrobiłem a powinienem bo to ważne mimo, że do backupu używam innego programu

- wykonanie pełnej kopii zapasowej systemu programem do backupu

Wszędzie tam gdzie partycja Recovery działała prawidłowo aktualizacja do wersji 24H2 przebiegała bez żadnych zakłóceń. Na 2 systemach aktualizacja została przerwana z komunikatem błędu. Po naprawie partycji Recovery i powtórnej aktualizacji akcja została normalnie dokończona. (Co ma partycja Recovery do aktualizacji systemu nie wiem do dzisiaj)

M$ w wersji 24H2 zmienił sposób obsługi dysków (w 23H2 i wcześniejszych obsługa po staremu). Na systemach gdzie była włączona w BIOSie sprzętowa wirtualizacja typu I (VT-d) Windows 11 nie widział niektórych dysków. Trochę mi to zajęło nim doszedłem co jest grane ale po wyłączeniu VT-d wszystkie dyski były normalnie widziane. Więcej na ten temat tutaj:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

albo sobie wygooglujcie

LAGUNA lubi to