Jump to content

Robienie zrzutów ekranu za pomocą klawisza Print Screen  

24 members have voted

1. 1. W jaki sposób działa Twój klawisz Print Screen?

• Działa tradycyjnie - wykonuje zrzut ekranu bez udziału dodatkowego oprogramowania
      11
    • Uruchamia program `Wycinanie i szkicowanie` (aplikacja z Microsoft Store)
      3
    • Uruchamia program `Narzędzie Wycinanie`
      5
    • Uruchamia program `Greenshot` lub inną aplikację niezwiązaną z Microsoft
      4
    • Inne rozwiązanie (jakie?)
      1

Recommended Posts

Posted

Proszę o oddanie głosu – komentarze również mile widziane!

W jaki sposób robicie zrzuty ekranu za pomocą klawisza Print Screen?

Ja korzystam z programu `Greenshot`, chociaż odkryłem, że aplikacja `Wycinanie i szkicowanie` (dostępna w Microsoft Store) również działa całkiem dobrze

i odnoszę wrażenie, że wiele osób, zwłaszcza mniej zorientowanych w aplikacjach firm trzecich ceni sobie tę aplikację za jej wygodę i prostotę obsługi.

Po wciśnięciu klawisza pojawia się wyskakujące okienko, a obraz automatycznie zapisywany jest w folderze:
Dokumenty\Zrzuty ekranu

Są też dodatkowe opcje edycji.

stens likes this
Posted

Dziękuję za Wasze opinie i oddawanie głosów w ankiecie ^^

Wciąż zastanawiam się, w jakim kierunku pójść w kwestii konfiguracji moich wydań Windows 10/11 LTSC TC, jeśli chodzi o narzędzia do wykonywania zrzutów ekranu.

Domyślna aplikacja „Narzędzie Wycinanie” mnie nie przekonuje – klasyczne działanie klawisza Print Screen (czyli: naciśnięcie → obraz trafia do schowka) wydaje się bardziej intuicyjne i szybsze, szczególnie gdy chcę coś szybko wkleić do Painta czy innego edytora.

Z drugiej strony – zdecydowanie lepsze wrażenie robi „Wycinanie i szkicowanie” (aplikacja z Microsoft Store). Jak trafnie zauważył @stens, oferuje ona m.in.:

• wyskakujące powiadomienie po wykonaniu zrzutu,

• automatyczne zapisywanie w folderze `Dokumenty\Zrzuty ekranu`,

• podstawowe narzędzia edycji,

• możliwość nagrywania ekranu (tej funkcji jeszcze nie testowałem).

Pomimo tych zalet, od czasów Windows 7 jestem przyzwyczajony do Greenshota – program automatycznie wrzuca mi zrzuty na imgur.com, co bardzo usprawnia pracę.

Mam dwoje znajomych (niespecjalnie obeznanych z komputerami), dla których właśnie „Wycinanie i szkicowanie” to absolutny must-have – proste, czytelne, wystarczające.

Zastanawiam się więc, czy warto:

• preinstalować „Wycinania i szkicowania” w systemie,

• oraz odpowiednio skonfigurować działanie klawisza Print Screen (czyli tak, jak w edycjach Home/Pro), by uruchamiał tę aplikację.

Alternatywnie - myślałem o preinstalacji aplikacji i pozostawienie nieaktywnej opcji, aby Print Screen zachowywał się nadal jak teraz (klasycznie):

6XQaXWA.png

Wariant #1 - klawisz Print Screen zachowa się jak na wydaniu Home/Pro - uruchomi "lepsze" Wycinanie i szkicowanie

Opinia: wciskać komuś "jedyne słuszne" zachowanie Print Screen takie sobie jest - wiele osób woli inne rozwiązanie, patrząc na aktualny stan ankiety.

Wariant #2 - klawisz Print Screen zachowuje się "klasycznie", a odpowiednie narzędzie uaktywni się po zmianie suwaka na "Włączone"

Opinia: z jednej strony – mniej zaawansowani użytkownicy mogą nie wiedzieć, że taką funkcję w ogóle da się włączyć.

Z drugiej – bardziej techniczne osoby mogą mieć zastrzeżenia do takiej ingerencji i uznać to za zbędne „zaśmiecanie” systemu.

W efekcie może się okazać, że… po prostu nie zrobię nic.

Ci mniej doświadczeni będą musieli poprosić bardziej obeznanych kolegów o pomoc w dostosowaniu działania klawisza Print Screen – i może to będzie najlepszy kompromis.

Posted

Siema. Podzielę się tym co żem wymodził :tooth:

Otóż w dniu wczorajszym wszedłem tu, żeby poprzeglądać forum i trafiłem na właśnie ten temat o robieniu screenów.

Do tej pory robiłem to klawiszem Print Screen, otwierałem Painta, wklejałem, edytowałem według potrzeb i zapisywałem.

No i mnie natchło, żeby po naciśnięciu Print Screen automatycznie otwierał się Paint z już wklejonym zrzutem ekranu.

Zacząłem szukać po internetach jak przeprogramować ten klawisz.

Ostatecznie stanęło na AutoHotkey.  Znalazłem jakieś tam skrypty, ale stare i nie do końca działały.

Jako, że się na tym nie znam, to wspomogłem się ChatGPT.

Oto co napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

No i działa. Niby nic wielkiego, ale może komuś się przyda :D

Wklejam skompilowany skrypt jakby ktoś chciał przetestować.

FILAGOL and Kocurek like this
Posted
2 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

Witam

Klawiszem Print Screen

Narzędzie Wycinanie

Paint -wklej - zapisz i OK 🙂

Czy miałeś @Groszek1962 możliwość wypróbować program: `Wycinanie i szkicowanie` (aplikacja z Microsoft Store) ?

To nieco lepsza wersja programu "Narzędzie Wycinanie".

Groszek1962 likes this
Posted

Ja jak chcę zrobić screena całego ekranu, to robię konfigurację klawiszy win + print screen i wtedy automatycznie się on zapisuje w folderze obrazy. A jak chcę wycinek zrobić, to po prostu odpalam wbudowany program narzędzie wycinanie i później zapisuje. 

Kocurek likes this
Posted
17 minut temu, Kosiara napisał(a):

Ja jak chcę zrobić screena całego ekranu, to robię konfigurację klawiszy win + print screen i wtedy automatycznie się on zapisuje w folderze obrazy. A jak chcę wycinek zrobić, to po prostu odpalam wbudowany program narzędzie wycinanie i później zapisuje. 

Masz patent na jego szybkie uruchomienie narzędzie wycinanie? Bo specjalnie go szukać i uruchamiać wydaje mi się skomplikowaną i powolną metodą... już bardziej intuicyjnie jest wkleić i przyciąć w Paincie wycinek, czy się mylę?

Czy u Ciebie jest tak:

Win+Print Screen = zapisanie zrzutu ekranu

Print Screen  = uruchomienie narzędzie wycinanie

Groszek1962 likes this
Posted

Ponownie - Małe sprostowanie przerzuciłem dysk bo byłem na innym Modzie Win 11

Jestem teraz na MOD jeszcze nie przeinstalowanym czyli 

i dwa sposoby działają Print Screen :

1-- Klaw Win + Print screen i automatyczny zapis w Folderze - Obrazy/Zrzuty ekranu

2 -- Print screen  - wycinanie myszka dowolne kształty - Paint i zapisz

🙂🙂🙂

Tak jak wyżej napisałeś sorka nie zwróciłem uwagi ale POTWIERDZAM 🙂

A jeśli chodzi o z Store  - Wycinanie i szkicowanie wer. bezpłatna to

Print screen 

Zarys po ekranie myszki 

prawy dolny róg ekranu - pulpit podgląd zapisanego zrzutu w aplikacji

Ale jak dla mnie jest OK 🙂

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Masz patent na jego szybkie uruchomienie narzędzie wycinanie? Bo specjalnie go szukać i uruchamiać wydaje mi się skomplikowaną i powolną metodą... już bardziej intuicyjnie jest wkleić i przyciąć w Paincie wycinek, czy się mylę?

Ja po prostu mam na pasku pod ręka.Przechwytywanie7.JPG.fdbac13676802eff2268428475f37794.JPG

Kocurek and Groszek1962 like this