Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od razu zadam pytanie z tematu. Jak wygląda w praktyce to zarządzanie ramem na 11tce? Jest efektywniej i lepiej niż na 10tce? Pytam bo chcę wiedzieć jak to wygląda od technicznej strony. Korci mnie aktualizacja do windowsa 11 na tym moim nieszczęsnym macbooku z 8gb ramu bo czytam i czytam i niby system jest na tyle nowszy że ma lepsze zarządzanie RAM w porównaniu do 10ki, ale mam wrażenie że to co jest w internecie jest strasznie lakoniczne a potrzebuję konkretnej analizy. Póki co mam użycie na poziomie 4gb fizycznej i 5gb wirtualnej. Generalnie na papierze poradziłem sobie z tym 8gb ramu tak że ustawiłem 5000 minimalnej i 15000 maksymalnej pamięci wirutalnej, plus mam jakiś czyściciel pamięci co mi ją uwalnia jak kliknę w czyszczenie. 

Posted

W teorii nie ma większej różnicy między zwykłą 10-tką (22H2) a 11-tką (23H2/24H2) pod względem zużycia ramu, procesów, bloatware'u itd. Ale z moich prywatnych obserwacji, jest to zależne głównie od sprzętu i sterowników na system...

Ja na twoim miejscu, nie ruszałbym systemu, szczególnie jeśli działa tak jak powinien...

Posted
W dniu 4.05.2025 o 17:48, SquiaVaquila napisał(a):

W teorii nie ma większej różnicy między zwykłą 10-tką (22H2) a 11-tką (23H2/24H2) pod względem zużycia ramu, procesów, bloatware'u itd. Ale z moich prywatnych obserwacji, jest to zależne głównie od sprzętu i sterowników na system...

Ja na twoim miejscu, nie ruszałbym systemu, szczególnie jeśli działa tak jak powinien...

rozumiem, szkoda, bo w sumie to windows na macbooku mam wrażenie lepiej się sprawdza przez brak ograniczeń w porównaniu do macosa który na tym modelu no, nowszy macos kiepsko sobie radzi na nowszych wersjach przy open corze mimo patchy na sterowniki xDDD ba, na windowsie najnowszy blender działa bez zająknięcia, na macosie bredzi że grafika mu nie pasuje, tylko to zarządzanie ramem mnie wnerwia =_= macos przy sequoi nie był tak tragiczny jak windows 10, skończy się na tym że będę miał uruchomiony jeden soft i elo xD 

edit jakby ktoś się zastanawiał to poradziłem sobie instalacją atlasOS użycie spadło do 2,5-3gb fizycznej przy użyciu chrome, przy edge z jakiegoś powodu skacze do 5gb, generalnie atlas+ wirutalna powinny dać radę, niemniej jednak to że 8gb to mało to jakaś porażka xd

NiordFresh likes this